TOP 10 mielenkiintoisimmat pelaajat tammikuussa alkavaan NHL-kauteen

NHL:n on määrä aloittaa tuleva NHL-kausi 13.tammikuuta. Syyskuussa 2020 päättyneen kauden jälkeen pelaajisto on vaihtunut joukkueissa tiuhaan tahtiin. Tässä Henri Niemelän listauksessa pureudutaan nyt kymmeneen mielenkiintoisimpaan pelaajaan tulevalle NHL-kaudelle.

Listaus ei sisällä tällä kertaa yhtään suomalaisnimeä. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö mielenkiintoisia suomalaisia pelaisi tammikuussa alkavalla NHL-kaudella. Kaksinkertainen Stanley Cup-voittaja Olli Määttä treidattiin syyskuussa NHL-kauden päätyttyä Los Angeles Kingsiin ja suomalainen hakeekin nyt uutta nostetta uralleen länsirannikolta. Suomalaisista hyökkääjistä uuden joukkueen pelipaidan pukevat yllensä Kasperi Kapanen sekä Mikko Koivu. Kapanen treidattiin elokuussa Pittsburgh Penguinsiin ja villeimmissä huhuissa miehelle ollaan luvattu paikkaa ykkösketjusta itsensä Sidney Crosbyn rinnalta. Uransa viimeisiä vuosiaan pelaajana viettävä Koivu taas sai itselleen vielä ainakin yhden mahdollisuuden Stanley Cup-jahtiin, kun GM Jarmo Kekäläisen edustama Columbus Blue Jackets teki suomalaisen kanssa yhden vuoden sopimuksen. Myös jatkuvasti suomalaisten lehtien otsikoissa oleva Jesse Puljujärvi on tekemässä uutta yritystä NHL-kentille. Lokakuussa miehen edustama Edmonton Oilers teki miehen kanssa kahden vuoden sopimuksen. Edellinen visiitti Pohjois-Amerikassa oli hänen kohdalla totaalinen farssi. Onkin mielenkiintoista nähdä, että onko Puljujärvi ottanut tarvittavia askeleita kohti vakituista paikkaa NHL-joukkueen pelaavasta kokoonpanosta. Suomalaisten mielenkiintoisten pelaajien jälkeen onkin aika hypätä varsinaisen listauksen pariin:

10.Brandon Saad, Colorado Avalanche

28-vuotias yhdysvaltalaishyökkääjä Brandon Saad on pelannut suurimman osan urastaan Chicago Blackhawksissa, jossa hän on myös voittanut kaksi Stanley Cupia. Colorado Avalanche treidasi kauden jälkeen avainpuolustajansa Nikita Zadorovin toiseen suuntaan saadakseen Saadin maalintekotaidot itselleen. Saad on parhaimmillaan urallaan iskenyt runkosarjassa 31 maalia. Luontaiselle maalintekijälle on aina NHL:ssä kysyntää, mutta kysyntää löytyy nyt varsinkin Coloradosta, missä kolmikko Gabriel Landeskog, Nathan MacKinnon ja Mikko Rantanen tarvitsevat Saadin kaltaista tulitukea alempiin ketjuihin. Onko Saad Coloradon puuttuva palanen kohti Stanley Cupia?

9. Matt Murray, Ottawa Senators

Kaksi kertaa maalivahtina Stanley Cupin Pittsburgh Penguinsin paidassa voittanut Matt Murray sai etsiä kauden päätyttyä itselleen uuden seuran. Penguins päätyi treidata Murrayn Ottawa Senatorsiin, kun mies menetti ykkösmaalivahdin paikan Tristan Jarrylle. Huonosti menneet kesän 2020 playoffit olivat maalivahdin viimeinen palvelus Pittsburghissa, joka halusi 6,25 miljoonan tilipussista eroon. Tulevalla kaudella Murray torjuu uudelleenrakentamisvaiheessa olevan Ottawa Senatorsin maalilla. Onko Murray Ottawalle oikea palanen kohti parempaan tulevaisuutta? Siihen saadaan ensimmäisiä vastauksia tammikuussa alkavalta kaudella.

8. Patrick Marleau, San Jose Sharks

Patrick Marleau, 41 vuotta, palaa ensi kaudelle entuudesta tuttuun seuraansa San Jose Sharksiin yhden vuoden sopimuksella. Marleau kävi jahtaamassa uraltaan puuttuvaa Stanley Cupia viime kausilla sekä Toronto Maple Leafsissa, että Pittsburgh Penguinsissa ilman tulosta. Kanadalaishyökkääjälle tuleva kausi on jo uran 23. Tulevalle kaudelle Marleausta mielenkiintoisen pelaajan tekee se, että hän tavoittelee huimaa henkilökohtaista ennätystä. Marleau on nimittäin kauteen lähdettäessä vain 44 ottelua NHL:n otteluennätystä perässä. Tätä ennätystä pitää nimissään lajin yksi suurimmista legendoista Gordie Howe. Marleau on pelannut pitkällä urallaan 1723 runkosarjaottelua ja Howe taas pelasi urallaan 1767 runkosarjaottelua. Ehjänä pysyessään Marleauta tullaan juhlimaan uudesta ennätyksestä tammikuussa alkavalla kaudella.

7. Joe Thornton, Toronto Maple Leafs

Marleaun pitkäaikainen joukkuekaveri, 41-vuotias Joe Thornton hakee pitkälle uralleen kruunua mestästämällä Stanley Cupia tulevalla kaudella Toronto Maple Leafsin riveistä. Edelliset 15 kautta San Jose Sharksissa pelannut “Jumbo Joe” hyppää nuorukaisten johtamaan Toronton joukkueeseen yhden vuoden sopimuksella. On todella mielenkiintoista nähdä, että millaisen lopun Thornton uralleen saa.

 6. Henrik Lundqvist, Washington Capitals

38-vuotias ikoninen ruotsalainen maalivahti Henrik Lundqvist lähtee tammikuussa alkavaan kauteen Thorntonin tavoin vain yksi tavoite mielessään, sillä Stanley Cup puuttuu kokeneen pelaajan upealta uralta. Vuonna 2005 New York Rangersissä NHL-uransa aloittanut Lundqvist ehti ennen Washingtoniin siirtymistään pelata New Yorkissa 15 kautta. Yksivuotisen sopimuksen Washingtonin kanssa tehnyt Lundqvist lähtee kauteen ennakolta kakkosmaalivahtina nuoren venäläismaalivahdin Ilya Samsonovin takana. Lundqvist on varmasti paras NHL:stä löytyvä mentori nuorelle tulevaisuuden maalivahdille.

5. Torey Krug, St. Louis Blues

Pienikokoinen (175cm ja 84kg) ja loistavasti luisteleva yhdysvaltalaispuolustaja Torey Krug, 29 vuotta, on tullut viime vuosina tunnetuksi yhtenä NHL:n parhaista pisteitä tekevistä puolustajista. Kiekollinen virtuoosi teki viime kaudella 61:n runkosarjapeliin tehot 9+40=49. Vapaana agenttina kauden jälkeen ollut Krug päätti tehdä Bostonissa vietettyjen vuosien jälkeen ison seitsemän vuotisen  ja 45,5:n miljoonan arvoisen sopimuksen St.Louis Bluesin kanssa. St.Louis hankki Krugin korvatakseen tässä listauksessa myöhemmin mukana olevan Alex Pietrangelon. Krugista tulee varmasti olemaan paljon iloa St.Louisin faneille ja odotan innolla millaisen kauden puolustaja pystyy pelaamaan.

4. Alex Pietrangelo, Vegas Golden Knights

Alex Pietrangelo suuntasi tosiaan täksi kaudeksi pois St.Louis Bluesista. St.Louisin viime kauden kapteeni ja pelillinen johtaja päätyi vapaana agenttina allekirjoittamaan seitsemän vuoden sopimuksen Vegas Golden Knightsin kanssa. Uudessa sopimuksessa Pietrangelo tienaa vuositasolla keskimäärin 8,8 miljoonaa. Viime kaudella kanadalaispakki teki 70:ssä runkosarjapelissä tehot 16+36=52. 30-vuotias Pietrangelo oli joukkueensa kulmakiviä St.Louis Bluesin voitettua Stanley Cupin keväällä 2019. Vegas on Pietrangelon hankinnan myötä noussut yhdeksi suurimmista voittajaehdokkaista tammikuussa alkavalle kaudelle. 

3. Taylor Hall, Buffalo Sabres

29-vuotias kanadalaishyökkääjä Taylor Hall pelaa Buffalo Sabresiin siirryttyään vuoden sisään jo kolmannessa NHL-seurassa. Viime kaudella miehelle tuli tutuksi New Jersey Devils ja Arizona Coyotes. Vuoden 2018 Hart Throphyn eli NHL:n MVP-palkinnon (most valuable player) voittanut Hall on hakenut paikkaansa NHL:ssä sen jälkeen, kun hänet treidattiin pois hänet varaamasta seurasta Edmonton Oilersista kauden 2015-2016 jälkeen. Hallin valintaa siirtyä Buffaloon voidaan pitää vähintäänkin yllättävänä, sillä lähteiden mukaan miehen perässä oli lähes kaikki NHL-seurat. Onkin mielenkiintoista nähdä, että onko Hall oikeasti kiinnostunut viemään pitkään rämpinyttä Buffaloa eteenpäin joukkueena vai onko tässä tapauksessa kyseessä miehen oma etu. Onko miehellä tarkoituksena nostaa omaa arvoaan ennen tulevaisuuden playoffeja, jolloin jokin Stanley Cupista taisteleva joukkue treidaisi tämän kanadalaisen itselleen? Hallin tuleva kausi tulee olemaan todella mielenkiintoista seurattavaa.

2. Kirill Kaprizov, Minnesota Wild

23-vuotias Minnesota Wildin varaus vuodelta 2015, venäläinen hyökkääjä Kirill Kaprizov on tekemässä tammikuussa NHL-debyytin kuuden KHL:ssä vietetyn kauden jälkeen. Kertaalleen KHL:n mestaruuden ja olympiakullan voittanut Kaprizov on pelannut KHL:ssä CSKA Moskovassa 293 ottelua tehopistein 113+117=230. Pienikokoista (178cm ja 91kg) taitopelaajaa ollaan kosiskeltu NHL:ään jo aiemmin, mutta tähän mennessä kotimainen kiekkosarja on vienyt voiton. On ilo nähdä Kaprizov vihdoin NHL:ssä sen jälkeen, kun on nähty KHL-peleissä, kuinka hyvästä pelimiehestä on kyse.

1. Alexis Lafreniere, New York Rangers

New York Rangersin ja koko vuoden 2020 NHL:n varaustilaisuuden ensimmäisenä valittu Alexis Lafreniere teki heti varaustilaisuuden jälkeen kolmivuotisen tulokassopimuksen varaamansa seuransa kanssa. Ylivoimaisesti ikäluokkansa (2001) parhaana pelaaja pidetty kanadalaishyökkääjä iski viime kaudella QMJHL:ssä 52:ssa pelissä tehot 35+77=112. Jääkiekon alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa vuosi sitten Lafreniere iski viiteen otteluun tehot 4+6=10. Samalla hänet valittiin näiden kisojen arvokkaimmaksi pelaajaksi. Lafreniereä on kehuttu jo nyt 19-vuotiaana valmiiksi NHL-pelaajaksi. Hän tulee todennäköisesti ottamaan New Yorkissa heti pisteitä tekevän roolin ykkös- tai kakkosketjusta. New York Rangers on tällä hetkellä todella nuori ja potentiaalinen joukkue. New Yorkissa voidaan Lafrenieren johdolla voittaa Stanley Cup jo lähitulevaisuudessa.

 

Artikkelikuva: HEO ViJot

Henri Niemelä

henri.niemela18@gmail.com