Henkilökuva: Käärijä tuo lisää asennetta suomalaiseen musiikkiin

Monsp Recordsilla musiikkia tekevä Jere Pöyhönen toimii artistinimellä Käärijä. Uusia julkaisuja on tulossa ja asennetta artistin keikoilta ei puutu.

26-vuotias Käärijä ei ole vielä saanut ansaitsemaansa huomiota Suomessa, vaikka Ylex on hänet jo soittolistoilleen bongannut. Tänä vuonna Käärijällä on luvassa enää kolme keikkaa, mutta lupaa paljon enemmän tulevaisuuteen. Luvassa on lisää musiikkia ja enemmän keikkoja. 

– Siihen tähdätään, että olisi lisää keikkoja. Uuden Monsp Live-sopimuksen myötä saadaan lisää tukea. Ensi vuonna tähdätään festareille, Käärijä kertoo innoissaan.

Kaveripiirin vitsistä lähtenyt artistinimi oli helppo valita. Isona veikkaajana tunnettu Jere oli lähtenyt kavereiden kanssa pelaamaan pelikoneilla. Yksi asia johti toiseen ja lempinimi (rahan)Käärijä oli ansaittu. Kun oli aika julkaista ensimmäinen kappale, artistinimeä ei tarvinnut sen enempää pohtia. Erilainen nimi, joka herättää mielenkiintoa. Musiikissakin sanoitukset pyörivät paljon uhkapelaamisen ympärillä. Vanhalle jääkiekkoilijalle urheilu on myös lähellä sydäntä, mikä nousee vedonlyönnin lisäksi esiin Käärijän sanoituksissa.

Tällä hetkellä Käärijä tekee artistiuran lisäksi myös muita töitä ja artistin arki on erittäin hektistä. Uusi levy on tulossa ja sen tiimoilta käydään vielä sopimusneuvotteluja läpi. Viilauksia vaille valmiille olevalle levylle on tulossa kolme jo julkaistua ja seitsemän uutta kappaletta. Erikseen julkaistaan myös yksi tai kaksi sinkkua. 

– Päivämääriä ei ole päätetty vielä. Täytyy tarkistaa julkaistaanko levy Warner Musicin vai Monsp/Warnerin kautta, Käärijä avaa tilannetta. 

Käärijä osaa jo ajatella tulevaisuuttaan ja uskoo, että hänenlaiselleen artistille on kysyntää Suomessa. Drum’n’bass- musiikkia normaalisti tekevä Käärijä lupaa tuoda myös erilaista musiikkia uudelle levylleen.

– Kävin pari viikkoa sitten Warner Musicilla, ja siellä uskottiin, että on mahdollisuus päästä isoksi tekijäksi. Vaikka tehdään marginaalimusaa, on niissä kuitenkin se soosi, mikä saattaa iskeä isoon kansaan. Tulossa on myös yksi vähän popimpi kappale, jonka sanoitukset tulee suoraan omasta lapsuudesta.

Selvästi jalat maassa kulkeva artisti tekee musiikkia pilke silmäkulmassa. Mediaan artisti tuo itsestään positiivisen ja humoristisen puolen. Hän on samanaikaisesti oma itsensä ja tuo lisäksi esiin piirteitä, jotka viittaavat enemmän häneen artistina. Hän haluaa tuoda niin sanottua todellisuutta artistina olemisesta sosiaaliseen mediaan ja painottaa, että kaikki ei ole niin vakavaa. Käärijä ei halua tuoda omaa henkilökohtaista elämäänsä niin paljon esille mediaan, vaan haluaa säilyttää artistin elämän ja henkilökohtaisen elämän välillä selkeän eron. Hän lupailee kuitenkin tulevaisuudessa tuovansa omia tarinoitaan muiden tietoisuuteen.

Keikolla Käärijä osaa antaa kaiken yleisölleen. Faneille tutuksi tullut keltainen puku päällä esiintyvä Käärijä osaa laittaa ranttaliksi. Usein ilman paitaa lavalla hyppivä artisti sytyttää katsojan kun katsojan. Artistilla on tapana heitellä arpoja yleisöön, sekä hypätä lavalta fanien keskelle. Video tekstin lopussa.

– Mietin, että mitä haluan artistilta. Halusin luoda jotain erikoista ja outoa. Aloin ensin kasvattamaan pottatukkaa, mutta halusin vielä jotain lisää. Thaimaan matkalla päätin teettää muutaman puvun keltaisena ja viininpunaisena. Tyyli tulee varmaan muuttumaan, mutta katsotaan sitä sitten tulevaisuudessa.

Urheilutapahtumista tunnetun “peliä!” -huudon Käärijä myöntää lähteneen hänen perhepiiristään, mikä innoitti häntä tekemään saman nimisen kappaleen. Kunnian siitä hän ottaa ilomielin vastaan, mutta ei halua tuoda sitä liian isosti julkisuuteen. Artisti haluaa tulla tunnetuksi omasta musiikistaan. Tämä osoittaa vahvasti sen, että Käärijä haluaa luoda kaiken itse ja katsoa mihin sillä pääsee.

Käärijä – Viulunkieli, Merihaka, Helsinki, 24.8.2019