HIFK:n koronatartunta vei torstai-illan isot otsikot – kentällä Urho Nissilän vapaapotkut ratkaisevassa osassa

Veikkausliigassa pelattiin poikkeuksellisesti kesken maajoukkuetauon yksi rästikamppailu torstaina. Euro-otteluissa hyvin menestynyt KuPS sai vieraakseen Helsingin IFK:n.

Kohtaaminen oli joukkueiden toinen kauden aikana. Veikkausliigan avauskierroksella heinäkuun alussa KuPS teki HIFK:sta hakkellusta. KuPS mätti silloin pallon maaliin ensimmäisen vartin aikana kolmesti joka riitti 0-3 -vierasvoittoon.

Torstaina pelattu ottelu ei aivan yhtä räväkästi lähtenyt liikkeelle, mutta avausmaalia ei kuitenkaan tarvinnut kauaa odotella. 8. minuutilla Urho Nissilän sivuvapaapotku löysi boksista Tabi Mangan, kuka pääsi puskemaan kauden toisen osumansa. 25-vuotias kamerunilainen pääsi tilanteessa pujahtaaman HIFK-puolustaja Eero-Matti Auvisen selkäpuolelle, josta hänellä oli helppo työ puskea Nissilän loistava keskitys verkon perukoille.

Koko ottelun avauspuoliaika oli hyvin kotijoukkueen hallinnassa. Vaarallisempia maalintekopaikkoja KuPS ei kuitenkaan pystynyt luomaan. Koko avausjakson ajan HIFK tuntui olevan askeleen jäljessä.

Avausjakson lisäajalla KuPS sai noin 25 metristä vapaapotkun. Pallon taakse asteli luonnollisesti Urho Nissilä ja lopputulos oli tuttu. Pallo komeassa kaaressa yli muurin sekä samaa vauhtia maaliin asti. Maalista mielenkiintoisen teki Hannu Patrosen ennakkoon sovittu rooli tilanteessa. Patronen irtosi Nissilän laukaukseen lähtiessä muurista, mutta hän puski pallosta ohi ja pallo meni hänen ylitse maaliin. Näytti siltä, että Arnold Origi olisi laukauksen torjunut ilman tätä sovittua kikkaa.

Vierasjoukkue HIFK tuli paremmin otteluun mukaan toiselle nelivitoselle. Maalipaikkojen luonti oli kuitenkin joukkueelle vaikeaa. 65. minuutilla juuri kentälle hypännyt Foday Manneh pääsi läpiajoon hieman lepsusti tilanteen pelanneiden KuPS-puolustajien välistä. Hän pääsi myös ohittamaan kaukana tilanteessa seikkailleen Otso Virtasen, mutta hänen viimeistely-yritys meni metrin verran ohi KuPS-maalista. 

Manneh pääsi yrittämään toisenkin kerran maalintekoa huippupaikasta vain reilu viisi minuuttia edellisen tilanteen jälkeen. Adama Fofana murtautui hienosti vasemmalta laidalta ja pelasi pallon Mannehille, mutta gambialaisen maalintekokengät olivat jääneet tänään kotiin. Mannehin sijoitus seitsemästä metristä tyhjänä ammottavaa KuPS-maalia kohden meni puoli metriä ohi vasemmalta.

Ja kun et itse tee maalia, toinen sen tekee. Muutama minuutti Mannehin avopaikasta KuPS hyökkää ja Arttu Heinosen keskitys vasemmalta laidalta löysi Aniekpeno Udohin. Udoh otti pallon haltuun, toisella tatsilla pallo eteenpäin ja kolmannella mies tälläsi pallon etuylänurkkaan. Viime aikoina hyvään vireeseen äityneelle nigerialaiselle kauden neljäs onnistuminen Veikkausliigassa.

“Tämä oli meidän yksi kauden heikoimmista otteluista”

Isojen numeroiden ollessa 3-0 HIFK panosti entistä enemmän hyökkäyspelaamiseen joka toi kotijoukkueelle vaarallisia vastaiskumahdollisuuksia. Udohilla, Bruno Rodriguesilla sekä Heinosella oli omat mahdollisuutensa lisätä kotijoukkueen johtoa, mutta he eivät siinä onnistuneet.

Varsinaisen peliajan viimeiselle minuutilla HIFK sai vapaapotkun kulmalipun lähettyviltä vasemmalta puolelta. Jani Bäckmanin keskitys löysi Adama Fofanan takatolpalta, josta hän jatkoi pallon matkaa kohti etutolppaa. Etutolpalla Hannu Patronen päivysti aivan yksin ja hän taituroi pallon maaliin lopulta kantapäällään. 

Lisäajan ollessa viime sekunneilla Bruno Rodriquesin todella löysä pelaaminen kostautui ja hän rikkoi Matias Hännistä rangaistusalueen kulmalla. Ville Nevalaisen oli helppo viheltää tilanteesta palloa pilkulle. Vitinho laukoi pallon pilkulta maaliin, mutta se jäi pelkäksi kosmetiikaksi Nevalaisen vihellettyä peli päättyneeksi heti rangaistuspotkun jälkeen. 

Ottelun jälkeen Ruudun haastattelussa HIFK-luotsi Teemu Kankkunen oli pettynyt omiensa suoritukseen.

– Tämä oli meidän yksi kauden heikoimmista otteluista. Ei lähtenyt ylipäänsä kovinkaan hyvin käyntiin, kun Joel Mero loukkaantui alkulämmittelyssä ja kolmen minuutin jälkeen Jabar Sharza loukkaantui. Meni siinä täysin uusiksi pakka.

– Ensimmäisellä puoliajalla emme saaneet mitään aikaiseksi, kun viimeiset syötöt olivat hyvin huonoja ja vastustaja oli jatkuvasti askeleen edellä.

Toisen puoliajan esiintymisestä Kankkunen piti enemmän, mutta kokonaisuus ei häntä tyydyttänyt.

– Toiselle puoliajalle saatiin tasoa vähän nostettua, ja 2-0 -tilanteessa jos olisimme tehneet paikoista maalit, olisimme voineet päästä peliin vielä mukaan. Hieno juttu kuitenkin, että teimme lopussa pari maalia ja saimme maalisuhdetta pidettyä siedettävänä. Se saattaa nousta vielä tärkeäksi asiaksi.

– Todella pettynyt olen kuitenkin meidän suoritukseen, Kankkunen tuhahti selvästi ärsyyntyneenä.

KuPS nousi voitolla Veikkausliigan piikkipaikalle. Heitä takaa-ajaa neljä kierrosta ennen runkosarjan päätöstä kolme pistettä perässä oleva HJK.

HIFK:n organisaatiossa positiivinen koronanäyte

Ottelun jälkeen Savon Sanomat kertoi, että HIFK:n työntekijällä oltiin ennen ottelun alkua todettu positiivinen koronanäyte. Hän oli ollut edellisen kerran joukkueen kanssa tekemisissä viime viikolla. 

Savon Sanomien mukaan KuPS olisi halunnut siirtää ottelua, mutta vierasjoukkue HIFK ei tähän ollut suostunut. 

HIFK:n toimitusjohtaja Christoffer Perret antoi palaa torstai-iltana Iltalehden haastattelussa.

– Yksi työntekijämme oli altistunut ja hänet todettiin myöhemmin positiiviseksi. Helsingin tartuntatautilääkäriyksikkö selvitti asiaa ja totesi, ettei joukkue ole altistunut. Henkilö ei ole ollut joukkueen kanssa tekemisissä.

– KuPS halusi tehdä tästä ison jutun. He pelkäsivät ennen kuin saatiin selvitettyä, ettei kyseinen henkilö ole altistanut joukkuetta. Emme voi mennä muulla kuin lääkärin arviolla. Jos KuPSilla on parempaa tietoa, niin sitten on.

Perret piti KuPSin reaktiota asiaan epäoikeudenmukaisena.

– Kyllähän se tuntuu. Altistuminen on altistuminen. Helsingissä koronatilanne on mikä on. Jokainen bussissa ollut on saattanut altistua. Emme voi perua pelejä siksi, että joku on saattanut altistua.

– Meillä on iso organisaatio ja satoja työntekijöitä Helsingissä, jossa virus jyllää. Jos kaikki helsinkiläiset ovat spitaalisia, niin sitten ovat.

Iltalehti kertoi artikkelissaan myös yhden HIFK:n pelaaja altistuneen koronavirukselle. Hän on ollut karanteenissa viikon ajan eikä ole osallistunut joukkueen toimintaan. 

 

 

Juuso Malinen