Sprintteri Jasmin Showlah haluaa ensi kesän EM-kisoihin

Suomen naispikajuoksun huippuihin lukeutuva Jasmin Showlah on valmiina hallikauteen paremmista lähtökohdista kuin parina edellisenä kautena. Peruskuntokausi on parhaillaan käynnissä ja selän rasitusmurtuma on nyt taakse jäänyttä elämää. Se ei rajoita harjoittelua muuta kuin sen verran, että jalkakyykkyä ei voi tehdä vielä täysillä painoilla.

 

Tämä on myös ensimmäinen talvi, kun Atte Pettinen on valmentajana.Pettisen ja Showlahin yhteistyö alkoi viime keväänä ja tulos oli jäätävä. Showlah teki uudet omat ennätyksensä sekä 100 että 200 metrillä. Jasmin ei osaa kertoa yhtä yksiselitteistä syytä miksi homma natsasi heti valmentajavaihdoksen myötä. Hän kuitenkin valottaa, että harjoittelua on viety yksinkertaisempaan suuntaan. Myös selkä on treenattu huippukuntoon harjoittamalla muun muassa syviä vatsalihaksia viisaasti.

 

Pettinen oli myös muuan Markus Pöyhösen valmentaja aikoinaan. Sprintteri Showlah antaa myös arvoa vanhan valmentajansa Anne Suorannan opeille. Niiden avulla tuli uran tämänhetkinen kohokohta, 100 metrin SM-hopea vuodelta 2010.

Talvella alkavan hallikauden tavoitteet ovat naisjuoksijalle selvät: oma 60 metrin ennätys ja maaliskuun sisäratojen maailmanmestaruuskilpailut Puolan Sopotissa. Showlah on pienikokoinen juoksija ja mieltääkin 60 metrin juoksun itselleen sopivaksi, koska hänellä on räjähtävä lähtö.

Ensi kesänä on Zurichin EM-kisat. 100 metrin kisaraja on kymmenyksen päässä naisen ennätyksestä 11.75. Myös viestijoukkueeseen Jasmin halajaa mutta kertoo kilpailun olevan niistä paikoista kova.”Meitä on ainakin yhdeksän naista taistelemassa kisalipuista, aion olla yksi niistä viidestä kenet lähetetään kisoihin”. Tämä on myös iso plussa nuoren Showlahin mielestä,koska se potkii eteenpäin esimerkiksi ulkomaanleireillä kun maajoukkuelaiset harjoittelevat yhdessä.

 

Jasmin Showlahin (24) tulevaisuus näyttää valoisalta mutta hänen juoksun suurimmat kehityskohteet ovat hänen nilkkansa. Ne pitää saada jäykemmiksi, tällä hetkellä ne ovat liian löysät juostessa.

Huomionarvoinen seikka on se, että Showlahin ennätys on 3 sadasosaa parempi 100 metrillä kuin Suomen ykkössprinnteri Hanna-Maari Latvalalla oli hänen iässään. Latvala edusti Suomea mm. Moskovan MM-kisoissa menneenä kesänä.

jasmin

Jasmin psyykkaa itseään kisoihin mm. Rap-musiikin avulla (Kuva: Simo Pukkinen)

Jesse Happonen