Kolumni: Helsingissä pelataan Euroopan nopeinta jääkiekkoa

Jokereiden maalintekosektorilla ei tuntuisi olevan ongelmaa, sillä maaleja on syntynyt laajalta rintamalta ja puolustajat ovat pelanneet erinomaisesti myös hyökkäyssuuntaan.

Helsingin Jokerit on aloittanut sarjakauden erinomaisesti napatessaan jokaisesta yhdeksästä ottelustaan pisteitä lukuun ottamatta viimeistä taistelua, jonka helsinkiläiset hävisivät kotiluolassaan itäisen konferenssin kärkipaikkaa pitävälle Jekaterinburgille 0-3. Jokerit on KHLn läntisen konferenssin kärjessä, kun kuudesosa kaudesta on pelattu, toisena tulee Pietarin SKA joka on yhden pisteen jäljessä.

Ennen kauden alkua somessa spekuloitiin siitä, kuinka Jokereiden maalinteko saattaisi koitua ongelmaksi tällä kaudella, sillä nuori kiekkovelho Eeli Tolvanen siirtyi NHL-joukkue Nashville Predatorsin riveihin KHL kauden päätteeksi. Tämä ei näytä vaikuttaneen Jokereiden maalintekoon, vaikka Jekaterinburgia vastaan helsinkiläiset jäivät ilman maaleja, sillä yhdeksään ensimmäiseen otteluun joukkue on tehnyt 37 maalia ja päästänyt 17. Jokereiden peli on tällä hetkellä KHL.n nopeinta jääkiekkoa ja maaleja on tullut laajalta rintamalta.

Jokereiden maalivahtiosasto näyttää myös lupaavalta, kun kumpaakin veräjänvartijaa pystyy peluuttamaan ykkösmaalivahdin paikalla.

Pietarilaista pappakiekkoa naapurissa

Vaikka Pietarin SKA onkin Jokereita vain pisteen jäljessä, niin jokavuotisen mestariehdokkaan peli näyttää enimmäkseen pappajengin taitokiekolta.Vaikka voittoja on tullut, niin luistin Pietarissa ei näyttäisi tällä hetkellä liikkuvan samalla tavalla kuin viime kaudella, onko Ilja Kovalchukin vaihto Nail Yakupoviin kohtalokkain muutos tämän kauden joukkueeseen. Jos ei niin olisiko joukkueen kapteenin Pavel Datsyjkin motivaatio hukassa, sillä pelatessaan NHLssä hän oli parhaimpia kahden suunnan hyökkääjiä. Jos häntä vertaa nyt NHL-vuosiin, niin ero on kuin yö ja päivä.

Onnistuuko Marjamäki siinä mikä jäi maajoukkueessa kesken?

Jokereiden päävalmentaja vaihtui täksi kaudeksi, kun Jukka Jalonen siirtyi maajoukkuetehtäviin Lauri Marjamäen tilalle, joka puolestaan tuli täksi kaudeksi Jokereihin. Marjamäki joutui kovan kritiikin kohteeksi maajoukkueessa, sillä hänen ollessa peräsimessä, pelit menivät suoraan sanotusti vihkoon joukkueen maalinteko-ongelmien vuoksi, mikä tosin muuttui hänen viimeisellä maajoukkuekaudellaan. Nyt kuitenkin Marjamäki on yllättänyt hänen epäilijät sillä Jokerit ovat tehneet sarjan alussa kaikista eniten maaleja huimat 37 ja päästettyjä vain 16.

Jokereiden seuraava kohtaaminen käydään Latvian pääkaupungissa, kun vastaan asettuu Dinamo Riika. Latvialaisjoukkue on saalistanut yhdeksästä ottelusta 11 sarjapistettä, mikä oikeuttaa läntisen konferenssin viidenteen sijaan.Jos Jokerit pystyy pitämään saman peli-ilmeen koko kauden ajan, niin helsinkiläisjoukkue saatetaan nähdä jopa Gagarin Cupin loppuotteluissa, mikä olisi toivottavaa. Ei pelkästään Jokereiden faneille, vaan suomalaiselle jääkiekolle.

Toimittaja: Olli Hietanen