Karri Kivi nostanut Porin Ässät pohjamudista kilpailukykyiseksi joukkueeksi: ”Viime aikojen esitykset ovat olleet positiivisia”

Porin Ässät palkkasi 23. marraskuuta 2021 Karri Kiven uudeksi päävalmentajakseen. Aiempi valmentaja Ari-Pekka Selin sai lähteä heikosti sujuneen alkukauden jälkeen. Kannattajat pitävät Kiven palkkausta oikeana ratkaisuna. 

Kuva: Ässien Facebook

Teksti: Niko Liikkanen

Karri Kivi palkattiin Ässien valmentajaksi marraskuun loppupuolella. Palkkauksen aikaan Ässät piti Liigan peräpaikkaa 21 pisteellä. Suunta on nyt kääntynyt. Ässät hävisi kolme ensimmäistä ottelua Kiven valmennuksessa, mutta tällä hetkellä joukkue menee viiden ottelun voittoputkessa. Ässät ovat kuitenkin 13 pistettä jäljessä viimeistä Playoff paikkaa pitäviä HPK:ta ja Rauman Lukkoa. 

Playoff paikkaan on valtava vuori kiivettävänä, mutta otteet ovat olleet lupaavia viime otteluissa. Ässät yrittää toistaa vuoden 2013 ihmeen, jolloin runkosarjan lopussa Ässät pelasi hurmoksessa: Tuloksena oli 14 ottelun voittoputki, ja 16 viimeisessä ottelussa joukkue ei jäänyt kertaakaan pisteitä. Ikimuistoisena keväänä 2013 Ässät meni aina mestaruuteen saakka Kiven johdolla. Karri Kivi jatkaa porilaisten päävalmentajana, myös ensi kaudella.

Pitkäaikainen Ässät kannattaja Joonas kommentoi alkukauden vaikeuksia:

”Alkukauden esitykset, sekä tulokset aiheuttivat todella suurta turhautuneisuutta, ja tästä syystä ensimmäistä kertaa oman kannattajahistorian aikana tappioita ei osannut edes harmitella. Niin haluttomalta ja karmealta peli näytti suurimman osan ajasta. Viime aikojen esitykset ovat kuitenkin olleet erittäin positiivisia ja ovat saaneet ympärillä aikaan hyvää pöhinää”.

Valmentajanvaihdokset tuoneet hetkellisiä parannuksia

Valmentajanvaihdos on monesti piristänyt joukkueiden otteita.  Alkukaudella kyntänyt HPK vaihtoi valmentajakseen kesken kauden Jarno Pikkaraisen ja on tämän jälkeen ottanut 15 voittoa 22:een otteluun. HPK taistelee nyt uuden valmentajansa johdolla täysillä playoff paikasta surkean alkukauden jälkeen. 

Kaudella 1993–1994 Helsingin Jokerit vaihtoi heikon alkukauden jälkeen päävalmentajakseen Hannu Aravirran, joka johti joukkueen lopulta mestaruuteen asti. 

Monesti valmentajanvaihdokset ovat vain antaneet hetkellisen piristyksen joukkueiden otteisiin,  mikä ei ole kuitenkaan kantanut pidemmälle. Kivi voi kuitenkin olla oikea mies nostamaan Ässät pudotuspeleihin.

Pitkäaikainen Ässät kannattaja Niko ja Ässät Fan Club Ry puheenjohtaja Taru pitävät Karri Kiveä oikeana valintana Ässien valmentajaksi. 

”Koen Karrin olevan oikea valinta. Mietin vain, tuliko valmentajanvaihdos liian myöhään. Karri vaikuttaa selkeältä, jämäkältä ja oikeudenmukaiselta valmentajalta”, Taru kommentoi.

”Kyllä se on jokaisen myönnettävä, että joukkue ei ollut enää Selinin hallinnassa ja uusia tuulia kaivattiin. Kivi on loistava valinta tähän tilanteeseen, kun täytyi palata perusasioihin ja yksinkertaistaa pelaamista”, Niko kommentoi. 

”Hyökkäykseen voisi kaivata vielä tulitukea”

Ässien kultakypärää kantaa Sakari Salminen 22 pisteellä. Joukkueen parhaat maalintekijät ovat kapteeni Jarno Kärki 12 maalilla ja Derek Barach yhdeksällä maalilla. 

Ässillä on harvinaisempi maalivahtikaksikko, sillä molemmat maalivahdit ovat ulkomaalaisia: Venäläinen Konstantin Volkov ja ruotsalainen Linus Söderström. Puolustuspeli Ässillä on pitänyt hyvin Kiven valmennuksen aikana. 

Joukkueeseen kaivataan vielä yhtä maalintekijälaituria. 

”Puolustus ja maalivahtipeli alkavat olla kunnossa, hyökkäys voisi kaiva vielä tulitukea. Asenteella varustettu maalintekijälaituri olisi kova sana”, Niko sanoo. 

”jos joku uupuu, niin yksi maalintekijä. Nyt kyllä onnistumisia on ollut onneksi laajalla rintamalla”, Taru kommentoi.

Pudotuspeleihin Ässillä on vuori kiivettävänä. Kannattajat uskovat pudotuspelipaikan olevan kuitenkin mahdollinen. Koronatilanteen takia kaikkia 60 ottelua ei välttämättä pystytä pelaamaan, jolloin käyttöön otettaisiin ottelukohtainen pistekeskiarvo. Ässillä pistekeskiarvon ottaminen käyttöön olisi naula arkkuun. 

”Tässä vaiheessa usko pudotuspeleihin on vahva, koska on selkeä pelitapa, johon nojataan. Varjokuvia luo nykyinen tilanne, jos ei pystytä pelaamaan 60 ottelun runkosarjaa ja siirrytään käyttämään pistekeskiarvoa. Tässä tapauksessa alkukausi verottaisi liikaa”, Joonas kommentoi.

Ässät jatkaa otteluitaan viikonloppuna tuplaotteluilla Tampereen Ilvestä vastaan. 

Lähde: Yle urheilu, Liiga.fi