Kolumni: Lionel Messi, nyt tai ei koskaan

Lionel Messi on mies, joka on voittanut lähes kaiken. Vain se kaikista kirkkain puuttuu. Yli 45 miljoonan ihmisen kansakunnan paineet ja odotukset lepäävät yhden ihmisen harteilla. Messin hetki MM-kisoissa on nyt tai ei koskaan. Teksti: Veikka Lokka

(Kuva: Lotta Nieminen)

Nykyään Ranskassa PSG:ssä jalkapalloileva “Kirppu” on urallaan voittanut lähes kaiken mahdollisen. Barcelona-legenda on nauttinut menestyksestä koko uransa. 

Seitsenkertainen Kultaisen pallon voittaja ja monien ihmisten mielestä kaikkien aikojen paras jalkapalloilija. Kuitenkaan aina ei Messi ole nauttinut suuresta suosiosta kotimaassaan Argentiinassa. Lukuisten epäonnistuneiden arvokisojen jälkeen argentiinalaiset alkoivat menettää hermojaan.

Messi oli monta kertaa niin lähellä. Kolme hävittyä Copa American finaalia, ja vuonna 2014 Messi pääsi Argentiinan kanssa MM-kisojen finaaliin häviten Saksalle 1-0.

Vuonna 2016 Copa American finaalitappion jälkeen Messi ilmoitti päättävänsä maajoukkueuransa, josta monet hänen kotimaassaan tulistuivat. Hän päätti hieman myöhemmin muuttaa mieltään ja jatkoikin maajoukkueuraansa.

2021 Copa Americassa Messi vihdoin rikkoi kirouksen, joka oli hänen maajoukkueuransa yllä kummitellut. Argentiina voitti turnauksen ja “Leo” pääsi nostamaan pokaalin ilmaan. Vielä sen jälkeen Messiltä kuitenkin puuttuu se kaikista suurin saavutus, eli maailmanmestaruus.

Vertaukset Maradonaan

Messiä ovat aina seuranneet vertaukset legendaariseen Diego Maradonaan. Monien argentiinalaisten mielestä Messi ei ole kaikkien aikojen paras argentiinalainen, vaan Maradona. Suurena syynä tähän on se, että Maradona on voittanut kotimaalleen maailmanmestaruuden. Tänä vuonna on luultavasti Messin viimeinen mahdollisuus tehdä sama.

Läpi uransa Messiä on kritisoitu epäreilusti erityisesti Argentiinassa. Hän on aina antanut kaikkensa maajoukkueelle, vaikka usein turnaukset ovat päättyneet pettymykseen. Usein kritiikki on ollut jopa julmaa ja epäoikeutettua. Maradonan kengät ovat erittäin isot täytettäviksi, ja Argentiinan vaativaa kansaa on vaikea miellyttää.

Messin maajoukkueura on ollut erittäin kivinen erityisesti verrattuna hänen seurajoukkueuraan. Barcelonassa Messi nautti pelkkää suosiota, joka oli täysin ansaittua.

Maajoukkueessa puolestaan on välillä tuntunut, että häntä ei ole täysin hyväksytty. Vaikka hän ehti jo kerran lopettamaan maajoukkueuransa, ei Messi ole ikinä luovuttanut, jonka moni muu olisi jo tehnyt.

Mahdollinen kruunu uralle

Messi pelaa tällä hetkellä luultavasti uransa viimeisiä MM-kisoja. Hän ei pelaa pelkästään siitä, että saisi kaikki loputkin argentiinalaiset puolelleen. Messi pelaa myös saadakseen lopullisen kruunun uralleen.

Jos Argentiina voittaa, vankistaisi Messi mahdollisesti asemaansa kaikkien aikojen parhaana pelaajana. 

Messi on usein ollut myös oman menestyksensä uhri. Suuret saavutukset synnyttävät automaattisesti vielä suurempia odotuksia. Paineet, joita Messi kokee ovat suorastaan epäinhimillisiä, ja ne vain kasvavat hänen pelatessaan maajoukkueessa.

Argentiinan maajoukkue ei ole aina Messin aikana ollut hyvässä tilanteessa. Ongelmia on ollut erityisesti isojen egojen kanssa. Yhtenäisyys ei ole aina ollut joukkueen vahvuus.

Tällä hetkellä tilanne on kuitenkin aivan erilainen. Joukkue on täynnä tähtinimiä, ja siitä huokuu hyvä yhteishenki. Monet joukkuekaverit ovat sanoneetkin haluavansa voittaa maailmanmestaruuden enemmän Messille kuin itselleen.

Ansaittu loppu

Lionel Messi on Cristiano Ronaldon rinnalla maailman tunnetuimpia urheilijoita. Nyt olisi aika voittaa maailman suurin ja arvostetuin mestaruus.

Messi on voittanut urallaan Kultaisen pallon seitsemän kertaa. Uralle mahtuu myös lukuisia mestaruuksia seurajoukkueessa. Kaikki nämä mestaruudet kuitenkin kalpenisivat maailmanmestaruuden vierellä.

Messin maajoukkueura päättyy luultavasti näihin kisoihin. Olisiko parempaa loppua tälle vuoristoradalle kuin kuuluisan pokaalin ilmaan nostaminen 18. joulukuuta Qatarissa?

Ei ole olemassa ketään, kenelle soisi maailmanmestaruuden enemmän kuin Messille. Tämä on viimeinen mahdollisuus, eli se on nyt tai ei koskaan, Lionel Messi.