Lehmänkellot kalisivat ja punavalkoiset hymyt valloittivat Nordiksen torstai-illassa

Sveitsi-Viro 9.12.2021
Kuva: Anssi Koskinen/IFF

Viron miesten salibandymaajoukkue lähti hakemaan historiallista paikkaa neljän parhaan joukkoon Sveitsiä vastaan. Torstain ottelussa yleisömäärä oli maltillinen (1209), mutta tunnelma Helsingin jäähallissa oli torstai-iltapäivänä kohdallaan. 

Teksti: Eevert Lifländer

Sveitsi-Viro 9-0 (3-0,2-0,4-0)

Salibandyn MM-kisoissa vahvasti esiintynyt Viro lähti torstain puolivälierään Sveitsiä vastaan haastajana. Hermostuneen alun jälkeen Sveitsi otti ottelun hallintaansa ja iski ottelun ensimmäisen maalin ylivoimalla Patrik Kareliussonin istuessa jäähypenkillä. Avausmaalista vastasi Jan Zaugg. Sveitsi hallitsi läpi avauserän ja erätauolla lukemat olivat punavalkoisille 3-0.

Viro sai toisessa erässä paremmin kiinni omasta pelistään, mutta Sveitsi sai ajettua vaarallisimmat paikat laitoihin. Ensimmäisessä erässä maalipaikkoja tuli harvoin, mutta virolaisten antama paine meni selvästi sveitsiläisten ihon alle toisessa erässä. Sveitsi joutui erän puolivälissä kahden miehen alivoimalle, kun Christoph Meier ja Tobias Heller ottivat peräkkäiset rangaistukset. Viro ei onnistunut hyödyntämään omia paikkojaan, mutta Sveitsin kasattua ajatukset, heilui maaliverkko taas toisessa päässä. Sveitsi ei sortunut liian vaikeisiin ratkaisuihin, vaan pelasi kurinalaisesti virolaiset pois vaarallisilta maalipaikoilta. Erä päättyi lopulta lukemissa 5-0.

Pallo löysi kerta toisensa jälkeen virolaisvahti Daniel Vaigurin taakse.
Kuva: Anssi Koskinen/IFF

Kolmas erä ei tuonut suuria yllätyksiä tulostaululle. Sveitsi piti pallonhallinnan itsellään ja lisäsi omista paikoistaan johtoa suuremmaksi. Ajassa 42.17 Claudio Laely vei Sveitsin jo 6-0 johtoon. Ottelun kolmatta erää ei voi luonnehtia tylsäksi, sillä peli oli hyvin vapautunutta; kaikki ymmärsivät ettei voittajasta tule olemaan epäselvyyttä. Viron kiri jäi lyhyeksi, jos sen voi sanoa ikinä alkaneenkaan. Summerin soidessa komeilivat Nordiksen mediakuutiolla tylyt lukemat: 9-0.

Virolle paikka finaaliviikonloppuun olisi ollut historiallinen. Helsingin kisoissa todella pirteästi esiintynyt virolaisyhmä joutui kuitenkin nöyrtymään sveitsiläisten edessä. Kisoissa ailahdellut Sveitsi näytti alusta alkaen halunsa mitalipeleihin Hartwall Arenalle. Suomen, Tšekin ja Sveitsin lisäksi mukaan odotetaan tuttuun tapaan Ruotsia. Se kohtaa puolivälierässään myöhemmin tänä iltana Norjan. Ottelu alkaa klo 18.30.

Katsomossa oli tunnelmaa kuin pienessä alppikylässä

Virolaisfanit olivat toiveikkaina ennen ottelua.
Kuva: Anssi Koskinen/IFF

Ottelun ajan hallilla vallitsi karnevaalitunnelma, vaikkei katsomossa täyttä ollutkaan. Molempien maiden faniryhmät pitivät omiensa puolia läpi ottelun. Väkiluvultaan ylivoimaiset sveitsiläisfanit saivat kuitenkin ottelun aikana yliotteen, mutta parikymmenpäinen virolaisryhmäkin antoi kaikkensa. Tunnelmaa voisi verrata pieneen alppikylään, jossa kaikki pitävät yhdessä huolta, ettei tapahtuman tunnelma lopahda. Sveitsiläisfaneja oli levittäytynyt ympäri Nordiksen katsomoa ja kun kovalla bassolla höystetty rytmimusiikki soi hallin äänentoistolaitteista, alkoi katsomosta kuulua jalkapallosta tuttuja “Olé, Olé, Olé”-kannustuksia. Sveitsiläisfanien lehmänkellot raikasivat myös läpi ottelun. Ottelun lopusssa koettiin upea hetki, kun yleisö yhtyi yhteislauluun legendaarisen “Sweet Carolinen” tahtiin.

Sveitsiläisfanit pitivät meteliä läpi ottelun.
Kuva: Anssi Koskinen/IFF

Ottelun hahmoja oli molempien joukkueiden fanien lisäksi Sveitsin maalilla 22 torjunnan nollapelin pelannut Pascal Meier, sekä 2+2 tehot iskenyt Paolo Riedi.