Analyysi: TOP10 – mielenkiintoisimmat suomalaiset NHL:ssä kaudella 2023-2024

Keitä suomalaisia maailman kovimmassa kiekkoliigassa kannattaa nyt seurata, ja miksi? Lue Floppitaulun listaus perusteluineen.

Teksti: Jani Rinkinen, Kuvat: Leevi Snellman ja Eevert Lifländer

 

1. Patrik Laine – Columbus Blue Jackets

Suomalaisen median lempilapsi. Viimekauden lopulla siirtyi keskushyökkääjän paikalle, kun sinitakeista ei tuntunut löytyvän mittoja täyttävää ykköskeskushyökkääjää. Uusi valmentaja on harjoituskaudella peluuttanut Lainetta keskushyökkääjänä ja oletus on, että hän tulee siinä paikassa kautensa aloittamaan. Harjoitusottelut ovat Laineen kohdalta sujuneet hyvin, ja ainoastaan aloitusympyrässä tuntuvat olevan suurimmat haasteet. Laineen kokonaisvaltainen peli on menossa eteenpäin, ja keskushyökkääjän puolustusvelvoite tähän pakottaakin. Kahdeksannen kautensa starttaava hyökkääjä tulee yllättämään koko kansan kaksisuuntaisella pelaamisellaan ja tulee pelaamaan parhaan kautensa tämän organisaation alaisena.

2. Roope Hintz – Dallas Stars

Muoti-ikoni ja Dallasin ykköskentän dynamo. Viime kaudella 75 tehopistettä ja tehotilasto komeasti plussalla 31 maalin verran. Tulee entisestä parantamaan kahden suunnan pelaamistaan, mutta tämä hyökkääjä elää maaleista. Epätyypillinen keskushyökkääjä siis laukoo mielummin kuin syöttää. Jos Hintz epäonnistuu tai loukkaantuu, on koko Starsin organisaatiolla ongelma. Joukkueesta ei löydy hyvää keskushyökkääjää Hintzin paikalle. Taistelee pistepörrsin top10-sijoituksesta.

3. Kaapo Kakko – New York Rangers

Nyt on Kaapon vuosi. Viime siirtokauden takarajalla poistuneet Patrik Kane ja Vladimir Tarasenko ovat  muualla, ja latu on auki Kakolle. Varaustilaisuudessa korkealla varatulta turkulaiselta odotetaan nyt nousua NHL:n yhdeksi parhaista kahden suunnan hyökkääjistä. Kakko ottanee paikan ykkösketjun laidassa, ja tarjoilun pitäisi olla huippuluokkaa, kun vieressä painaltaa suomea puhuva ruotsalainen Mika Zibanejad. Kakko tulee ylittämään viimevuoden piste-ennätyksensä.

4. Matias Maccelli – Arizona Coyotes

Viime kauden sensaatio. Taisteli loppumetreille asti parhaan tulokkaan palkinnosta. Pääsee pelaamaan heikohkossa joukkueessa ylivoimaa ja saa paljon peliaikaa tasakentällisin. Maccelli tulee olemaan tosin merkitympi mies tällä kaudella, ja tila kaukalossa pienenee. Uuden sopimuksen myötä joukkueensa 7:nneksi eniten tienaava pelaaja.

5. Kasperi Kapanen – St. Louis Blues

Kesken viime kauden myytiin playoff-joukkueesta St. Louisin uudelleenrakennuksen partaalla olevaan seuraan. Saa selkeästi suuremman tontin uudessa seurassa. Nyt jos koskaan on Kasperin vuoro todistaa olevansa kakkos-kolmoskentän hyökkääjä. Miten vaikuttaa viime kesän rattijuopumus ja armeijan keskeyttäminen, antaako osviittaa tästä kaudesta? Uskon Kapasen uran hiipuvan ja tämän jäämään hänen viimeiseksi kaudekseen NHL:ssä.

6. Eetu Luostarinen – Florida Panthers

Loukkaantui viime vuoden Stanley Cupin ensimmäisessä finaaliottelussa blokattuaan kiekon. Teki viime kaudella jo piste-ennätyksensä, nyt on luvassa vielä enemmän. Luostarinen on niin sanottu laastaripelaaja, jonka voi heittää ketjuun kuin ketjuun ja hän tekee ketjusta ehjän. Roolituksen puolesta täydellinen nelosketjun sentteri, mutta pystyy myös pelaamaan laidalla ja tulosyksikössä. Varsinkin jos tällä kaudella áukeaa paikka pelata ylivoimaa, tulee Luostarinen paukuttamaan ensimmäistä kertaa 50 pistettä rikki.

7. Miro Heiskanen – Dallas Stars

Jos Hintz on Dallasin tärkein hyökkääjä, on Heiskanen Dallasin tärkein puolustaja. Hyvin lähellä parhaan puolustajan Norris-tasoa jo nyt. Liikkuu sulavasti jäällä ja toimittaa kiitettävästi kiekkoa maalille. Jos haluaa tosiaan taistella parhaan puolustajan tittelistä NHL:ssä, on maaleja synnyttävä enemmän. Tähän en valitettavasti usko ja tämän takia Miroa ei valita kauden päätteeksi Norris-Trophyn voittajaksi.

8. Mikko Rantanen – Colorado Avalanche

Vuoden takainen mestari hakee toista voittoa välivuoden jälkeen, tämän pitäisi olla mahdollista, jos joukkue ympärillä pysyy ehjänä. Tulee taas takomaan tehopisteitä lähelle 100. Viime vuoden maalimäärä tulee kyllä tippumaan edellisvuodesta, jolloin 55 maalia oli täysin nappisuoritus. Kuuluu ehdottomasti keskusteluun, kun listataa :NHL:n parhaita laitahyökkääjiä, vaikka pelasikin osan kaudesta viime vuonna keskikaistalla.

9. Joonas Korpisalo – Ottawa Senators

Ottawan ykkösmaalivahti, kestääkö kroppa ykkösvahdin pelimäärän? Kipuillut loukkaantumisien kanssa koko uransa. Viime kevään siirto Los Angeles Kingsiin poiki Korpisalolle viiden vuoden ja 20 miljoonan sopimuksen, jota toimitus pitää lottopottina Korpisalolle nuorekkaassa ja eteenpäin menevässä organisaatiossa. Tulee kantamaan Senatorsin pudotuspeleihin, jos ei pidempiä loukkaantumisia tule.

10. Juuso Pärssinen – Nashville Predators

Ryan O´Reillyn palkkaaminen tiputtaa nuoren hämeenlinnalaisen kakkossentterin tontille, viime syksynä pelasi ennakkoluulottomasti pelejä myös ykkössentterinä. Jos joukkue näkee Pärssisessä hyökkäävämmän vaihtoehdon O´Reillylle, niin suomalainen tulee ottamaan ykkössentterin paikan ja suuren ylivoimavastuun. Harjoituskaudella Pärssinen on pelannut ykkösketjun laidalla, ja saa nähdä vaihtuuko pelipaikka keskikaistalta tulevaisuudessa laidalle.

Muut maininnat: 

Alexander Barkov – Florida Panthers

Kesän aikana lyönyt kroppansa huippukuntoon, Floridan selkeä ykköskeskushyökkääjä ja joukkueensa kapteeni.

Juuse Saros – Nashville Predators

Predatorsin ykkösmaalivahti, yksi NHL:n parhaista veskareista. Tuleeko Vezina, kaupataanko muualle, jos Predators alisuorittaa?

Sebastian Aho – Carolina Hurricanes

Yhden suurimmista ennakkosuosikeista ykköskeskushyökkääjä – joko nyt johdattaa Hurricanesin mestaruuteen?