Ihanat, ihmeelliset vauvat ja perheet

Kuva: Veera Räikkönen. Journalisminopiskelija Riina Peltolan haastattelussa kätilöopiskelija Fanni Kevätniemi.

Vauvan päivää vietettiin tänä vuonna 30. syyskuuta kuudetta kertaa. Tänä vuonna teemana oli ihanat ihmeelliset vauvat. Vauvojen lisäksi on olemassa myös ihania, ihmeellisiä ja moninaisia perheitä.

Lapsiperheiden rakenteeseen suhtaudutaan edelleen hyvin usein normien lailla. Suurin osa suomalaisista lapsiperheistä on yhä perheitä, joissa on eri sukupuolta oleva aviopari ja alle 18-vuotiaita lapsia. Perheitä voi kuitenkin olla monenlaisia. 

Lapsiperheiden moninaisuudella tarkoitetaan erilaisia perhetyyppejä kuten sateenkaariperheitä, eli perheitä joissa voi olla yksi tai useampi vanhempi kuuluu seksuaali- ja/tai sukupuolivähemmistöön. Yhden vanhemman perheillä tarkoitetaan perheitä, joissa on yksi vanhempi.

Perjantaita 30. syyskuuta vietettyä Vauvan päivää varten haastattelin kätilöopiskelija Fanni Kevätniemeä. Kevätniemi on 6-vuotiaan lapsen äiti ja asuu yhdessä puolisonsa ja lapsensa kanssa. Kevätniemi on aikaisemmalta ammatiltaan lähihoitaja ja lisäksi hän on opiskellut seksologian opintoja valmistuen seksuaaliterapeutiksi. Hän on kohdannut moninaisuutta työssään, opiskelussaan ja siihen liittyvissä harjoitteluissa.

Kevätniemi kertoo harjoittelustaan synnytysosastolla ja mainitsee syntymän hetken olevan “kaunis ja ihmeellinen”. “Aina kun syntyy uusi lapsi, syntyy myös uusi vanhempi” ,toteaa Fanni Kevätniemi haastattelussa kysyessäni ajatuksia tämän vuoden Vauvan päivän tapahtuman teemasta, ihanat ihmeelliset vauvat.

Vauvavuosi on merkittävää aikaa niin perheelle kuin lapsellekin. Haastateltavalla itselläänkin on kokemusta vauvoista. Hänellä on 6-vuotias lapsi ja hän asuu perheensä kanssa Helsingissä. “Ensimmäinen vuosi vanhempana on jännittävä, mutta mukaan mahtuu myös ihania onnistumisen hetkiä, hän kertoo.

Mieleenpainuvimmiksi hetkiksi Kevätniemi mainitsee esimerkiksi imetyksen onnistumisen ja tutustumisen lapseensa ja hänen luonteeseen. Kevätniemen puoliso kertoo muistelevansa hetkiä lapsen kanssa kahdestaan, kun puoliso kävi koulua. Siinä hän pääsi luomaan ainutlaatuista suhdetta lapseensa.

Kirjoittaja: Riina Peltola