Salibandyn MM-kisat: Kotikisat Hope-maskotin silmin

Hope-maskotti Kuva: Juha Hautakangas/IFF

Toimin salibandyn MM-kotikisoissa Hope-nimisenä maskottina. Työ oli vapaaehtoistyötä. Miltä kisat näyttivät maskotin silmin?

Teksti: Jaakko Servo

Alkusarjan pelit pelattiiin Helsingin Jäähallilla ja pudotuspelit Hartwall Arenalla. Työurakkani alkoi kisojen avauspäivänä. Sain akkreditointikortin, jossa oli nimeni, kuvani sekä alueet, joilla sain kisoissa liikkua. Käytännössä maskotti saa liikkua hallissa joka paikassa. 

Härdelli oli kova kisojen ensimmäisenä päivänä. Paikalle saapuessani aloin selvittää, mistä saan maskotin puvun. Kukaan ei oikein osannut neuvoa, ennen kuin löysin niin sanotun maskottivastavaan. Olin toiminut maskottina aiemmin jääkiekon Karjala-turnauksessa, jossa maskotilla oli paljon eri aktiviteetteja ja menoja. Salibandykisoissa kävi nopeasti ilmi, että maskotin homma on paljon vapaampaa, mikä kyllä sopi minulle hyvin. 

Maskotteina toimi kisoissa lisäkseni Petteri. Petterin kanssa olin jo aiempi tuttu Karjala-turnauksesta. 

Itse olin kisoissa jokaisena päivänä hommissa. Puin Hope-nimisen maskotin asun ensimmäistä kertaa päälleni ja lähdin “perseilemään”. Ensimmäisen illan huipensi Suomen avausottelu Tanskaa vastaan. Paikalle oli saapunut 2665 silmäparia, kun Helsingin jäähalliin mahtuu kaikkiaan 8200 katsojaa. 

Toisen erätauon alkaessa Kaj Kunnas ja Gabriel Airaksinen haastattelivat minua isolle screenille maskottina. Nyökyttelin ja heilutin vain peukkuja, sillä maskotti ei saa puhua mitään. 

Pelaajien kanssa kuviin

Yleisöä oli kunnolla ensimmäistä kertaa Suomen ja Ruotsin välisessä alkusarjan ottelussa, lähes 8000 silmäparia. Helsingin Jäähallissa oli hyvä pöhinä, ihmiset olivat innoissaan maskotista ja kanssani otettiin paljon yhteiskuvia. Yläfemmoja tuli myös heitettyä kaikille vastaantulijoille pitkin hallin käytäviä. 

Käytävillä näin myös tuttuja kasvoja asuni takaa. Hauska hetki oli, kun pari inttikaveriani tuli kanssani ottamaan kuvaa, eivätkä he tietenkään tienneet, kuka maskotin asun sisällä oli. Jälkeenpäin he olivat laittaneet yhteiskuvan Instagramiin. Oli hauska kertoa heille, kenen kanssa he olivat todellisuudessa ottaneet kuvan. Näin paljon myös muita tuttuja asun sisältä ja jälkeenpäin oli hauska kertoa heille, että olin ollut kisoissa maskottina.

Maskotti oli nuorempien katsojien mieleen Kuva: Juha Hautakangas/IFF

Alkusarjan päivinä, jolloin Suomella ei ollut pelejä, ei katsojiakaan ollut saapunut paljoa hallille. Kuitenkin jokaisesta maasta kannattajia oli saapunut kannustamaan omiaan. Thaimaan, Filippiinien ja Singaporen kannattajat olivat kisojen jokaisena päivänä erittäin äänekkäitä torvineen. 

Erityisen innostuneita maskotista olivat filippiiniläiset, singaporelaiset, yhdysvaltalaiset ja kanadalaiset. Filippiinien pelaajista pari jopa ryntäsi ottelun jälkeen luokseni ottamaan yhteiskuvia ja heittelemään yläfemmoja. Vaikea kuvitella kuvitella, että esimerkiksi Suomen tai Ruotsin pelaajat tekisivät samoin. 

Muutenkin kulttuurierot näkyivät kisoissa selvästi. Pelaajien saapuessa hallille muuan muassa slovakit ja tsekit tervehtivät kaikkia ja meitä vapaaehtoisia, mutta esimerkiksi Ruotsin pelaajista suurin osa vain käveli ohi. 

Eräänä alkusarjan pelipäivänä pääsin ruotsalaismedian haastatteluun maskottina. Toimittaja kysyi minulta ruotsiksi, että osaanko ollenkaan ruotsia. Vastasin käsiä viittomalla, että hyvin vähän. Todellisuudessa en osaa sitä vähääkään.

Haastattelija sanoi vielä, että “näytä peukkua ylös, jos olet samaa mieltä ja peukkua alaspäin, jos olet eri mieltä.” Näytin molempiin kysymyksiin peukkua ja toivoin vain, että he eivät kysyisi mitään esimerkiksi Ruotsin voitosta. Heitin myös pienet tanssimoovit haastattelun aikana, kuten maskotin rooliin kuuluu. 

Tämän illan viimeinen peli oli Norjan ja Puolan välinen ottelu, jossa tuomaripari halusi ottaa maskotin kanssa kuvat.

Ruotsinkielinen haastattelu videolla (kohdasta 02.10 maskotin haastattelu)

Sometähti “Pavel” Barber

Kanadan maajoukkueessa kisoissa pelasi “sometähti” Brandon “Pavel” Barber. Hän tekee mm. Instagramiin ja Youtubeen jääkiekkoaiheisia videoita ja muuta sisältöä. Jäin Kanadan ja Latvian välisen pelin jälkeen heittämään pelaajille yläfemmoja maskottina. Barber oli näiden pelaajien joukossa. Kanada oli hävinnyt ottelun 3-16.

Kuvassa Brandon Barber #88
Photos: Juha Hautakangas/IFF

Brandon Barberin Instagram

Kisojen aikana pääsin hassuttelemaan suomalaisen entisen maajoukkuepelaajan Mikko Kohosen kanssa. Myös Ylen salibandyasiatuntija Toni Lötjönen joutui maskotin huijaamaksi. 

Maskottina kun voi oikeastaan tehdä mitä haluaa, ja saa vapaasti pelleillä ihmisten kanssa. Katsojat nauroivat usein sille, kun menin heidän selän taakseen koputtamaan ja hiivin karkuun. Perheen pienimmistä oli hauskaa leikkiä hallin käytävillä maskotin kanssa piilosta. Kisojen loppua kohden katselin suurimman osan Suomen peleistä katsomosta kollegani Petterin pukiessa maskotti-asun ylleen.

Maskottina olossa on parasta ihmisten hauskuuttaminen ja ilahduttaminen
Kuva: Juha Hautakangas/IFF

Suomi-huumaa ratkaisupeleissä

Välierät ja finaalit pelattiin Hartwall Arenalla. Olin maskottina Suomen välierässä Tsekkiä vastaan ja seuraavan päivän pronssiottelussa Tsekki-Sveitsi.

Suomen välierään oli saapunut katsomaan yli 10 000 katsojaa. Yleisö oli hyvin mukana pelissä. Hartwallin käytävillä oli tungosta erätauoilla, ja siten ahdasta marssia pyöreässä maskotin asussa. Ihmiset olivat innokkaita ottamaan yhteiskuvia ja heittelemään yläfemmoja läpi viikonlopun. Finaalissa Petteri hoiteli maskotin hommat minun seuratessani peliä katsomosta. 

Kisat päättyivät lopulta Ruotsin niukkaan voittoon Suomesta, lähes täyden Hartwall Arenan edessä. Ottelun päätyttyä ja pelaajien ja katsojien häivyttyä jäimme purkamaan pelikenttää. 

Otimme vielä niiden vapaaehtoisten kesken kuvan, jotka olivat paikalla (kuva alla). Sanoimme heipat ja kiitimme toisiamme kisoista. Itse lähdin vielä kisojen virallisille jatkoille, jossa olivat muun muassa Suomen ja Ruotsin pelaajat.

Kuva: Salibandy.fi/IFF