Kolumni: Mikä mättää autourheilun kuninkuusluokassa?

Ensimmäinen F1-osakilpailu ajettiin vuonna 1950 Iso-Britanniassa. Osakilpailun voitti Giuseppe “Nino” Farina Alfa Romeolla. Joitakin osakilpailuja ajettiin jo ennen Toista maailmansotaa, mutta virallisesti sarja sai alkunsa vuonna 1950. 

Kauden 2020 piti olla kaikin puolin sensaatiomainen. Sarjan piti juhlia sen 70-vuotisjuhlia, mutta toisin kävi, kun alkuvuodesta korona sekoitti koko urheilumaailmaa. Alkuperäinen kausi piti sisällään 22 osakilpailua eri puolilla maailmaa. Loppujen lopuksi päästiin ajamaan 17 osakilpailua. Kausi jää kuitenkin varmasti historiaan kovan intensiteettinsä ansiosta. Mestariksi kruunattiin jo seitsemättä kertaa Lewis Hamilton. Mercedestä ohjastava britti on viime vuosina totuttu näkemään korkeimmalla korokkeella. Michael Shumacher, jonka ennätysten piti olla ikuisia, ovat pikkuhiljaa rapisseet kuin vanhantalon tiivisteet.

Viime kausina rataennätykset ovat paukkuneet kilpailu kilpailulta. Historian nopein kierros ajettiin Bahrainin Shakirin ovaalin muotoisella radalla. Rataennätyksen ajoi Valtteri Bottas Mercedeksellä aikaan 0.53.377. Nykyautoilla pääsee kyllä rikkomaan ennätyksiä, mutta onko jo liiallisuuksin mennyt aerodynamiikka kilpailullisuuden kompastuskivi?

Kauden 2021 piti olla seuraava suuri askel kohti kilpailullisempaa F1-sarjaa. Ajateltiin, että autoja pystyttäisiin vihdoin seuraamaan hieman paremmin ja ohituksia nähtäisiin edes joskus myös kilpailun kärkipäässä. Korona kuitenkin tuli taas mukaan kuvioihin. Muutokset siirrettiin kaudelle 2022, eivätkä autot tule juuri muuttumaan kaudesta 2020 kauteen 2021 siirryttäessä. Milloin katsojat saavat viimein ohitusrikkaita kilpailuja? Ovatko muutokset tulevaisuudessa tarpeeksi lisäämään sarjan kilpailullisuutta? Tätä kaikkea joudutaan vielä odottamaan kokonainen kausi, mutta ehkä tässäkin kiitos seisoo lopussa.

Ilmari Savolainen

ilmari.savolainen2@gmail.com