Tenniksen uusi suomalainen valopilkku lyömässä itsensä ässänä sisään – Emil Ruusuvuori matkalla tähtiin

Emil Ruusuvuori voitti syyskuun 14. päivä yhden maailman parhaimmista pelaajista ja on matkalla sadan joukkoon ATP-rankingissa. Toisaalta tavoitteet voi lyödä jo suoraan korkeammalle eikä ole sula mahdottomuus, että jonain päivänä Ruusuvuori olisi kaikkien aikojen suomalainen tennisässä, jopa ohi Jarkko Niemisen.

Matkalla maailman huipulle, näin olisin varmasti aloittanut tekstin jos olisin kirjoittanut tämän kolme viikkoa sitten. Nyt tuo olisi vähättelyä Ruusuvuoren kohdalla. 20-vuotias suomalainen  räjäytti pankin Davis Cupissa voittamalla ensin Sebastian Ofnerin ja ATP-ranking vitosen Dominic Thiemin. Suoritus itsessään on mittakaavassa sama kuin jääkiekkokansalle kertoisi Kiekko-Vantaan voittaneen Washington Capitalsin.

Valitettavasti Suomessa ei osata arvostaa yksittäisiä voittoja tarpeeksi saati ymmärtämään sitä, kuinka paljon itseluottamusta tuonkaltaiset voitot tuovat ja luovat pohjaa nuoren suomalaisen uralle. Toisaalta pelaajalle tälläisillä asioilla ei ole mitään merkitystä, tärkein asia on nyt saada parempia sponsoreita kehiin, mikä varmasti onnistuu jälkimmäisen voiton myötä.

Ruusuvuori oli jo ennen Davis Cupia onnistunut ottamaan kaksi challengertason turnausvoittoa, jonka lisäksi on yksi finaalipaikka kahden kuukauden ajalta. Tämä on taannut jokseenkin taloudellisen turvallisuuden ja rauhan keskittyä pelkästään treenaamiseen että pelaamiseen.

Mitä on lupa odottaa seuraavaksi?

Davis Cupin jälkeen Ruusuvuori suuntasi lähes saman tien seuraavaan turnaukseen Glasgow’n challengerturnaukseen. On kuitenkin todennäköistä että viimeistään ensi kaudella, Ruusuvuori ansaitsee “villin kortin” johonkin ATP-turnaukseen. Ruusuvuori olisi ensimmäinen Jarkko Niemisen jälkeen, joka Grand Slameissa kaksinpeliin pääsisi.

Ruusuvuorelle on myös toinen erittäin iso tavoite vuodelle 2020, kun edessä on kesäolympialaiset ja mikäpä olisi parempi paikka juuri Ruusuvuorelle kuin räjäyttää pankki uudestaan siellä, pelaamalla itsensä jälleen tasoa korkeammalle kansan tietoisuuteen. Toki olympialaisiin pääsy kaksinpelin puolelle vaatisi vielä yli sadan sijan nousun rankigissa (60 parasta kesäkuun rankingissa, pääsee olympialaisiin), mutta tämä ei nykyisillä otteilla olisi mitenkään mahdottomuus. Olympiapaikka olisi kuitenkin lähellä vähintään Henri Kontisen parina nelinpelissä. Kontisen tarvitsee vain pitää itsensä top 10:ssä nelinpelirankingissa.

Kaiken kaikkiaan Ruusuvuori on kuitenkin oikealla polulla ja matka on vasta alussa, mutta kuten on selvää 50 miljoonan pelaajan lajissa, pääsy promillen joukkoon on erittäin paljon kiinni myös tuurista ja siitä, että urheilijan kroppa pysyy terveenä.