Historian kynnyksellä — Huuhkajat odottavat MM-karsinnan arvontaa

Miesten jalkapallon vuoden 2022 MM-kisojen karsintalohkot arvotaan tänään. Kristoffer Ilmasti käy läpi Huuhkajien kannattajan ajatuksia ennen historiallista iltaa.


Markku Kanervan päävalmentajakauden aikana Huuhkajat on uudistanut imagonsa. Edellinen oli hengetön ja matalista odotuksista huolimatta aina pettävä kuin Subwayn märkä sämpylä alkuillan hiukopalana. Uudesta joukkueesta on muodostunut loputtomalta tuntuneen odotuksen jälkeen uskottava tekijä suomalaisten ja eurooppalaisten silmissä. Kisapaikkaa ja Kanervan päävalmentajauraa edeltäneestä historiallisesta häviämisen putkesta ei muodostunut vain taakkaa, vaan häpeäpaalu. Suomalaisesta jalkapallosta oli tullut se vitsi, joksi Florida Panthers-snapbackeja väärinpäin käyttäneet Tappara-fanit ja keihäänheittäjiä vuoden urheilijoiksi äänestäneet suurten ikäluokkien urheilutoimittajat olivat sitä aiemmin turhaan kutsuneet.

Tilastot osoittavat, että tuona aikana maajoukkue pelasi 55 ottelua, joista tappioita tuli 27 ja tasapelejä 11. Maaliero oli -19. Tilastot kertovat paljon, mutta ne eivät edes karmeudessaan alleviivaa miten sietämätöntä ja toivotonta joukkueen seuraaminen oli tuona aikana. Missään vaiheessa ei ollut kuin ohimeneviä viitteitä paremmasta. Nyt rakastetun kansanmiehen asemaan noussut Teemu Pukki ei osunut mistään. Euroopan johtavien maalivahtien joukkoon noussut Lukas Hradecky ei meinannut saada kiinni mitään ja sen aikainen kapteeni puhui tappion jälkeen kyyneleet silmissä tason riittämättömyydestä.

Alakulon aikoina Huuhkajilla oli tarjota uskollisille kannattajilleen vain yhtä asiaa. Se oli haave paremmasta. Nimenomaan haave, koska teoreettiset mahdollisuudetkin oli hylätty. Osa kannattajista uskoi siihen vankkumattomasti, vaikka moni matkakaveri saattoi jättää väliin pidemmät matkareissut kolmannen peräkkäisen tappion jälkeen. 

Suomalainen jalkapallokannattaja on omaleimaavan suomalainen. Siinä missä länsinaapurissa seurajoukkueiden ultra-kannattajat eivät voi jakaa edes samaa katsomonosaa ja itänaapurin maajoukkueen kannattajat ovat tunnetumpia vastustajajoukkueen kannattajien sekaan hyökkäämisestä kuin lauluistaan, sinivalkoisten stadioneiden kaarteissa halailevat turkulainen ja helsinkiläinen, jämsäläisen tarjotessa olutta jyväskyläläiselle. Kyseessä on harmiton joukko nuoria setämiehiä, jotka rakastavat jalkapalloa enemmän kuin sen sivuilmiöitä. Joukkue on todella kannattajiensa näköinen.

Tämän päivän joukkueessa eniten hämmästyttää pelkkä vuosikymmenien unelmien materialisoituminen silmiemme edessä. EM-kisojen siirryttyä vuodella eteenpäin ja parin avainpelaajan samanaikaisten poissaolojen ja loukkaantumisten myötä on vielä vaikea sanoa, mitä Huuhkajat voi parhaimmillaan olla. Ajatus arvokisoista ei edes tunnu kuluneen vuoden jälkeen todelliselta. Vähän yli vuosi sitten rynnättiin kentälle juhlimaan ilotulitusten paukkuessa taustalla. Tänä vuonna katsomot ovat olleet tyhjillään ja ilotulitukset on korvattu lasersäteillä.

2022 MM-kisojen karsintalohkojen arvonnan kynnyksellä tulee haikea olo. Ensimmäisenä ajatuksena on se, ettei joukkue tule ehkä parin vuoden päästä näyttämään samalta kuin nyt. Rakastettu päävalmentaja on luultavasti lähtenyt turvaamaan lapsenlapsiensa tulevaisuuden isopalkkaiseen seurajoukkuetehtävään. Kapteeni on luultavasti antanut nauhansa toiselle ja istuu penkillä. Ykköshyökkääjä on luultavasti kolmoshyökkääjä. Topparipari on luultavasti vaihtunut. Jokainen Fredrik Jensenin irvistys ja Joel Pohjanpalon nyrkinisku nurmeen saa mielen vajoamaan pohjattomaan pudotukseen. Huuhkajat on löytänyt niin kummallisen lyhyessä ajassa uuden virtalähteen, että yksikin vastoinkäyminen tuntuu 20 kilovoltin jännitteen aiheuttamalta sähköiskulta.

Menneisyyden synkkä varjo on edelleen läsnä enemmän kuin hehkuvan tulevaisuuden päivänsäde. Suurenmoisen kynnyksellä vallitsee arkuus, joka kielii miten lapsenkengissä suomalainen jalkapallokansa on edelleen. Olemme ylpeitä joukkueemme saavutuksista, mutta olemme vielä ylpeämpiä siitä ettemme hylänneet heitä vaikeina hetkinä.

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue ei ole vielä valmis tuotanto, joten sitä on vaikea arvioida. Sähköiskut voivat vaihtua salamaniskuiksi, jotka valaisevat maisemaa. Joukkueesta voi tulla hetkessä kokenut arvokisakävijä. Joukkue voi vajota takaisin ajankohtaisohjelmien loppukevennykseksi. En ole vielä varma siitä, mitä katselen. Ehkä on vaikea löytää oikeita sanoja jollekin mitä ei ole koskaan kokenut, vaikka se pilkottaa edessä.

Jalkapallon MM 2022-karsintojen lohkoarvonta. YLE TV2 ja YLE Areena tänään klo 19:00.