Mitä kuuluu Naisten Liiga?

Naisten Liigan yksilöosaamisen taso on kova ja se näkyy ykköslohkon joukkueiden kokonaispelissä. Seurojen toiminnan taso puolestaan on pääosin niin harraste- ja talkoopohjaista, että se laskee Naisten Liigan isoa kuvaa. Adjektiivia vakuuttava tuntuu olevan ennemminkin vaikea yhdistää samaan virkkeeseen naisten kiekon kanssa, kuin hehkuttaa joukkuelajia, jossa suomalaiset kuitenkin menestyvät.

Lauantaina Espoon Metro Areenalla otettiin mittaa jääkiekon Naisten Liigassa Bluesin ja HPK:n kesken. Kovatasoiset joukkueet loivat kaikin puolin viihdyttävän matsin. Kiekko liikkui hyvin ja maalinmetsästyksen pystyi aistimaan katsomoon asti. Nopeat ja taidokkaat hyökkäykset vakuuttivat Naisten Liigan tason olevan etenkin ylimmän lohkon joukkueiden osalta hyvällä mallilla.

Kokeneimmat ja taitavimmat pelaajat erotti toki ottelun lomasta, kuten Bluesin kapteenin Minttu Tuomisen ja laiturin Annina Rajahuhdan. Heidän fyysinen pelaamisensa oli voimakasta ja vakuuttavaa. Se kasvatti pelin viihteellistä arvoa sellaiselle tasolle, jota näkee naisten maajoukkueen peleissä. Viihdearvo olisi yksi avaintekijä sille, että naisten jääkiekon saisi nostettua pinnalle, jonne se kuuluisi.

Katsojana peliltä odotti kuumeisesti pientä kontaktia ja vääntöä sekä seuraavaa hyökkäystä, joilla Blues pyrki rikkomaan HPK:n hyvää ja taidokasta peliä. HPK loi paikkoja lähes kaksinkertaisen määrän läpi ottelun Bluesiin nähden ja varmuutta löytyi myös heidän pelistään. Kiekko ei kuitenkaan uponnut HPK:n hyväksi yhtä kertaa enempää. Missään nimessä ei voisi kuitenkaan arvata, että HPK:n koko joukkueen keski-ikä liikkuu 18-vuoden tietämissä, vaan myös he vakuuttivat pelillään. Myös Bluesin joukkue koostuu nuorista lupauksista, joten naisten jääkiekon tulevaisuus näyttää senkin osalta lupaavalta. Pelin jännitystaso säilyi loppuratkaisun osalta melko pitkälle matsin loppuun asti ja jätti jälkeensä fiiliksen: täähän alkaa olla jo ihan oikeeta lätkää!

Vaikka taklaaminen on Naisten Liigassa kielletty, lauantain Blues- HPK ottelu oli varsin fyysinen kamppailu. Kuva: Mailis Mäkinen

Bluesin naisten joukkueenjohtaja Jarkko Malm painottaa, että ammattimaisuus seuratoiminnassa toisi kiinnostusta ja sitä kautta yhteistyökumppaneita. Tällä hetkellä pelaajat joutuvat käymään töissä, jolloin toki kaikki osa-alueet kiekossa kärsivät. Malm uskoo naisten kiekkoon ja haluaa omalla panoksellaan auttaa Bluesin naistenjoukkueen oikeanlaisessa profiloinnissa nousemaan joukkulajin tasolle, jonka se ansaitsee. Hän on pyrkinyt keskittymään enemmän taustatuen kehittämiseen.

Joukkueenjohtaja Malm on toiminut kymmenisen vuotta joukkueenjohtajana. Aiemmin hän on työskennellyt kahdeksan vuoden verran -99 syntyneiden parissa kiekkokoulusta lähtien ja viime kausi kului C-junnujen parissa. Naisten Liigassa kuluva kausi on Malmille ensimmäinen. Näkemystä asioille on siis hänelle syntynyt käytännön kokemuksen myötä.

Blues voitti ottelun 3-1. Aiemmat kaksi peliä olivat yhtä maalijuhlaa Bluesille: 26 maalia ja nolla päästettyä. Naisten Liigassa taitotaso seurojen välillä on todella suurta. Jarkko Malm summaa, että tällaiset pelitasot eivät missään nimessä palvele kumpaakaan joukkuetta. Malm kokee, että yksilötasolla Suomessa ollaan vahvoilla, mutta ongelmana on vähäiset tyttöjoukkueet ja etenkin se, että harvemmassa seurassa on mahdollista jatkaa Naisten Liigatasolle asti. Huippupelaajat lähtevät ulkomaille, kuten Ruotsiin, USA:n, Kanadaan ja Kiinaan rahan ja peliajan perässä.

Jos Naisen Liiga saataisiin brändättyä paremmin ja sitä kautta katsojaluvut korkeammalle, yhteistyökumppaneiden kiinnostus kasvaisi lajia kohtaan. Tällöin voitaisiin myös taata se, että naisten jääkiekon huippupelaajat jäisivät Suomeen pelaamaan ja nostamaan sarjatasoa. Samaa ulkomaille pelaamaan siitymistä on tietysti myös miesten Liigassa ilmennyt. Poikien harrastajakanta on kuitenkin niin paljon massiivisempi kuin tyttöjen, jolloin Liigaa ja Naisten Liigaa ei toki voi verrata keskenään. Ehkä seurojen miesten joukkueiden osaamista voisi siirtää laajemminkin tukemaan TPS:n viime aikaisten toimien tavoin naisten edustusjoukkueita. Jarkko Malm totetaa, että  täytyy vain keksiä ideoita ja työkaluja, jotta rattaat saataisiin pyörimään.

Naisten Liiga alkaa olla mainitsemisen arvoinen joukkuelaji Suomessa.

Toimittaja: Anna Nylund

Artikkelikuva: Mailis Mäkinen