Liigan portteja kolkuttava nuori on vielä isoimman kynnyksen kohdalla: – “Puolustuspään pelissä on vielä tehtävää”

Millainen on ollut matka tähän pisteeseen ja kuinka tästä eteenpäin?
Muun muassa näitä kysymyksiä lähdin selvittämään Leevi Viitalalta, mahdolliselta tulevaisuuden Liiga ja kenties kovemmankin sarjan pelaajalta.

Leevi Viitala iskee maaleja Ässien A-nuorten paidassa. Kari Mankonen

19-vuotias Pomarkusta lähtöisin oleva Porin Ässien kasvatti Leevi Viitala on tilastojen valossa puhdas maalintekijä. Parhaalla kaudellaan B-junioreissa 44 peliin 34 maalia ja playoffeissa 7 peliin 6 maalia laukonut hyökkääjä palkittiin seuran parhaan maalintekijään palkinnolla.

-Kyllä omat vahvuudet menee sinne maalinteon puolelle.Parhaat ominaisuudet varmaankin tilanteiden tunnistaminen hyökkäyspäässä ja sitä kautta maalipaikan löytäminen, Viitala toteaa.

Joukkuepelaajan tapaan hampaankoloon jäi neljäs sija joukkueelle siltä kaudelta. Henkilökohtaisesti hyvin sujuneen kauden hän pitää joka tapauksessa käänteentekevänä kautena tähän astisella urallaan, vaikka aiemmin uralle oli osunut muun muassa kutsu Pohjola-leirille.

Häneltä kysyttäessä missä itse näkee suurimman kehittymistarpeensa pelaajana, on vastaus odotettu ja usein tuttu hyökkääjältä.

-Puolustuspään pelissä on vielä tehtävää, mutta siinä ollaankin menty paljon eteenpäin lähivuosina

Monesti useamman lajin harrastaminen tukee toisiaan. Monesti tänä päivänä tuntuu, että osa valitsee päälajinsa ja jättää muut lajit liian aikaisessa vaiheessa pois. Myös Leevi harrasti useampaa lajia nuorena. Yleisurheilua ja pesäpalloa pääasiassa.

-Yleisurheilu jäis pois hieman aiemmin, mutta pesistä jatkettiin vielä C-junioreihin ja suomenmestaruuteen asti

Lopullinen valinta jääkiekon suhteen ja muiden lajien jääminen pois oli kuitenkin hänelle helppoa.

– Parhaat lahjat löytyi sieltä puolelta ja yksinkertaisesti intohimo lajia kohtaan

Matkalla kohti Liigaa ja ammattilaisuutta

Lähivuosina on nähty nousevassa määrin liikennettä Suomesta ulkomailla nuorien pelaajien hakiessa paikkoja kehittyä pelaajana. Viitala uskoo kuitenkin parhaan paikan hänelle kehittyvän löytyvän nimenomaan Suomesta.

Ei ole koskaan ollut haluja oikeastaan lähteä. Mahdollisuuksia on tullut pari, mutta koskaan ei ole iskenyt. Olen aina nähnyt parhaat kehityspaikat itselleni juuri täällä koti-Suomessa.

Hänen kohdallaan lauseeseen on helppo yhtyä. Alkavan kauden hän on päässyt pelaamaan A-junioreissa isolla vastuulla ja kesäkaudella pääsi harjoittelemaan jo edustusjoukkueen mukana ja pelaamaan harjoitusotteluita. Huomioitakoon, että Pitsiturnauksessa Viitala onnistui myös vahvuus alueellaan eli maalinteossa Tampereen Tapparaa vastaan. Näistä kokemuksista luonnollisesti myös motivaatio ja nälkä kasvaa.

Hyvältä vaikutti ja oli hienoa huomata oman vauhdin riittävän sielläkin. Maalinteossakin tietysti onnistuin pitsissä Tapparaa vastaan ja olihan se kieltämättä hieno tunne! Ja tottakai tällainen antaa nuorelle pelaajalle hirveän boostin ja halun näyttää

Suurimpana erona hän näki junioreihin verrattuna vaatimustason, kamppailu pelaamisen ja luistelun tason. Halu varmasti on kova ja sopivan paikan tullen voi mahdollisuus tällä kaudella tulla tietysti myös ensimmäiseen viralliseen otteluun Liigassa. Korona tilanne myös antaa oman mausteensa, koska pelaajia ei varmasti liikuteta samalla tavalla molemmissa joukkueissa kuin normaalitilanteessa.

Henkilökohtaisia tavoitteita jokaiselle kaudella pitää kuitenkin olla. Viitalan kohdalla tavoite alkaneelle kaudelle ja seuraavalle on kuitenkin selkeä.

-Tälle kaudelle ihan henkilökohtaisia on kehittyä koko kauden ajan ja pyrkiä tuomaan itsestäni joka peliin paras irti, ja sitä kautta päästä liigan rinkiin ensi kaudelle.


Kolmen vuoden tähtäimellä Viitala haluaa nähdä itsensä ammatti jääkiekkoilijana. Hieman pidemmälle mahdollista uraa kysyttäessä, hän kertoi tärkeimpänä olevan kehittyä jatkuvasti ja pelata mahdollisimman laadukas ja hieno ura.

Se mitä tulee tapahtumaan sitä ei vielä kukaan tiedä. 19-vuotias jääkiekkoilija on vielä nuori, joka kehittyy jatkuvasti. Lahjakkuus miehestä varmasti löytyy ja allekirjoittaneelle jäi kuva, että motivaatiosta asia ei jää kiinni.
Urheilussa kuten tiedetään voi aina sattua ja tapahtua mitä vaan. Varasuunnitelma on kuitenkin selvän epäselvä.

-Ei ole ihan mitään selkeää, mutta urheilun parissa olisi hieno toimia, Viitala lopettaa.


FRANS FONSEN
20urh.frans.fonsen@heoedu.fi