Ruotsi juhli Helsingissä, Suomella edessä vaikeat päätökset tulevasta

Suomen joukkue joutui pettymään, mutta taisteli urheasti yli 12000 fanin edessä. Kuva: Tinja Sallinen

Salibandyn MM-kilpailut on saatu päätökseen. Ruotsi kukisti Suomen loppuottelussa jännittävien vaiheiden jälkeen. Ajatukset ovat useilla vielä Helsingin kisoissa, mutta lajilla on edessään erikoinen ja kiireinen vuosi 2022.

Teksti: Eevert Lifländer

Kaikki katsojat eivät ehtineet edes löytää omaa istumapaikkaansa, kun Suomen Justus Kainulainen laukoi ensimmäisen illan kolmesta maalistaan Ruotsin verkkoon MM-finaalissa ajassa 1.26. Suomi siirtyi ensimmäiselle erätauolle lukemista 2-0. Ylen salibandyasiantuntija Toni Lötjönen ilmoitti erätauon päätteeksi: “Kyllä mä sanoisin, että hyvää yötä Ruotsi.”

Ruotsi ei kuitenkaan lähtenyt unille, vaan iski seuraavat neljä maalia. Suomi nousi ottelussa vielä tasoihin, mutta ruotsalaispuolustaja Tobias Gustafsson teki ratkaisumaalin ajassa 58.23. Hampus Ahren varmisti voiton laukomalla pallon tyhjään Suomen maaliin ruotsalaisvahti Jonathan Edlingin saadessa syöttömerkinnän voimakkaan heittonsa ansiosta. Loppuottelu päättyi Ruotsille 6-4. Alkusarjassa Suomi voitti maiden välisen ottelun lukemin 7-3, mutta kisat päättyivät lauantaina karvaaseen tappioon.

Ruotsalaisfanit seisoivat Hartwall Arenan pohjoispäädyssä läpi ottelun, suomalaisfanit nousivat ylös joukkueen tueksi viimeisen kymmenen minuutin kohdalla. Tunnelma oli sähköinen koko tapahtuman ajan.  Kuva: Tinja Sallinen

Champions Cup peruttu, The World Games 2022 mitellään heinäkuussa Birminghamissa

Tuleva vuosi ei kuitenkaan anna paljoa aikaa surkutella, vaan katseet on hyvä kääntää jo ensi vuoden mittelöihin. Mikäli maailman koronatilanne ei riistäydy käsistä, on ensi heinäkuussa luvassa seuraava mahdollisuus hakea revanssia. The World Games 2022 järjestetään Birminghamissa, Alabamassa.

Aiemmin salibandy on ollut kisoissa mukana kahdesti: vuonna 1997 Lahdessa ja 2017 Puolan Wroclawissa. Suomi sijoittui Puolassa kolmanneksi. Liikaa painoarvoa ei voi “maailmanpeleille” antaa, sillä vuonna 2017 pelattiin uudistetuilla säännöillä. Ottelut pelattiin 3x15min peliajalla, ja joukkueeseen sai kuulua vain 14 pelaajaa ja neljä toimihenkilöä. Tämä muuttaa lajin luonnetta selkeästi, mutta on varmasti hyvä näytönpaikka nuorille pelaajille maajoukkueessa.

Parhaiden seurajoukkueiden välinen Champions Cup peruttiin ensi tammikuulta. Vuoden 2022 Champions Cupin johtaja Sophie Sutter kommentoi asiaa Kansainvälisen Salibandyliiton tiedotteessa seuraavasti: 

“Sveitsissä, kuten muissakin osallistujamaissa, koronavirustilanne muuttuu nopeasti. Tapahtuman kansainvälisyys ja osallistujamaiden rajoitusten lisääntyminen ei jätä muita vaihtoehtoja kuin perua Champions Cup.”

Suomen joukkueen tulevaisuus hämärän peitossa

Seuraavan kerran maailmanmestaruus on tarjolla marraskuussa 2022. Sveitsin Zürichissä ja Winterthurissa järjestettävät kisat tulevat nopeasti, ja Suomen joukkueessa saatetaan nähdä osittainen nuorennusleikkaus.

Juha Kivilehto, 39 oli Suomen joukkueen vanhin taistelija. Hän ei ole vielä tehnyt päätöstään maajoukkueuran jatkosta. Kuva: Tinja Sallinen

Suomen puolustuksessa Juha Kivilehto (39) ja Tatu Väänänen (38) pystyivät edelleen pelaamaan korkealla tasolla, ja Kivilehto valittiinkin median äänestämään Helsingin kisojen all star -kentälliseen. Väänänen ilmoitti kuitenkin loppuottelun jälkeen maajoukkueuransa päättymisestä. Hän tehtaili Suomen maajoukkueessa 28+73=101 tehopistettä 168 ottelussa.

Maajoukkueessa pelasi Helsingissä peräti 11 Tampereen Classicin pelaajaa. Asia herätti ennen kisoja paljon kommentointia lajiyhteisössä, eikä lauantain lopputulos tehnyt tuonut asiaan muutosta. 

Päävalmentaja Petteri Nykyllä on sopimusta jäljellä vuoden 2022 loppuun. Jää nähtäväksi, aikooko Nykky tehdä isoja muutoksia jo ensi vuoden kisoihin, vai onko muutosten aika vasta niiden jälkeen. Joka tapauksessa on edessä mielenkiintoinen ja kiireinen salibandyvuosi.