Uuge Kojola Nordiksen mystinen hahmo

Uuge Kojola kuvassa vasemalla legendaarinen ääni radion puolelta ja Radio Cityn kiekkoradiosta. Kuva:Ilkka Tittonen

Olen seurannut jääkiekkoa pitkään ja haen tietoa siitä eri medioista ja radiolähetyksistä. Omalta osalta jääkiekon suurin kiinnostuksen kohde on ollut IFK ja seuraan liittyvät asiat. Kauan sitten, kun median viestintä oli oikeastaan hesarin ja radiolähetysten varassa korviini kantautui Radio-Cityltä lähetystä juontavan Uuge Kojolan ainutlaatuinen ääni. Siinä oli jotain omitakeista, juuri se ääni ja tapa miten hän juttuja kertoi. Pakko sanoa, että mieltymys hänen äijämäiseen lähestymistapaan ja ehkä hieman stadilaisuuteen viittaavaan jutun kerrontaan upposi itseeni, koska olen itsekin omasta mielestäni myös stadilainen.

Uugen ohjelma, mitä hän juonsi oli nimeltään Lätkämaailma, joka tuli Radio-Cityltä. Aiheet olivat tietenkin jääkiekosta kertovia, mutta hänen haastattelunsa olivat omitakeisia ja niissä mentiin hieman pintaa syvemmälle ja haettiin erilaisia näkökulmia suorituksiin valmennuksen tai pelaajan oman toiminnan osalta.

Muistan aina, kun Uuge haastattelussaan saattoi kysyä pelaajalta:” olen kuullut huhua, että sut on ristitty kuulemma joukkueen keskuudessa kovimmaksi laukojaksi ja pitääkö huhu paikkansa?”.

Tai Uuge saattoi aloittaa kysymyksensä pelaajahaastattelussaan omitakeiseen tyyliinsä:” Koska oot viimeksi käyny kolmesti kaapilla”? Tällöin oli kyse tietenkin siitä, että pelaaja oli juuri tehnyt kolme maalia ottelussa. Legendaarisin haastattelu, minkä muistan oli, kun hän kysyi Jere Karalahdelta:” Miksi et pelaa Jokereissa ja Jere vastasi, koska pelaan IFK:ssa”  Tai “Miksi jo tuollainen parta kesken kauden, kun ei vielä playoffsejakaan pelata” niin Karalahti vastasi,”että itä-Helsingistä meni sähköt niin ei oo voinu ajaa sitä pois”.

Tällainen omitakeinen hieman humoristinen lähestymistapa iski ainakin allekirjoitaneeseen. Kuuntelin itse varmaan kaikki lätkämaailman jaksot läpi ja joka viikko kyseisessä ohjelmassa oli vuorossa viikottainen kisa, jossa palkintona oli IFK:n kotiotteluista voittomaalintekijän maila. Sitten koitti se hetki, kun Uuge Kojola spiikkasi mikrofoniin: “Ja Jukka Sepon staga menee Ilkka Tittoselle

Olin osallistunut kisaan ja voitto osui kohdalleni. Elettiin 90-luvun alkua ja tiesin, että Radio-City pitää majapaikkaansa Lepakossa, joka tunnettiin punkkareitten ja rock-henkisten tyyssijana graffitti seinineen. Paremmin Lepakkoluola tunnettiin aiemmin 1960-1970 alkoholistien ja asunnottomien hätämajoitustilana ja myöhemmin nuorison kulttuuripaikkana. Rakennus herätti jännitystä minulle ollessani vielä pojankloppi. Astelin Lepakkoluolaan sisään noutamaan voittamaani mailaa, jonka Uuge sitten minulle ojensi, voin sanoa,että jännitti ihan perhanasti. Tämä hetki on jäänyt mieleen ikuisesti. Maila oli IFK-K-Espoo pelistä, jonka IFK oli voittanut lukemin 3-2. Mailalla voittomaalin oli iskenyt Jukka Seppo, joka pelasi urallaan kuusi kautta IFK:ssa ja SM-liigassa mm HPK:ssa ja TuTossa. Mailassa komeilivat IFK:n voittolukemat 3-2 ja Jukka Sepon nimikirjoitus tietenkin. Maila on edelleen tallessa tietenkin.

Tästä kului aikaa yli 20 vuotta, kun koitti hetki, kun ajauduin Uugen “katsomokoutsiksi” eli pääsin erätaukohaastatteluun hänen kanssaan. Uuge pitää nykyään Radio-Cityn kiekkoradiota, johon hän etsii haastateltavia katsojien joukosta Nordiksella ja nyt hän tuli minun luokseni. Tämä lokakuinen IFK-Pelicans ottelun ensimmäisen erän haastattelu oli jollain lailla satumainen, koska erä oli nihkeä ja IFK johti ensimmäisen erän viimeminuutin maalilla vain 1-0, eikä erä ollut todellakaan mitenkään kummoista peliä kummaltakaan jengiltä. Satumaisuus johtui siitä, että IFK:n johtomaalin teki Ville Varakas suoraan syötöstä hurjalla laukauksella ylänurkkaan ja Varakas ei todellakaan kovin montaa maalia kaudessa ammu. Tämä ei suoraan sanottuna ole Varakkaan vahvinta osaamisaluetta niin sanotusti. Kaikkein hauskimmaksi jutusta tekee sen, että Uuge tietenkin osasi ottaa oikean näkökulman asiaan. Hän kysyi minulta, että: “Saikohan Ville penkiltä ohjeita, että nyt on tehtävä jotain“. Tämä loistava ja hieman humoristinen näkökulma asiaan synnytti haastattelun heti lentoon ja siitä oli helppo jatkaa. Osasin kylläkin odottaa, että jotain hauskaa on tulossa, kun hänen kanssaan pääsee juttelemaan.

Tämän haastattelun jälkeen olen tavannut Uugen monta kertaa Nordiksella ja jutellut paljon jääkiekosta ja myöskin omasta urheilutoimittajan opiskelusta ja saanut paljon neuvoja häneltä opiskeluun, mutta aika usein puheenaiheet ovat keskittyneet jääkiekkoon. Aikoinaan lätkämaailma-ohjelmasta saatu voittamani maila kuului myöskin keskustelun aiheisiin. Hassu sattuma oli myös se, että juuri kurssimme koulussa sattui käsittelemään mobiilijournalismiä juuri samaan aikaan, kun ensimmäisen kerran pääsin hänen kanssaan juttusille. Uugen tekemä erätaukohaastattelu on mobiilijournalismiä parhaimmilaan ja olen saanut seurata sitä useassa tämän kauden otteluissa.

Uuge Kojola toimii nykyään Radio-Cityn kiekkoradion juontajana ja tekee erätaukohaastatteluja Nordikselta. Aiemmin hän on tehnyt myös haastatteluja pelien jälkeen myös IFK:n pukukopista Radio-Citylle. Toimittajauransa hän aloitti vuonna 1992 Radio-Cityllä ja on toiminut vuodesta 1996 asti yrittäjänä. Uugessa yhdistyy aito stadilaisuus vahva tuntemus peliin nimeltä jääkiekko ja hyvä ihmistuntemus ja aito lähestymistapa ihmisiin ja erilaisten hienojen näkokulmien haku haastatteluihin.

Jos käyt Nordiksella ja sinua lähestyy mystinen hahmo pressikortti kaulassaan ja kamera kädessä valmiina kuvaaamaan älä pelkää antautua haastatteluun. Siitä tulee varmasti viihdyttävää.

Ilkka Tittonen