Rotenbergin valmennuspesti herättää mielipiteitä – “Eihän tuo missään nimessä parasta PR:ää ole”

Jääkiekkoliiga KHL:n suurimpiin seuroihin kuuluva Pietarin SKA ilmoitti 4.tammikuuta seuran toimitusjohtaja Roman Rotenbergin korvaavan Valeri Braginin joukkueen päävalmentajana. Ilmoitus sai aikaan laajaa keskustelua nimityksen syistä ja seurauksista.

Teksti: Eevert Lifländer

Helsingin Jokereiden entinen osaomistaja Roman Rotenberg siirtyi vuoden alkajaiseksi Pietarin SKA:n päävalmentajaksi. Hänen isänsä Boris Rotenberg kertoi aiemmin Sport-Expressenille päätöksen olevan Romanin oma.

Venäläiseen miljardöörisukuun kuuluva Rotenberg on aiemmin toiminut niin SKA:n kuin Venäjän maajoukkueenkin johtoportaassa. 

Hänet kuitenkin poistettiin kokonaan olympiajoukkueen muodostavasta ryhmästä. Venäjän maajoukkueen managerina toimii tätä nykyä entinen huippukiekkoilija Ilja Kovaltšuk.

Venäläislehti Sport-Ekspressenin toimittaja Mihail Zislis näkee Rotenbergin siirron epätoivoisena eleenä. Hän tiivisti jutussaan Rotenbergin valmennuspelin seuraavasti:

“Tämä on juuri se tilanne, kun innokas uhkapeluri laittaa kaikki viimeiset rahansa ‘nollalle’ ruletissa ja uskoo ihmeeseen.”

“Näen tämän tietynlaisena Rotenbergin egon pönkittämisenä”

Discoveryn KHL-selostaja Nuutti Vihtilä ei näe Rotenbergin valmennuspestin muuttavan pietarilaisseuran päivittäistä toimintaa ollenkaan.

Valeri Bragin jatkaa valmennuksessa, ja rooli on sama kuin aiemminkin. Virallinen titteli on vain erilainen”, Vihtilä selventää.

Vihtilän mukaan nimitykseen liittyvät enemmän Rotenbergin henkilökohtaiset suunnitelmat.

“Näen tämän tietynlaisena Rotenbergin egon pönkittämisenä”.

Helsingin Jokereiden entinen osaomistaja saapuu Ilmalaan ensimmäistä kertaa samassa divisioonassa pelaavan SKA:n penkin takana 19. tammikuuta. Vihtilä ei näe tässä isompaa tarinaa.

“En usko tällä olevan mitään vaikutuksia Jokereihin”, Vihtilä tiivistää.

Discoveryn KHL-selostajana Vihtilä uskoo SKA:n pelin pysyvän samalla tasolla valmentajan vaihdosta huolimatta.

“SKA:n pelissä vallitsevat edelleen Braginin opit, joten voidaan kai sanoa, että Rotenberg sitten tsemppaa pelaajia”, Vihtilä arvioi.

Moni on pitänyt SKA:n valmentajarulettia absurdina. Muun muassa entinen NHL-pelaaja Andrei Nikolishin tiivisti aiheen venäläissivusto Championatille sanoen “tämä on mahdollista vain Venäjällä”.

Vihtilä ei lähde tarkemmin arvioimaan, mitä Rotenbergin valmentaminen tuo vielä tullessaan, mutta ei usko ainakaan suureen markkinointimahdollisuuteen.

“Harvoissa ammattilaissarjoissa tällaista voi tapahtua. Ei tuo missään nimessä sarjan maineelle parasta PR:ää ole”, Vihtilä arvelee.

Lähteet: Sport-Ekspressen, Championat, Iltalehti, Yle, ska.ru