Basisti maalaa ja tekee vuorotyötä

Basisti maalaa ja tekee vuorotyötä

Helsinkiläisen nousevan indie-bändi Big Wave Ridersin basistilta löytyy musiikin lisäksi aikaa vuorotyölle, perheelle ja maalausharrastukselle. Basisti Aleksi Luukka on myös tyytyväinen yhtyeen viime syksynä ilmestyneeseen ensimmäiseen levyyn ja kertoo uuden olevan jo kehitteillä.

 

Harmaa taivas ja lämpömittari hitusen plussan puolella, helmikuisena keskiviikkoaamupäivänä. Soitan ovikelloa Espoon Matinkylässä. Oven tulee avaamaan juuri hetki sitten herännyt nuori rokkarin näköinen mies. Kello näyttää yhtätoista, kun Indie bändi Big Wave Ridersin basisti Aleksi Luukka (27), kaataa kahvia kuppeihin. Myöhäinen herääminen ei johdu tällä kertaa eilisestä keikasta tai juhlimisesta, mitä musiikkipiireissä usein kuvitellaan tapahtuvan. Eilen illalla hän huhki espoolaisen rautakaupan levynleikkaamossa palvellen asiakkaita. Arkeen kuuluu lähes päivittäisen treenaamisen lisäksi paljon muutakin kuin musiikki. Aikaa musiikin ja vuorotyön lisäksi vie perhe, johon kuuluu avovaimo lapsineen sekä kaksi kissaa ja maalausharrastus.

Luukka ja Big Wave Ridersin solisti Teppo Meriläinen perustivat yhtyeen vuonna 2010, ja tämänhetkinen kokoonpano sai muotonsa 2011 keväällä. Ennen Big Wave Ridersia Aleksi on ehtinyt soittamaan muun muassa Yes Please! yhtyeessä sekä hieman raskaampaa materiaalia soittavassa Liv Animalissa.

Tyytyväinen esikoislevyyn

Big Wave Riders julkaisi ensimmäisen kokopitkän albuminsa “Life less ordinary” elokuussa 2012. Basisti itse on tyytyväinen tuotokseen, “Ei sitä pistäisi pihalle mitään mistä ei voi olla ylpeä. Se on saanut paljon hyvää palautetta ja sitä on myyty mukavasti. Aina voi jälkeenpäin miettiä mitä olisi voinut tehdä paremmin, mutta rajallinen aika ja raha pistävät aina joitain esteitä”. Vaikka Luukka joutuu paiskimaan niin sanottuja “tavallisia” töitä, hän ei näe musiikkia pelkkänä harrastuksena,”Big Wave Riders, kuten musiikki yleensäkin on ollut aina jonkinlainen henkireikä ja intohimo” hän kertoo. Haaveissa on siis elämä, jossa musiikin tekeminen takaisi toimeentulon, ” En ole koskaan miettinyt musiikkia kaupalliselta kannalta, mutta olisihan se hienoa, jos pystyisi aamulla heräämään ja ensimmäinen asia mitä tekee on musiikki” hän jatkaa. Tällä hetkellä bändin kirstuun kilahtavat kolikot menevät yhtyeen toiminnan ylläpitämiseen.

Ei vain yhden genren yhtye

Big Wave Ridersin musiikista ja pukeutumistyylistä saattaa helposti tulla mieleen 90-luvun brittipop yhtyeet Oasiksesta Stone Rosesiin. Luukka myöntää kuunnelleensa mainittujen yhtyeiden musiikkia sekä muun muassa Orange Juicea, Spiritualizedia ja Happy Mondaysia, mutta hän ei usko pelkästään niiden vaikuttaneen liian paljon Big Wave Ridersin musiikkiin, “Bändejä on niin paljon ja mielestäni kaikki mitä kuuntelee, vaikuttaa omaan musiikilliseen antiin aina jossain määrin”, hän lisää.

Basisti ei halua asettaa heidän musiikkiaan mihinkään tiettyyn genreen, vaikka heidän musiikkiaan on usein verrattu muun muassa manchesterilais-soundiin. Hänen mielestään genrerajat eivät ole oleellisia, vaan kaikki on kiinni itse musiikista ja sen laadusta, ” Se mikä kuulostaa hyvältä saa mahdollisuuden, oli se sitten mistä genrestä tahansa. Homma pysyy mielenkiintoisena, kun ei yritä lokeroida omaa musiikkiaan liikaa”. Myös musiikin saattamiseksi ihmisten tietoisuuteen, Big Wave Riders luottaa oikeanlaiseen tekemiseen, musiikin laatuun sekä puskaradioon.

Kiireisen elämän keskeltä Luukalta löytyy aikaa myös useille ulkomaanmatkoille. Kyseessä ei ole lomamatkat perheen kanssa vaan reissuun lähdetään työn puolesta. Big Wave Riders on viime aikoina soliti levy-yhtiönsä avustuksella päässyt keikkailemaan melko paljon ulkomailla. He ovat käyneet vuoden sisään niin Lontoossa, Moskovassa, Pietarissa, Brightonissa ja Berliinissä. Basisti on nauttinut ulkomaankomennuksista ja kertoo myös yleisön olleen innostunutta ja nähtävyyksiäkin hän on ehtinyt käydä katsomassa, “Kaikki ulkomaanreissut ovat olleet erittäin opettavia ja hienoja reissuja. Kaikki on järjestetty erinomaisesti, ja joka kerta on ehtinyt myös näkemään kaupunkia”.

Aleksin kiireisen elämän paineita helpottaa terveellinen ruokavalio, lopetettu tupakointi sekä 50-luvulta peräisin oleva “kilpapyörä”, jolla lyhyemmät matkat sujuvat sutjakkaasti.

Uusi levy tulossa

Kysyttäessä Big wave ridersin seuraavan levyn ilmestymisen ajankohdasta, Luukka ei anna osviittaa, mutta myöntää sen teon olevan jo hyvässä vauhdissa ja samalla hän kehottaa kärsivällisyyteen, “Tuntuu, että nykyään monet asiat tehdään vähän sinnepäin liian kireän aikataulun ja odotuspaineiden takia. Kärsivällisyyttä kansa kärsivällisyyttä”. Uutta materiaalia odotellessa voi vaikka käydä katsastamassa bändin tuoreimman musiikkivideon sunny season kappaleesta, joka löytyy oheisesta linkistä http://www.youtube.com/watch?v=NcWBXfMVEVw. Seuraavan kerran ridersit voi nähdä livenä Töölössä kulttuuritehdas Korjaamolla 22.helmikuuta.

teksti: Aleksi Pelvas

Big Wave Riders

 • Perustettu: 2010
 • Kotikaupunki: Helsinki, Espoo
 • Levy-yhtiö: Soliti http://www.solitimusic.com
 • Musiikkityyli: Brittipop, Surf. Bändi ei kuitenkaan omien sanojensa mukaan halua halua lokeroida musiikkiaan mihinkään tiettyyn genreen ja melko vaikeaa se onkin.
 • Yhtyeen jäsenet: Teppo: Solisti, Kitara
  Anssi: Taustasolisti, Kitara, Koskettimet
  Aleksi: Basso
  Petri: Rummut
  Lauri: Koskettimet, Saksofoni ja Kitara
  Mikael: Kitara

Tuotanto:
2011: The Big Wave Riders EP (7 kappaletta)
2012: Life Less Ordinary CD (10 kappaletta)

Kuunnelluimmat kappaleet:
Behind These Walls (Big Wave Riders EP)

It’s Funny Things Aren’t Gonna Change (Big Wave riders EP)

Sunny Season (Life Less Ordinary)

Waiting In The Wings (Life Less Ordinary)

Historia pähkinänkuoressa:

Vappupäivänä 2010 Aleksi ja Teppo perustivat yhtyeen ja kutsuivat mukaan muissa projekteissa tuolloin vielä työskennelleitä kavereitaan. Ensimmäinen vuosi meni yhtyeen ensimmäistä tuotosta, BIg Wave Rides EP:ta tehdessä. Solitin tuottama omakustainen painos julkaistiin 2011 ja loppuvuosi sekä vuosi 2012 meni ensimmäistä täyspitkää albumia tehden ja keikkaillen. Vuosi 2012 toi Life Less Ordinary CD:n lisäksi myös yhtyeen ensimmäiset esiintymiset ulkomailla, mm. Pietarissa, Lontoossa ja Berliinissa.
Yhtye työstää parhaillaan toista täyspitkää albumiaan.

Seuraavat tapahtumat:
22.02. Dynamo goes Helsinki, Korjaamo, Helsinki
08.03. Ilokivi, Jyväskylä

Linkkejä yhtyeen virallisille sivuille:
Facebook: http://www.facebook.com/bigwaveriders/
Soundcloud: http://soundcloud.com/bigwaveriders
Twitter: http://twitter.com/bigwaveriders
Youtube: http://youtube.com/bigwaveridersband
Tumblr: http://bigwaveriders.tumblr.com/
MySpace: http://www.myspace.com/bigwaveridersband
Soliti (levy-yhtiön BWR-sivut): http://solitimusic.com/bigwaveriders/

faktat: Topi Virri