Kolumni: Lauri Marjamäki – mainettaan parempi valmentaja?

Lauri Marjamäkeä kritisoitiin pieleen menneiden MM- ja olympiaturnausten jälkeen urakalla, osin aiheesta, osin syyttä. On totta että Marjamäki viihtyy ehkä paremmin seurajoukkuevalmentajana, mutta kyllä hän maajoukkueessakin sai tuloksia aikaan, vaikkei se arvokisoissa liiemmin näkynytkään.

Marjamäen taito kehittää nuoria yksilöitä ja peluuttaa heitä rohkeasti näkyi mm. Tanskan MM-kisojen alkulohkon peleissä. Nuorehkolla miehistöllä turnauksessa pelannut Suomi melkein – voisi sanoa – rallatteli alkulohkon pelinsä kunnialla läpi, voittaen mm. USA:n ja Kanadan melkoisen suurella maalierolla. Ainoa tappio varsinaisella peliajalla tuli kisaisäntä Tanskaa vastaan ja Saksaa vastaan tuli jatkoaikatappio. Puolivälierässä Sveitsi oli selkeästi parempi.

Tämä ei kuitenkaan kerro kaikkea Marjamäen valmennustaidoista. Bluesin vuosina Marjamäen tyyli peluuttaa nuoria pelaajia näkyi menestyksekkäästi mm. keväällä 2012, kun Blues nousi KalPa-sarjassa 0-3-ottelusarjatappiosta 4-3-voittoon, sekä Oulun vuosina, jolloin Kärpät nappasi kaksi peräkkäistä mestaruutta vuosina 2014 ja 2015 sekä SM-pronssia 2016.

Voi olla että Marjamäki viihtyykin paremmin seurajoukkuevalmennuksessa, ja tämä uusi pesti on varmasti haastavin, koska Jokerit on tällä hetkellä seuratuin organisaatio eurooppalaisessa mittakaavassa ainakin näin suomalaisesta näkökulmasta katsottuna.

Teksti: Mikko Valle 25.9.2018