Kasper Björkqvist osui NHL-debyytissään – “Hän on kapteenityyppiä”

Kasper Björkqvist debytoi sunnuntai-iltana Suomen aikaan NHL:ssä Pittsburgh Penguinsin paidassa. 24-vuotias Björkqvist onnistui heti maalinteossa 8–5-voitossa San Jose Sharksia vastaan. Björkqvist kellotti ottelussa minuutit 8:54 ja laukoi kolmesti maalia kohti. Pittsburghin kykyjenetsijän Petri Pakaslahden mukaan Björkqvist on iso joukkuepelaaja ja pidetty joukkuekavereiden keskuudessa.

Kuva: jeanine Leech/Icon Sportswire

Teksti: Niko Liikkanen

Björkqvist nousi kokoonpanoon usean hyökkääjän puuttumisen takia. Monen muun seuran tavoin Pittsburghin pelaajia puuttuu koronaprotokollan ja loukkaantumisten takia, mikä avasi Björkqvistille pelipaikan. Björkqvist on tunnettu työteliäästä pelitavastaan ja kahden suunnan pelistä. Björkqvist on toisen kierroksen varaus reilu neljän vuoden takaa.

Espoolaislähtöinen Björkqvist on pelannut kauden pääasiassa farmiseura Wilkes-Barre Scrantonissa. 17 otteluun on syntynyt tehot 2+1. Viime kaudella Björkqvist kiekkoili Suomen Liigassa KooKoon riveissä tehden 26 tehopistettä. 

Björkqvist pelasi kaudet 2016–2019 Yhdysvalloissa yliopistokiekkoa Providence Collegen riveissä. Juniorivuodet Björkqvist pelasi pääsääntöisesti Espoon Bluesissa. Björkqvist on EPS:n kasvatti. Björkqvist kuului myös Suomen vuoden 2016 U-20 kotikisojen kultajoukkueeseen. 

Pittsburghin kykyjenetsijä Petri Pakaslahti kommentoi Björkqvistin olevan iso joukkuepelaaja.

”Kasper on erittäin fiksu ihminen ja johtajatyyppi. Kasper on vahva pelaaja, luistelija ja kova tekemään töitä. Taidot eivät välttämättä riitä ihan ykkös- tai kakkosketjuun NHL:ssä, mutta kolmos- ja nelosketjuun kyllä, ja hän pystyy pelaamaan alivoimaa. Kasper on kapteenityyppi, josta joukkuekaverit pitävät”.

 

”En edes nähnyt, että kiekko meni maaliin”

Björkqvist kommentoi ensimmäistä maaliaan Yle Urheilulle.

 ”Olihan se oikein hyvä fiilis saada se maali tehtyä. En ensin edes nähnyt, että kiekko meni maaliin. Näin vain, että kaveri huitaisi kiekkoa ja ajattelin, että tulee syöttöpiste, olin siitäkin iloinen. Olihan se kiva sitten huomata, että maali olikin minun. Varmasti se maali vei sitten painettakin pois loppupelistä”. 

Björkqvist arveli kiekon menevän talteen vanhemmille.

”Eiköhän se mene kotiin vanhemmille, missä on kaikki muutkin tällaiset esineet. En usko, että tulee tyttöystävältä lupaa laittaa sitä mihinkään olohuoneeseen”. Björkqvist kertoi Ylelle.

Björkqvist oli lähes vuoden peleistä pois 2019–2020 vuosina polvivamman takia. KooKoo oli Björkqvistille välietappi isompiin valoihin. Björkqvist palaa todennäköisesti Wilkes-Barre Scrantoniin, kun avainpelaajia palaa Penguinsin kokoonpanoon. Björkqvistillä on kuitenkin saumaa taata näytönpaikka itselleen NHL:än puolella myös jatkossa, jos vastaavanlaiset otteet jatkuvat. 

Yliopistokiekko houkuttelee suomalaispelaajia

Björkqvist on pelannut yliopistokiekkoa kolmen kauden ajan, kuten moni muukin nuori pelaaja nykyään. Björkqvist kiekkoili Providence Collegessa kolmen kauden ajan ja toimi viimeisenä kautena joukkueen kapteenina.

” Kasper meni yliopistopolun ja selvitti sen tosi hyvin”, Pakaslahti kommentoi. 

Pakaslahti kertoo monien pelaajien pitävän yliopistotutkintoa tärkeänä. 

”Parhaat suomalaisjuniorit pääsevät nykyään herkästi Liigaan pelaamaan, mikä on myös hyvä tie kanssa. Kakkoskorin pojille yliopisto on hyvä, kun saa opinnot suoritettua ja tutkinnon. Yliopistosta on moni päässyt NHL:ään asti”.

Kotimainen Liiga eroaa Pohjois-Amerikan sarjoihin verratessa pelimäärissä. 

”Yliopistossa pelataan vähemmän pelejä. Pelit ovat lähinnä perjantaisin ja lauantaisin, viikot harjoitellaan. Yliopistojen välillä on tietenkin eroja, miten harjoitellaan”,Pakaslahti sanoo.