Graffitit – ilkivaltaa vai taidetta?

Graffitit ovat seinälle tehtyjä kirjoituksia tai maalauksia. Ne voivat olla useiden neliömetrien kokoisia maalauksia tai pieniä kirjoituksia eli “tageja” julkisten tilojen, esimerkiksi vessojen, seinissä. Graffitit ovat jo pitkään herättäneet keskustelua ja jakaneet mielipiteitä.

Graffitit jakavat mielipiteitä. Jotkut kannattavat nollatoleranssia ja toiset taas pitävät sitä vain taiteena sekä osana urbaania kulttuuria. Graffitit liitetään usein rikolliseen toimintaan. Toisaalta, onhan se ymmärrettävää, kun nuoret vain “sotkevat” ja tekevät tageja julkisten vessojen seiniin ja muualle julkisiin tiloihin ja paikkoihin. Eiväthän ne kovin kivan näköisiä ole. Mutta entä sitten taidolla tehdyt graffitit, joihin on oikeasti käytetty aikaa ja panostettu? Hienoja niistä tulee, ja ne tuovat mukavasti väriä harmaaseen betoniviidakkoon. Suomessa on edistytty graffititaiteilijoiden huomioonottamisessa, Helsingissä on kymmenkunta laillista maalauspaikkaa, mm. Suvilahdessa, Kannelmäessä ja Arabianrannassa. Graffitit ovat hieman ehkä aliarvostettuja, koska kivemman näköisiä ne ovat kuin tasainen betoninharmaa.

Kuvat ja teksti: Alisa Hovi

Evita Olenius