HEO:n journalismiopiskelijat hommissa Vauvan päivä -tapahtumassa

Viime perjantaina HEO Kansanopiston journalismiopiskelijat pääsivät tositoimiin Helsingin Musiikkitalolla järjestetyssä Vauvan päivässä.

Selma Savolainen (vas) ja Vertti Suominen (oik) HEO:sta juontamassa. Kuva: Martin Engberg

Perinteenä on ollut, että HEO:n journalismiopiskelijat juontavat Vauvan Päivä-tapahtuman. Kokemus on molemminpuolisesti hyödyllinen. Tuoreet journalismiopiskelijat saavat arvokasta kokemusta ja Vauvan Päivän järjestäjät ilmaista työvoimaa. Näin mahdollistetaan tapahtuman tuotanto Suomen vauvoille, sekä heidän vanhemmilleen. Vuonna 2023 Vauvan Päivä järjestettiin seitsemättä kertaa ja teemana oli “Vauvoissa on valo”. Yhteistyökumppaneita ja puhevieraita oli runsain määrin. Muuan muassa Helsingin Kaupunki, Helsingin Ensikoti ja MLL olivat näytteilleasettajien joukossa. Kansanedustaja Sofia Virta saapui puhumaan Eduskunnan työstä lasten oikeuksien puolesta. Tapahtumapaikkana oli valoisa Helsingin Musiikkitalo, jonne kerääntyi paljon pieniä ihmisiä vanhempineen. Yli kolme tuntia kestävä lavaohjelma sisälsi musiikki- ja liikuntaesityksiä, joihin perheet pääsivät mukaan liikkumaan. Puheiden ja esityksien välillä nähtiin videoita eri järjestöiltä, jotka toimivat vauvojen kanssa. 

kuva: Leevi Snellman

Käytännönläheinen oppiminen on journalismiopintojen keskiössä HEO:ssa, joten jokainen rtv (radio- ja tv-journalismi) opiskelija pääsi tekemään töitä Vauvan Päivän eteen. Juontajien lisäksi muut opiskelijat kuvasivat järjestelmä- sekä mobiilikameroilla, äänittivät haastatteluita ja pitivät yllä suoraa livelähetystä tapahtumasta. Tekemistä oli kaikille runsain määrin. Osa keskittyi kuvaamaan tapahtuman päähenkilöitä, eli vauvoja. Yksi kuvasi juontajia, sekä toinen taas haastatteli tapahtuman näytteilleasettajia. Tapahtuvaa juonsivat allekirjoittanut, että juontopari Vertti Suominen. Tilaisuudessa oppi koordinoimaan tekniikan, tuottajan, että tapahtuman järjestäjien välillä. Muutoksia tuli lennosta, ja intensiivinen tahti vaati nopeaa tiedon sisäistämistä. Tärkeintä oli kuitenkin yhteinen tekeminen ja oppiminen, silllä tapahtuma antoi tehokkaan läpileikkauksen media-alan työtehtäviin.