Kommentti: Saksalainen jääkiekko nostaa päätään viimeinkin

Saksan jääkiekkohistoriassa ei aikojen saatossa ole juurikaan ollut menestystä, paitsi 44 vuotta sitten tapahtunut Innsbruckin ihme. Tällöin Saksa voitti olympiapronssia, vaikka ottelussa Suomi voittikin 5-3: tasapisteissä olleiden maiden maalikeskiarvo laskettiin ja se toi voiton Saksalle.

Viime vuosina Saksa on nostanut päätään lajin saralla. Vuoden 2018 talviolympialaiset ovat hyvä esimerkki maan noususta, kun joukkue onnistui kaatamaan ensin Kanadan, edeten finaaliotteluun. Lopuksi kotiin lähdettiin hopeamitalit kaulassa, mutta silti suoritus joukkueelta oli sensaatiomainen.

Valitettavasti taustalla on ollut paljon ongelmia, joita on pienin askelin lähdetty purkamaan ja niissä on nähty askeleita eteenpäin.

Jääkiekon mediahuomio maassa ei ole suurta, ymmärrettävästi jalkapallo vie leijonan osan siitä. Viime vuosina tässä on nähty muutosta, isossa roolissa olympiahopea. 

Juniorikasvatuksessa on ollut kautta aikain ongelmia, mutta nyt se on ottanut pikku hiljaa askelia eteenpäin. Kaikilla joukkueilla ei ole edes ollut junioritoimintaa tai -joukkuetta. Eikä maailmalla ole nähty juurikaan saksalaisia junioritähtiä. Varaustilaisuudessa kautta aikain varattu vain neljä pelaajaa top 10 joukossa. 

Kuusi vuotta sitten juniorityössä otettiin askelia eteenpäin ja maan jääkiekkoliitto ohjeisti kaikki joukkueet kehittämään toimintaansa tämän saralla. Nyt tähän on tullut tietyt vaatimukset jääaikaan, valmennukseen ja muuhun lajiin liittyvään. Tästä on myös mahdollisuus saada sanktiota, jos näitä vaatimuksia ei noudateta.

On tärkeää, että juniorityöhön panostetaan, sillä maan tällä hetkellä pääsarja ei ole sellainen, jossa nuori pelaaja voisi kehittää tarpeeksi itseään. Varsinkaan, kun nuoria pelaajia ei siellä peluuteta tarpeeksi: on joukkueita joissa ei ole lainkaan alle 20-vuotiaiden maajoukkueen pelaajia. Ei ole ollenkaan hyvä, ettei nuoria potentiaalisia pelaajia nosteta edustusjoukkueeseen pelaamaan ja kehittymään. Vaan kehitystä pitäisi nimenomaan tukea.

Varsinkin nuorten maajoukkueet ovat nostaneet päätään ja taso parantunut. Niin alle 18- kuin alle 20-vuotiaiden joukkueet ovat nousseet arvokisoihin mukaan. Joten miksi heidän ei anneta pelata pääsarjassa? Miksi joukkueet lähtökohtaisesti yrittävät saada joukkueen ulkomaalaisedustuksen täyteen?

Varsinkin nyt, kun valonpilkahduksia saksalaisista tähdistä on nähty. Kaikki jääkiekkoa seuraavat tietävät kuka on Leon Draisaitl, kolmas varaus vuodelta 2014. Hän onkin tällä hetkellä Saksan kirkkain NHL-tähti ja varmasti osaltaan auttanut maansa jääkiekkoa edistymään. Antanut osaltaan toivoa.

Draisaitl olikin monen vuoden ajan korkeimmalla numerolla varattu saksalainen. Viime yönä samalla numerolla varattiin DEL:in vuoden tulokas, Tim Stützle. Herää kysymys, miksi nuoria ei siis peluuteta enempää pääsarjan joukkueissa? 

Jos Saksassa nostetaan katse tulevaan ja panostetaan tulevaisuuden pelaajiin niin varmasti voitaisiin puhua vielä jääkiekon mahtimaasta. Askelia eteenpäin on otettu, mutta työtä menestyksen eteen on vielä tehtävä.