Neymar – Brasilian prinssi

Neymar

Kuva: Niko Jouhkimainen

Neymarista tulee maailman paras.” Näin kommentoi Ronaldinho, vuonna 2005 parhaaksi valittu jalkapalloilija.

Jalkapallomaailma tuntee suuria nimiä. Pelé, Diego Maradona, Johan Cruyff. Lista on loputon. Jalkapallomaailma tuntee myös pelaajia, joiden ulkonäkö on ollut jopa pelitaitoja tärkeämpi ominaisuus. Sellaisia pelaajia, joiden pukeutumista ja hiustyyliä matkitaan. Irokeesista tuli välittömästi hitti, kun David Beckham pelasi kyseisellä hiustyylillä vuoden 2002 MM-kisoissa.

Pelé ja Cruyff ovat jo eläkeiässä, ja Maradonakin pelasi viimeisen ottelunsa vuonna 1997. Beckham siirtyi tammikuussa, 37-vuotiaana, pariisilaiseen PSG:hen. Markkinamiehet innostuivat, mutteivät samalla tavalla kuin joskus aikoinaan. Beckham ei enää kiinnosta, kuten joskus ennen.

Kuka voisi ottaa nykyjalkapallossa paikan samaan aikaan suurimpana ja kauneimpana? Lionel Messi on maailman paras, joidenkin mielestä jo kaikkien aikojen paras. Mutta ei Argentiinan ihmelapsesta ole uudeksi Becksiksi. Cristiano Ronaldo vetoaa sekä taidoillaan että ulkonäöllään. Ronaldo vain tuntuu olevan ikuinen kakkonen Messin varjossa. Eikä Portugali Ronaldon kotimaana ole talouspoliittisesti kovinkaan merkittävä alue.

Brasilian lahja maailmalle

Tällä kertaa aurinko nousee etelästä. Hänen nimensä on Neymar da Silva Santos Júnior, lyhyemmin Neymar. 21-vuotias poikanen Brasiliasta. Hämmentävän taitava jalkapalloilija, jonka kaikki tuntevat sambamaassa. Neymar on esiintynyt mainoksissa taksikuskina ja rannalla energiajuomaa siemailevana koko valtakunnan tähtenä. Neymar on jopa kuvattu brasilialaisessa aikakauslehti Placarissa Jeesuksen tavoin ristiinnaulittuna. Se kertoo nuorukaisen asemasta jalkapallon mahtimaassa.

Yritysmaailma ei ole jäänyt polkemaan paikoilleen. Vuonna 2011 Nike solmi Neymarin kanssa 11 vuoden sponsorisopimuksen. Hän edustaa myös mm. Panasonicia, Volkswagenia, Red Bullia ja Santanderia. Vuositasolla Neymar kuittaa pelkästään sponsoreiltaan noin 20 miljoonaa euroa.

Sosiaalisessa mediassa Neymarilla on vielä tekemistä. Toistaiseksi hän häviää Google-haun tuloksissa selvästi sekä Messille että Ronaldolle. Facebookissa brasilialainen on jo kirinyt Messin ohi tunnettuudessa. Ja jos mitään voi päätellä sponsorisopimuksista, Ronaldo ei ole kovin pitkään ykkönen.

Pelén jalanjäljissä

Hiustyyli ja nuoren miehen karisma. Niistä Neymar on tehty. Mutta ei pelkästään. Brasilialaista Peléä pidetään yleisesti, ja etenkin Brasiliassa, kaikkien aikojen suurimpana pelaajana. Pelé pelasi käytännössä koko uransa paikallisessa Santosissa, vaikka ottajia olisi ollut Euroopan suurseuroissakin. Peléstä tuli legenda. Miten Pelén tarina liittyy Neymariin?

Neymar astelee täsmälleen samaa polkua. Hän siirtyi Santosiin jo vuonna 2003. Ja mikä tärkeintä, hän on hyökkääjä, kuten Pelékin. Raadollisesti sanottuna vain hyökkäävä pelaaja voi jalkapallomaailmassa nousta aivan sinne kirkkaimmalle huipulle. Neymarilla on siihen kaikki eväät. Hän on tehnyt Santosissa 133 ottelussa 70 maalia ja antanut 40 maaliin johtanutta syöttöä. Maaotteluita on vyöllä jo 28. Niissä on syntynyt kunnioitettava määrä maaleja, 17.

Jopa hiustyylissä Neymar jäljittelee esikuvaansa. Coolmenshair.com-nimisen sivuston mukaan Neymar käyttää irokeesia, jota Pelé käytti vuoden 1958 MM-kisoissa.

Euroopan kokoinen riski

Mutta onko Neymar vain ylihypetetty ilmiö? Onko hän pelaajana pelkkä kupla? Hän ei ole siirtynyt Eurooppaan, kuten moni häntä nuorempi ja tuntemattomampi brasilialainen. Hän ei ole välittänyt muiden, kuten maanmiehensä Ronaldon puheista, joiden mukaan vasta Euroopassa pelatessaan Neymarista voi tulla maailman paras. Jopa kansainvälisen jalkapalloliiton FIFAn presidentti Sepp Blatter kommentoi taannoin, että Neymar voi voittaa maailman parhaalle pelaajalle jaettavan Kultaisen Pallon vasta, kun hän pelaa Euroopassa.

Barcelonassa tai Real Madridissa pelatessaan Neymar pääsisi nykyistä suurempaan valokeilaan. Eurooppaan siirtymiseen liittyy toisaalta myös se riski, että sädekehä Neymarin pään yläpuolelta häviäisi. Hänestä kenties tulisikin vain yksi hyvistä jalkapalloilijoista. Taitava toki, mutta silti. Neymarin maagisuus oli kadota Lontoon olympialaisissa, joissa Neymar ei ollutkaan kakkostason turnauksen paras pelaaja. Hän ei ollut edes Brasilian paras pelaaja.

Urheilusponsorointiin erikoistunut SportsPro laskeskeli viime vuoden toukokuussa, että Neymarin markkina-arvo on mainoskasvona jopa Messiä ja Ronaldoa suurempi. Kuinka suuri osa markkina-arvosta perustuukaan Neymarin ympärille luotuun myyttiin, jota eurooppalaiset voivat ihailla vain YouTube-koosteiden myötä?

Totuuden hetki koittaa vuoden kuluttua, jolloin MM-kisat pelataan Brasiliassa. Neymar joko onnistuu ja nousee kuninkaaksi tai sitten kupla puhkeaa. Neymar tulee kantamaan harteillaan sekä muodin suunnannäyttäjän että pelillisen messiaan taakkaa. 22-vuotiaana. Raakaa, mutta totta.

Linkit

Vuoden 2011 komeimmaksi maaliksi valittu Neymarin osuma

http://www.youtube.com/watch?v=93Va6TZhmDQ

Kooste Neymarin taidoista

http://www.youtube.com/watch?v=LtYk344hrb8

Neymar asettelee irokeesinsa kuntoon

http://www.youtube.com/watch?v=L2xoDXSFBMQ