Graffiti – taidetta vai töhryä?

graffiti-1

Graffiti on seinälle tehty kirjoitus tai maalaus. Niitä on tehty kautta aikojen, jopa muinaisessa Egyptissä pyramidien sisään. Graffitit voivat olla useiden neliömetrien kokoisia maalauksia tai pieniä kirjoituksia eli “tagi” vessan seinässä. Graffitien tekeminen liitetään usein rikolliseen toimintaan, sillä niitä tehdään ilman lupaa. Nykyään joissain kaupungeissa on myös laillisia maalauspaikkoja. Suhtautuminen graffiteja kohtaan vaihtelee. Joidenkin mukaan niitä ei saisi olla ollenkaan ja toisten mielestä ne ovat vain osa urbaania kulttuuria. Itse olen nähnyt graffiteja koko ikäni ajan, missä tahansa olen kulkenutkin, joten henkilökohtaisesti niiden näkeminen ei haittaa. Mielestäni vessan seinillä olevat tagit ovat kuitenkin töhryjä. Graffitit, joihin on ehditty panostaa ja joissa on muutakin kuin vain tekijän nimikirjaimet, ovat minulle taidetta. Koen, että parhaimmillan ne kaunistavat harmaata betoniviidakkoa.

graffiti-2 graffiti-4

graffiti-7

graffiti-5 graffiti-8

Teksti ja kuvat: Ella Kajaste

Ella Kajaste

Henkilökuva: Julia Sivén