David vs. Goljat

Ensi yönä Suomen aikaa kello 03.00 tippuu kiekko jäähän ja alkaa vuoden 2016 jääkiekon World Cupin ensimmäinen finaaliottelu. Vastakkain ovat Kanada ja Euroopan joukkue.

Kanadan pääsy finaaliin asti ei varmaan yllättänyt ketään, mutta Euroopan kokoelmajoukkueen finaalipaikka taas yllätti varmasti suurimman osan kiekkoyleisöstä. Finaalisarja pelataan paras kolmesta -systeemillä. Ei ole epäilystäkään, kumpi joukkue lähtee finaaleihin ennakkosuosikkina. Pitää muistaa, että ennen turnausta Euroopan joukkueen mahdollisuuksille lähinnä naureskeltiin. Koostuuhan joukkue Euroopan huippumaiden (Ruotsi, Venäjä, Tshekki, Suomi) ulkopuolelta tulevista pelaajista: Slovakia (6) Saksa (5) Sveitsi (4) Tanska (4) Slovenia (1) Ranska (1) Norja (1) Itävälta (1).

Moni kyseenalaisti koko joukkueen mukanaolon. Jos kävisi niin, että Eurooppa onnistuisi voittamaan ensimmäisen ottelun, siirtyisivät paineet Kanadan joukkueelle. Finaalisarjan mielenkiinnon vuoksi se olisi jopa suotavaa.

Joukkueet kohtasivat kertaalleen alkusarjassa. Peli päättyi Kanadan 4-1-voittoon. Kanadan tie finaaliin onkin mennyt voitosta voittoon. Ensin Kanadan jyräsi Tsekin 6-0, sitten USA:n 4-2, ja viimeisessä alkusarjan pelissä kaatui Euroopan joukkue.Euroopan joukkue löi monelle luun kurkkuun jo ensimmäisessä ottelussa USA:ta vastaan voittaen pelin 3-0. Tshekki-peli oli jo tiukempi taisto, joka meni jatkoajalle, mutta sieltäkin voitto saatiin raavittua.Viimeisessä alkusarjan pelissä tuli tappio Kanadaa vastaan, jo mainittu 1-4. Euroopan joukkueella on siis sopivasti hampaankolossa edellisestä kohtaamisesta.

Välierissä Kanada sai jo vähän tehdä töitä voiton eteen ottelussa Venäjää vastaan. Venäjä oli jo 2-1-johdossakin, mutta Kanada tuli kuitenkin rinnalle ja pyyhkäisi ohi voittaen ottelun 5-3.

Euroopan välierävastus oli meidän rakas länsinaapurimme Ruotsi. Ruotsi meni ottelussa johtoon, mutta Eurooppa kampesi tasoihin. Kolmannen erän salamamaalin jälkeen Eurooppa keskittyi puolustamaan johtoasemaansa, mutta ei niin yllättäen Ruotsi tuli pelin lopussa tasoihin. Jatkoajalla Eurooppa sai raapaistua voittomaalin, joka oli ainakin ruotsalaisten mielestä vähintäänkin kyseenalainen. Ei auta itku markkinoilla, Eurooppa Kanadan kanssa finaaliin ja sillä selvä. Toivottasti Eurooppa laittaa Kanadan ahtaalle ja saamme nauttia hyvästä jääkiekosta. Mielellään vielä kolmen ottelun verran.

Euroopan joukkueliput

Maalivahti: New York Islandersia edustava slovakialainen Jaroslav Halak on Euroopan ykkösmaalivahti. Turnauksen ykkösmaalivahdeista hänellä on toiseksi paras torjuntaprosentti, heti Kanadan Carey Pricen jälkeen (94,7 %). Samalla Halak on torjunut eniten laukauksia (150) kaikista maalivahdeista. Halak on pelannut kaikki Euroopan pelit ja pelastanut joukkueen lukuisilta takaiskuilta. Neljässä pelissä hän on päästänyt kahdeksan maalia, joukossa on muun muassa nollapeli Yhdysvaltoja vastaan. Alkusarjan ottelussa Kanadaa vastaan hän päästi 4 maalia, mutta siinäkin pelissä hän teki monta loistavaa torjuntaa.

Puolustus: Ehdoton ykköspuolustaja on Nashville Predatorsin Roman Josi. Vaikka turnauksessa sveitsiläispuolustaja ei ole päässyt vielä pisteille, niin on hän Euroopan jääaikakuningas (keskiarvo 26,35 min). Tilastojen valossa Euroopan paras puolustaja on ollut Christian Ehrhoff. Hän on puolustajien pistepörssin jaetulla toisella sijalla tehoilla 0+3, sekä +/- -tilaston toisena lukemalla +3. Ainoa puolustaja, jonka tehotilasto on miinuksella, on Luca Sbisa (-1), mutta hänkään ei ole pelannut kuin kaksi ensimmäistä peliä. Euroopan puolustus on erittäin vanha. Puolustuksen ikäkeskiarvo on 32,4 vuotta.

Hyökkäys: Euroopan vahvin osa-alue on hyökkäys, vaikka Marian Gaborik joutuukin jättämään finaalit välistä välierässä saadun jalkavamman takia. Mikkel Boedker tulee ottamaan Gaborikin paikan kokoonpanosta.  Hyökkäyksen ehdoton johtaja sekä joukkueen kapteeni on slovenialainen Anze Kopitar. Los Angeles Kingsiä edustava Kopitar on NHL:n  ehdotonta eliittiä. Kopitar on pelannut Euroopan hyökkäyksestä eniten (keskiarvo 22,36 min). Joukkueen pistepörssiä johtaa norjalainen Mats Zuccarello tehoilla 1+3.

Hyökkäys on hyvä sekoitus nuoruutta ja vanhuutta. Nuorta sukupolvea on hyvin edustanut Leon Draisaitl. Edmonton Oilersin hyökkääjä on ollut turnauksessa energinen ja tuonut Euroopan peliin hyvää nopeutta, vaikka pisteitä ei ole tullut kuin yhden syötön verran.

Valmentajat: Sveitsiläinen Ralph Krueger toimii Euroopan joukkueen päävalmentajana. Hän on toiminut Sveitsin maajoukkueen päävalmentajana 13 vuotta. NHL:stä häneltä löytyy valmentajakokemusta Edmonton Oilersista. Hän on myös toiminut Valioliigaseuran Southamptonin puheenjohtajana.

Euroopan joukkue on voinut pelata koko turnauksen ilman minkäänlaisia paineita. Joukkueen pelaajat tulevat sellaisista maista, jotka eivät yleensä taistele maajoukkueen arvokisoissa mitalisijoista. Kahdeksasta eri maasta tulevat pelaajat ovat täten erittäin motivoituneita voittamaan jotain suurta. Apuvalmentajana toimii Paul Maurice.

 

Kanadan joukkue

Kanada-logo, Helsinki, 27.9.2016

Maalivahdit: Carey Price on toiminut Kanadan ykkösmaalivahtina ja on pelannut vakuuttavasti. Pricen torjuntaprosentti turnauksesssa on huikea 94,8. Päästettyjen maalien keskiarvo ottelua kohden on 1,67. Kanada on pelannut turnauksessa 4 ottelua, ja Montreal Canadiensia seuratasolla edustava Price on pelannut niistä kolmessa. Corey Crawford pelasi alkusarjassa Euroopan joukkuetta vastaan, kun Kanada voitti 4-1. Price pelannee finaalit, ellei loukkaannu tai epäonnistu pahasti. Crawford toimii Pricen varavahtina, ja turnauksessa ilman peliaikaa jäänyt Braden Holtby seuraa finaalit katsomon puolelta.

Puolustajat: Kanadan puolustajat ovat pelanneet turnauksessa erinomaisesti, ja puolustajakuusikko on todella hyvin roolitettu. Drew Doughty ja Brent Burns tukevat hyvin hyökkäyksiä, Shea Weber ja Alex Pietrangelo luutivat hyvin molemmissa päissä kenttää ja puolustavien puolustajien roolin kantavat mallikkaasti Marc-Edouard Vlasic ja Jay Bouwmeester. Hieman yllättäen puolustavana puolustaja tunnettu Marc-Edouar Vlasic on kerännyt Kanadan pakistosta eniten tehopisteitä, neljä syöttöpistettä. Turnauksessa yhden ottelun pelannut Jake Muzzin seurannee finaalit katsomon puolelta, ellei loukkaantumisia tapahdu.

Hyökkääjät: Kanadan hyökkäysmateriaali on turnauksessa täysin ylivertainen. Kaikki neljä hyökkäyskolmikkoa pystyvät painamaan pelin vastustajan päähän ja luomaan maalipaikkoja. Syömähampaana on toiminut Brad Marchandin, Sidney Crosbyn ja Patrice Bergeronin muodostama nimellinen ykköskenttä. Kukkona tunkiolla on häärinyt turnauksen pistepörssiä johtava Crosby seitsemällä tehopisteellä(3+4). Hyökkäyksen laajuudesta kertoo se, että neloskentässä viilettävä Matt Duchene on neljällä tehopisteellä(2+2) turnauksen pistepörssin sijalla kolme. Yhden ottelun turnauksessa pelannut Glaude Giroux jatkanee ylimääräisenä hyökkääjänä ja seurannee finaalit katsomon puolelta.

Valmentajat: Mike Babcock toimii Kanadan päävalmentajana. Hänen apuvalmentajinaan toimivat Clade Julien, Barry Trotz, Joel Quenneville ja Bill Peters.

Teksti: Tomi Vuori, Ville Westerlund, Ville Sonninen

Kuvat: Laura Laakso

Lähteet: nhl.com