Lauri Kapanen, mailavelho, viikinkijohtaja ja maajoukkueen kulmakivi

 

Lauri Kapanen, tuo salibandykenttien taituri ja pitkäaikainen maajoukkuepelaaja. 

Mutta kuka on Lauri Kapanen? Mieheltä itseltään kysyttäessä vastaus on lyhyt ja ytimekäs.

– Lauri Kapanen on 34-vuotias, perheenisä Helsingistä

Kapanen on pelannut salibandya aikuisten tasolla kaudesta 2002-03 asti. Kysyttäessä miten salibandy on lajina muuttunut kaikkien näiden vuosien aikana vastaus kuuluu:

-Taito, vauhti ja pelaajien fysiikka ovat lisääntyneet ja parantuneet. Kyseiset asiat ovat mahdollistaneet sen että pelistä on tullut nopeampaa sekä fyysisempää.

 

Pelasitko nuorempana muita lajeja? Vai oliko salibandy ykköslaji?

– Olen pelannut muitakin lajeja. Jääkiekolla aloitin ja aika pian jalkapallo tuli siihen rinnalle. Koripalloa tuli myös jossain vaiheessa pelattua. Ensimmäisenä putosi kelkasta koripallo ja toisena jääkiekko. Salibandy tuli siinä vaiheessa mukaan jalkapallon rinnalle. Ja sitten jalkapallo putosi pois ja salibandy jäi jäljelle.

 

Esikuvat nuorena:

 – Näin 80-luvulla syntyneenä Jari Litmanen ja Teemu Selänne olivat suurimmat esikuvat. Salibandyn puolelta Mikael Järvi, jonka kanssa pääsin myöhemmin pelaamaan sekä SSV:n että Suomen maajoukkueen riveissä.

Tapanilan Erä 

(2002-06, 2008-11 ja 2014-16)

Lauri Kapanen pelasi ensimmäiset aikuisten pelinsä kasvattajaseuransa paidassa Erän vielä pel

atessa 1. divisioonassa kaudella 2002-03 ja oli nostamassa joukkuetta Salibandyliigaan kaudeksi 2003-04.

 

Pelasit ensimmäiset edustusjoukkueen pelisi Erän paidasssa kaudella 2002-03. Millaiset oliva fiilikset kun sait tietää että pääset pelaamaan ns.”isojen poikien” mukaan?

– Olihan se siistiä. Ja pääsin nopeasti mukaan ja sain vakiinnutettua pelipaikan joukkueessa melko nopeasti. Ja onhan se erilaista hypätä junioreista aikuisten peleihin.

 

Ottiko joku Erän vanhempi pelaaja sinut “siipiensä alle”?

– Joukkueeseen oli helppo päästä mukaan. Joukkue oli tosi nuori. Itse 1985 syntyneenä joukkueessa oli paljon pelaajia jotka olivat syntyneet 80-luvun alussa. Olli Oilinki otti siipiensä suojaan ja katsoi perään.

 

Erä nousi salibandyliigaan kaudelle 2003-2004

Mitä muistoja ensimmäiseltä liiga-kaudelta on jäänyt mieleen?

– Nousija-joukkueelle liiganousu on aina haastavaa, vaikka edellisellä kaudella tuli reippaasti voittoja “divarissa”.  Tottakai pelaaminen muuttuu ja virheistä rankaistaan paljon isommalla kädellä. Kokonaisuudessa todella opettavainen vuosi koko joukkueelle.

SSV (2006-2008)

 

Neljän Erä-kauden siirryit pariksi kaudeksi SSV:n riveihin. Mistä moinen päätös?

– Harppaus eteenpäin urallani. Pystyin ensimmäisten liiga-kausien aikana vakiinnuttamaan paikkani Erän kokoonpanossa ja pystyin tekemään hyvää tulosta. Ja tottakai menestyminen kiinnosti ja pystyisi pistämään seuraavan pykälän silmään ja kehittämään itseäni pelaajana.

 

Voitit SSV:n riveissä 2 Suomenmestaruutta.

Mitä noista mestaruusvuosista on jäänyt mieleen?

-Joukkue oli todella kova. Erässä oli paljon pelaajia jotka olivat samaa ikäluokkaa kanssani ja SSV:n joukkue oli selkeästi kokeneempi joukkue ja opin paljon kokeneemmilta pelaajilta. Uuden valmentajan myötä myös oma pelaaminen kehittyi varsinkin puolustuspäässä. Voittamisen kulttuuri näkyi koko joukkueen tekemisessä.

 

Tapanilan Erä (2008-11)

2008-09 kaudella palasit Erän paitaan.

Mikä oli päätöksen takana palata ns. “kotiin”?

 

– Moni juniori-vuosilta tuttu kaveri pelasi joukkueessa ja samalla oli tullut pieni kaipuu palata “kotiin”. Koin sen myös haasteena ja halusin menestyä myös kasvattajaseurani riveissä.

 

UHC Alligator Malans/Sveitsi (2011-14)

Kapanen pelasi Sveitsin liigan UHC Alligator Malans joukkueessa 3 kautta. 2013-14 kausi huipentui Sveitsin mestaruuteen. 2014 Kapanen palasi Erän paitaan.


Eräviikingit (2016- )

Muuttiko 2016 tapahtunut Tapanilan Erän ja SSV:n fuusioituminen asioita pelaajan näkökulmasta?

-Tieto fuusioitumisesta oli tietenkin shokki. Erällä ja SSV:llä olivat kuitenkin paikallista kilpailumentaliteettia keskenään. Paikallispelit sytyttivät aina. Joukkueet olivat olleet pariin otteeseen 2010-luvun(2008-09 ja 2009-10) vaihteessa finaaleissa vastakkain. Tosin sain olla joukkueessa alusta asti muka täysillä ja lievensi shokkia. Ja SSV:n puolelta joukkueeseen tuli todella paljon tuttuja pelaajia, joten tiesin että saamme kovan joukkueen kehiin.

Maajoukkue (120 ottelua, 72 maalia ja 42 syöttöä)

Debytoit maajoukkueessa helmikuussa 2004.

Mitkä olivat fiilikset kun sait tietää asiasta? Ja keneltä sait tiedon

– En muista kyseistä hetkeä että miten sain asiasta tietää, mutta aika vauhdilla oli “junnu-peleistä” aikuisten peleihin siirtyminen tapahtui myös maajoukkueen puolella. Olihan se toki todella iso juttu. Eikä sitä siinä hetkessä oikein osannut käsitellä.

 

Olet pelannut maajoukkueessa 120 ottelua. Mitkä ovat olleet parhaimpia muistoja Suomi-paidassa?

– Selkeästi vuoden 2018 maailmanmestaruus on jäänyt luonnollisesti parhaiten mieleen. Sitä mestaruutta tuli aika monta vuotta jahdattua. Ja ovathan MM-kisat aina omanlaisensa kokemus ja joukkue tiivistyy kisoihin aina entisestään vaikkakin kauden aikana pelataan harjoitusotteluita. 

 

Eräviikinkien tuleva 2020-21 kausi

Millä mielin Eräviikingit lähtevät juuri alkaneeseen kauteen? Tavoitteet kauden suhteen?

– Hyvillä mielin lähdetään.Edellinen kausi meni runkosarjan osalta hyvin (3.sija) uuden valmentajan alaisuudessa(Bengt Lodenius). Koen että olemme päästy jatkamaan sitä työtä mitä viime kauden alussa aloitettiin. Toki vielä on paljon hommia tehtävänä  ja pelissä kehitettävää, mutta pohja on  jollain tasolla valmiina viime kauden jäljiltä. Meillä on nuori joukkue liikkeellä ja varsinkin nuoriso-osasto on ottanut isoja harppauksia oikeaan suuntaan varsinkin viime kauden aikana.

Tavoitteet joukkueella ovat keväässä ja siinä että pärjätään joukkueena mahdollisimman hyvin. Ja että pystyttäisiin pelaamaan runkosarjan aikana tasaisesti ja samalla pystyttäisiin kehittämään sitä omaa peliä koko ajan. Omat tavoitteet ovat että pystyisin auttamaan joukkuetta mahdollisimman paljon ja että pystyisin pitämään itseni pelikunnossa.

Ketä pelaajia kannattaa erityisesti pitää silmällä tällä kaudella?

– Hyökkääjistä Oliver Sillanpää. Nuori kaveri joka siirtyi joukkueeseen täksi kaudeksi ÅIF:sta. Ollut kesän ja alkukauden aikana erittäin pirteä. Nuori kaveri kyseessä joten potentiaalia on vaikka mihin.

Puolustajista Luka Ainoa. Myös joukkueen nuorempaa osastoa. On pelannut alkukauden todella hyvin. Toivotaan että pystyy jatkamaan vähintään samalla tasolla koko kauden.

           

  Oliver Sillanpää                            

 Luka Ainoa Kuvat: Ville Vuorinen / F-Liiga

 

Kuka hoitaa Eräviikinkien pukukoppi-dj:n pestin?

– Vaihtelee, mutta pääasiassa vastuussa ovat Jani Kukkola, Perttu Järvinen sekä Joonatan Lindholm.

 

Musiikillisesti kaikkiruokaisena suurin osa musiikista päätyisi kyllä omalle soittolistalle.

 

Terveiset Eräviikinkien faneille:

-Ensinnäkin täytyy kiittää faneja kannustuksesta peleissä ja kun törmäillään treenihallilla. Iso kiitos siitä ja toivottavasti pystytään tälläkin kaudella tarjoamaan sellaisia pelejä että kannattaa tulla niitä katsomaan.

 

Tilastot

 

Kirjoittaja: Tomi Anttonen