Kolumni: Patrik Laineen matka Winnipegin suihkukoneessa on lähestymässä pakkolaskua

Patrik Laine puhui suunsa puhtaaksi sopimustilanteesta ja ketjukavereista. Organisaation ja suomalaisen väliin muodostunut railo on jo niin iso että paluuta Winnipegiin on vaikea nähdä.

– Tuollaisilla meriiteillä mitä minulla on, jossain muualla pääsisin pelaamaan parhaiden kanssa.

Patrik Laine lataa suoraa tekstiä tilanteestaan rajoitettuna vapaana agenttina lltalehden artikkelissa. Lokaa lensi ketjukavereiden kuin myös valmentajan suuntaan. Suorapuheisuudestaan tunnettu Laine meni kuitenkin nyt liian pitkälle. Suomalaisen kommentit ovat kuuma puheenaihe kanadalaismediassa ja varmasti myös Jets-pukuhuoneessa.

Repeilyä näkyi jo edellisellä kaudella. Mestaruussuosikki Winnipegin kone tökki pitkin kautta ja noutaja tuli nopeasti ensimmäisellä kierroksella tulevaa mestaria St. Louis Bluesia vastaan. Tappion ketutukseen Kanadassa ei auttanut tulevan kesän sopimusneuvottelut. Laiturit Kyle Connor sekä Laine olisivat ilman sopimusta. Valmentaja Paul Maurice sumpli ketjujaan läpi vuoden yrittäessään saada hyökkäyspäätä toimimaan. Massiivisesti alisuorittanut Laine menetti edellisenä kesänä keskuhyökkääjänsä Paul Stastnyn, joten vierelle asettui paljon parjattu Bryan Little. 

Laineen kuiva kausi tuli pahimpaan mahdolliseen rakoon. Sopimus katkolla ja ”vain” 50 pistettä merkitsisivät markkina-arvon laskua. Laineen 30 maalia eivät yksinään kerro koko totuutta: suomalainen pöllytti maaliverkkoa vain 18 ottelussa. Laine jäi maaleitta siis kuudessakymmenessäneljässä 64 kamppailussa. Tahti on aivan liian epätasaista ykköskentän laiturille.

Iltalehdelle avautunut suomalainen osoittaa sormella eritoten valmentaja Mauricea ja sentteri Littleä.

– On kärkiketjut ja sitten on meidän ketju.

Laine toteaa myös huomanneensa Mauricen kiintymyksen Littleen. Laineen ystävä Nikolaj Ehlers pelaa myös kakkoskentässä suomalaisen kanssa. Vaikka tanskalaista ei eritoten eritellä, on hän silti tulilinjalla. Kommentit eivät voi olla vaikuttamatta pukukopin kemiaan. Media kysyi kapteeni Blake Wheeleriltä kommenttia suomalaisen artikkelista. Wheeler pitää Laineen puolia mutta toteaa, että nuorukainen ei ole saanut mitään aikaan yksin. Kaikki tulee joukkueen kautta. Päävalmentaja Maurice heitti myös asiaan ”epävirallisen” kommentin edellisen harjoitusottelun jälkeen:

 

 

Vaikka kommentit voidaan tulkita tahattomiksi letkautuksiksi on selvää että Laineen kommentit ovat iskostoituneet organisaation mieleen. Suomalainen nakkelee kiviä atlantin yli tajuamatta seurauksia. Huhujen mukaan sopimusneuvottelut ovat jäässä ja jos laituri uskoo tämän edistävän neuvotteluja on hän pahasti väärässä. Laineen mukaan jokainen jääkiekkoa seuraava ymmärtää hänen tarvitsevan parempia pelaajia rinnalleen. Minusta jokaisen jääkiekkoa seuraavan silmään pistää laiturin aneemisuus ja tehottomuus muualla kuin ylivoimalla. Silta takaisin tarunhohtoiseen on heikkojen köysien varassa. Laineen tulee parantaa kentällä ja eritoten sen ulkopuolella jos hän mielii nousta lajin eliittiin.