Salibandylegenda Juha Kivilehto jatkaa uraansa valmentajana – “Menestystä on tultava heti”

Juha Kivilehto vaihtaa Classicin peliasun ensi kaudella kauluspaitaan. Kuva: Juhani Järvenpää

Classicin puolustaja Juha Kivilehto, 40, siirtyy kaudeksi 2022-2023 seuran päävalmentajaksi. Urallaan neljä maailmanmestaruutta ja yhdeksän Suomen mestaruutta voittanut Kivilehto saa paljon suitsutusta, mutta hänellä on edessään uudet haasteet yhden Suomen menestyneimmän seurajoukkueen päävalmentajana.

Teksti: Eevert Lifländer

Maajoukkueen luottopuolustajiin lukeutuvan Juha Kivilehdon valitsemista MM-kisoihin on kritisoitu jo vuosia. Kivilehto osoitti kuitenkin Helsingin kotikisoissa, että hänellä on vielä annettavaa lajille. Hänen ensimmäinen valmentajasopimuksensa kattaa kaudet 2022-2024.

Kivilehto ilmoitti joulukuussa pelaajauransa päättymisestä. Samalla kerrottiin, että hän siirtyy kuluvan kauden jälkeen suoraan Tampereen Classicin päävalmentajaksi. Ruotsin mestaruuteen päättyneiden kisojen jälkeen Kivilehdon lisäksi myös Tatu Väänänen ilmoitti joulukuussa maajoukkueuran päätöksestä. 

Lajilegendat aloittavat usein osana valmennusryhmää

Kivilehdon päävalmentajan pesti tuli yllätyksenä myös salibandysivusto Pääkallon päätoimittaja Joel Siltaselle.

“Olihan se pieni yllätys kaikkinensa. Ei niinkään Kivilehdon pelaajauran päättyminen, vaan siirtyminen suoraan Classicin päävalmentajaksi.”

“Suomalaisia lajilegendoja on siirtynyt valmennustehtäviin ennenkin. Esimerkiksi Mika Kohonen siirtyi pelaajauransa jälkeen ruotsalaisen Storvretan IBK:n valmennusryhmään. Myös maajoukkueen entinen kapteeni Mikael Järvi on kunnostautunut uransa jälkeen valmennustehtävissä”, Siltanen huomauttaa.

Juha Kivilehto on edustanut urallaan muun muassa SSV:tä, Loviisan Toria, SPV:tä ja ruotsalaista FC Helsingborgia, mutta uran viimeiset vuodet hän on pelannut Tampereella.

“Kyllähän Kivilehto tuo Classicin valmennukseen valtavasti kokemusta. Classicissa pelaajat ovat pitkään olleet mukana päättämässä taktisista kuvioista. Kivilehdon auktoriteettia tuskin tarvitsee kenenkään kyseenalaistaa.”

Classic on voittanut viisi viimeistä mestaruutta ja on tällä hetkellä F-liigan kärjessä. Kivilehto haluaa varmasti päättää uransa mestaruuteen. Paineet eivät tule loppumaan kauden jälkeenkään, sillä kritiikkiä on luvassa jatkossakin.

“Hänelle itselleen tilanne on varmasti haastava. Hän on siirtymässä pestiin, jossa menestystä on tultava heti. Hän saa valmennettavakseen yhden Suomen historian parhaista joukkueista, mutta helppoa alkua hänen valmennusuralleen ei voi luvata”, Siltanen muistuttaa.

Kivilehdon sopimukseen oli valmistauduttu jo pidemmän aikaa. Kuva: Anssi Koskinen

Classicin toiminnanjohtaja Pasi Peltolan mukaan uuden päävalmentajan saaminen seuran sisältä ei ollut ehdotonta. Sopimukseen Kivilehdon kanssa oli valmistauduttu jo pidemmän aikaa.

”Kivilehto on osoittanut olevansa suurten pelien mies. Hänellä on laaja ymmärrys ‘Family’-yhteisöstä, pelistä ja elämästä. Haluamme kehittää nuoria lupauksiamme olemaan parhaimmillaan suurina hetkinä, niin elämässä kuin urheilussa.”

“Johtajuus joka ‘Juhiksesta’ paistaa isoissa peleissä ja se reagointikyky höystettynä voittavalla kehonkielellä, on se, mitä haluamme myös jatkossa”, Peltola kertoo.

“Kentällä hän tekee kaiken sen eteen, että joukkue voittaisi”

Kivilehdon joukkuekaveri, Classicin Jussi Piha, näkee Juhassa paljon hyviä johtajan ominaisuuksia. 

“Juha on sellainen luottojätkä. Tavallaan vähän salamyhkäinen, mutta monella tavalla inspiroiva. Hän herättää aitoa kunnioitusta. Se, mitä Juha on valmis tekemään joukkueen eteen ilman, että hänen täytyisi nostaa itseään esille, on ihailtavaa.”

“Häneltä löytyy pilkettä silmäkulmasta, ja vaikka hän voisi ikänsä puolesta olla joukkueen nuorempien pelaajien isä, osaa hän tuoda välillä omat juttunsa samalle tasolle – tai jopa vähän alemmas”, Piha naurahtaa.

“Kentällä hän tekee kaiken sen eteen, että joukkue voittaisi. Juha on todella fiksu, ja hänen pelisilmänsä on äärettömän hyvä.”

Jussi Piha näkee Kivilehdossa paljon hyviä johtajan ominaisuuksia. Kuva Eevert Lifländer

“Siinä se treenaa vieressä kuten tähänkin asti”

Miten Kivilehdon joukkuekaverit näkevät tilanteen, jossa tuleva päävalmentaja istuu vieressä vaihtopenkillä valmiina hyppäämään askiin?

“Ei sen ilmoituksen jälkeen mikään ole muuttunut. Ei pidä miettiä, että joku on ensi kaudella jotain, vaan keskitytään siihen päivittäiseen tekemiseen ja rakennetaan kevättä kohti.”

“Itsekin kävin tottakai onnittelemassa pestistä, mutta ei sitä sen jälkeen olla mietitty. Siinä se treenaa vieressä kuten tähänkin asti”, Piha huomauttaa.

“Juhalla on historiaa monesta joukkueesta, ja hän on päässyt pelaamaan monen huippupelaajan kanssa. Hän on ollut mukana useassa mestarijoukkueessa. Suoraan nuo saavutukset eivät merkitse yhtikäs mitään. Pelaaminen ja valmentaminen ovat ihan eri asioita, mutta väistämättä Juhalle on tarttunut mukaan eväitä hänen uransa varrelta.”

“Ei “Passo”(Pasi Peltola, Classicin toiminnanjohtaja) syyttä suotta ole Juhalle tuota pestiä tarjonnut, vaan siinä on nähty iso potentiaali. Hän ei tee päätöksiä pelkästä kunnioituksesta tai saavutusten perusteella, vaan hän on varmasti nähnyt Juhan palkkaamisessa vahvaa jatkumoa ‘Familylle’.” 

“Juhan pelaajaura päättyy, mutta hänen urheilu-uransa jatkuu toisessa muodossa.”