Charles Leclercin nopeus herättää epäilyksiä F1-piireissä – Red Bull otti yhteyttä FIA:hin

Ferrarin Charles Leclerin fantastiset otteet kahtena viime kisaviikonloppuna ovat saaneet muut tallit epäilemään huijaamista.

Ferrarin yhtäkkinen aika-ajoylivoima on noussut kuumaksi puheenaiheeksi sarjan kesätauon jälkeen. Ferrarin Charles Leclerc on kuitannut sekä paalun, että voiton, niin Belgiassa, kuin viime viikonloppuna Italiassakin. Etenkin miehen uskomaton aika-ajovauhti on saanut kilpailevat tallit kiristelemään hampaitaan. Red Bullin johtoportaaseen kuuluva Helmut Marko kertoi toissapäivänä saksalaislehti Auto Bildille Ferrarin saaneen autoihinsa peräti 55 hevosvoimaa lisää. F1:n kärkiautot tuottavat perinteisesti noin 900 hevosvoimaa, joten ero kilpakumppaneihin on selkeä.

– Me puhumme 40 kilowatista. Ferrarilla on enemmän tehoa kuin kellään muulla, Marko kertoo.

– Se on kuitenkin vain yhden kierroksen ajan. Etenkin aika-ajoissa erot nopeuksissa Spassa ja Monzassa olivat selvästi nähtävissä.

Tämä on myös noteerattu sarjaa viime vuodet dominoineen saksalaistallin, Mercedeksen, pilttuussa. Etenkin muihin huipputalleihin verrattuna, Ferrarin erot aerodynamiikassa ovat Italian Monzan radalla niin minimaaliset, että kun Valtteri Bottas ja Lewis Hamilton eivät kyenneet ohittamaan Leclerciä edes hyväksikäyttäen miehen imun vetoapua, saati sitten avattuaan takasiipensä Monzan pitkällä DRS-suoralla, se herätti varikkopilttuussa kysymyksiä.

– Niistä eduista huolimatta saimme eroa kiinni vain kaksi metriä maalisuoralla, Mercedeksen insinööriosastolla hämmästeltiin saksalaiselle Auto Motor und Sport-julkaisulle.

Lusikkansa epäilyssoppaan heittivät myös Mercedeksen ja Red Bullin tallipäälliköt.

– Renault, Honda ja me olemme suurin piirtein samalla tasolla. Vain Ferrari erottuu joukosta, ja joskus dramaattisestikin, kertoo Mercedes-pomo Toto Wolff.

Mies myös kertoo todennäköisesti keksineensä salaisuuden Ferrarin nopeuteen, mutta päättäneensä kuitenkin toistaiseksi pitää sen omana tietonaan. Red Bull-päällikkö Christian Horner kuitenkin on jo sanojensa mukaan ollut yhteydessä Formula 1:n hallinnointielimeen.

– Lähetin muutaman epäilykseni FIA:lle, mutta en ole saanut sieltä vastausta, Horner valaisee.

Auto Motor und Sport kirjoittaa kolmesta teoriastaan Ferrarin vauhdille Monzassa. Ensimmäisen mukaan Ferrari pystyy säätelemään akkuaan tavalla, jolla se saa varsinaista aika-ajokierrosta edeltävän hitaan kierroksen aikana ladattuaan akkuaan niin, että se saa nopealla kierroksella siitä irti peräti 160 kilowattia, normaalin 120 sijaan. Toisessa teoriassa arvaillaan Maranellon punaisten kiertävän FIA:n asettamia polttoainerajoituksia, keräämällä hitaan kierroksen aikana ylimääräistä polttoainetta sivuun, jotta he voisivat käyttää sallittua enemmän polttoainetta nopean kierroksen aikana. Kolmikon villeimmässä teoriassa taas uskotaan Ferrarin syöttävän polttomoottoriinsa tarkoituksella moottorin jäähdytykseen suunniteltua öljyä, hitaan kierroksen jälkeen. Kaikki nämä teoriat olisivat käytännön toteutuksessa sääntöjen vastaisia.

– Sen mitä he tekevät, täytyy olla jotain todella nerokasta. Ja jos se on sallittua, nostan hattuani, anonyymina pysyttelevä kilpailija summaa lehdelle.