Aamupalapöytämme syöpäläiset

Yksi aikamme elintarviketeollisuuden nerokkaimmista huijauksista on varmasti aamiaismurot. Nuo kuluttajille jopa terveelliseksi mainostetut pikku pirulaiset syövyttävät kansakuntamme terveyttä yksi raksu kerrallaan.

Siinä missä vielä 90-luvulla aamiaismurot olivat pääsääntöisesti lapsille suunnattu, on nyt 2000-luvulle siirryttyä elintarviketeollisuus tehnyt aivan uuden aluevaltauksen; aikuisten aamiaismurot. Nestlen brändäämä Fitness-murosarja on varmasti yksi tunnetuimmista aikuisten aamiaspirulaisista. Brändi mainostaa itseään terveellisenä, kuitupitoisena sekä vähärasvaisena. Kuitenkin ravintosisältöä tarkasteltaessa rupeavat hälytyskellot kilkattamaan.  Kokonaisenergia 372kcal, hiilihydraatteja 77,6g, joista sokereita 17g! Ravintosisältö näyttää puolestaan tältä: Täysjyvävehnä (53%), riisi (34%), sokeri, tumma inverttisokerisiirappi, ohramallasuute, suola, tärkkelyssiirappi.  Edellä mainitun perusteella nämä aikuisten terveelliset aamunaloittajat sisältävätkin vehnää, sokeria ja suolaa.  Kuka tahansa järjelliseen ajatustoimintaa kykenevä ymmärtää, ettei tämä nyt mene ihan yksi yhteen terveellisen kanssa.

Jos siis aikuisille suunnatut ”terveellisemmät” aamiaismurot ovatkin itse asiassa hiilihydraatilla kyllästytettyjä insuliinipiikkejä, mitä mahtavat lasten aamunaloittajat pitää sisällään? Tarkastellaanpa tunnettun Kellogg’s Frost Rice Krispiesin ravintoarvoja:  kokonaisenergia 375kcal, hiilihydraatteja 86.4g, joista sokereita huimat 40g! Ravintosisältö on puolestaan lisäaineiden jälkeen hyvinkin yksinkertainen, riisiä, sokereita ja suolaa. Siis täysin sopivaa ravintoa kasvuiässä olevalle lapselle? Tuskinpa.

Viimeaikoina yhä useampi tutkimus on puoltanut faktaa, jossa sokerilla on todettu olevan huumausaineiden kaltaisia vaikutuksia ihmisen aivotoimintaan. Näin ollen onkin täysin rikollista, kun faktat tiedostaen jatkamme lastemme, eli siis yhteiskuntamme tulevien toivojen, ruokkimista moisella myrkyllä. Voisimme yhtälailla viedä pikku Lassimme ja Lissumme karkkikauppaan heti aamusta ja antaa heidän latoa posket täyteen lempi namusiaan. Lähes samat ravintoarvothan niissäkin on. Miksi emme sitten toimi näin? Yksinkertaisesti siksi, että yhteiskuntamme on opettanut meille namusien olevan epäterveellisiä erikoisherkkuja.

Olisikohan meidän vihdoinkin aika avata silmämme ja aloittaa omatoiminen aivotyöskentely tämänkin asian tiimoilla. Lopetetaan elintarviketeollisuuden narrina tanssiminen ja otetaan asioista selvää. Loppujenlopuksi kun kysehän ei ole senkään suuremmasta asiasta kuin omasta sekä jälkikasvumme terveydestä. Ei ihan mitään pikkujuttuja, eihän?

Kuva: Kia Turunen

Kuva: Kia Turunen

 

Kirjoittaja Siiri Tura