Tanska: Varjoista jalkapallon suurmaaksi?

Kuva: dbu.dk

Saksa varmisti maanantaina ensimmäisenä eurooppalaisjoukkueena paikkansa ensi vuonna pelattavaan Qatarin MM-turnaukseen. Tänään on Tanskan mahdollisuus. Sympaattiseksikin kuvailtu Tanskan jalkapallomaajoukkue on ollut tänä vuonna melkoisen myllerryksen keskellä.

Teksti: Tatu Haglund

Kansa odotti viime kesän EM-turnauksesta jopa vuoden 1992 kaltaista tuhkimotarinaa, jolloin Tanska voitti sensaatiomaisesti EM-kultaa. Odotukset olivat tapissa myös siksi, että Tanska sai pelata alkulohkon ottelunsa Kööpenhaminassa Parkenilla. Tanskalaiset jalkapalloasiantuntijat puhuivat “kultaisesta sukupolvesta”, mutta muualla Tanskaa ei luettu turnauksen ennakkosuosikkien joukkoon.

Tanska pelasi samassa alkulohkossa Suomen, Venäjän ja Belgian kanssa. Avausottelussa Suomea vastaan ilmassa oli suuren urheilujuhlan tuntua, kun myös yleisöä oli saatu pitkästä aikaa lehtereille. Peli jäi kuitenkin ihmisten mieliin aivan muista kuin pelillisistä syistä. Christian Eriksenin sairaskohtaus pysäytti koko jalkapalloilevan maailman.

Tanska keräsi kehuja ympäri maailman turnauksen edetessä. Monen katsojan oli helppo hypätä Tanskan kelkkaan, koska peli oli viihdyttävää. Joukkue näytti kentällä yhtenäiseltä perheeltä, joka taisteli sairaalassa toipuvan Eriksenin puolesta viimeiseen asti. Hyvä joukkuehenki paistoi läpi, mikä on varmasti yksi syy menestyksen taustalla. 

Joukkueesta puuttui selkeä tähtipelaaja Eriksenin ollessa pois kokoonpanosta. Se saattoi loppujen lopuksi olla tanskalaisille jopa hyvä asia. Kaikki puhalsivat yhteen hiileen, eikä kukaan saanut kentällä juurikaan erillisiä vapauksia. 

Eriksenin paikalla monessa ottelussa pelasi nuori Mikkel Damsgaard, joka esiintyi ennakkoluulottomasti ja edukseen. Niin hyvä pelaaja kun Christian Eriksen onkaan, voitaneen sanoa, että Sampdoriassa pelaava Damsgaard täytti turnauksessa hänen saappaansa ainakin osittain.

Eriksenin tapaus on leimannut koko EM-turnausta, vaikka Tanska pelasi olosuhteisiin nähden loistavasti. Se oli lähellä toistaa vuoden 1992 tempun, mutta Englanti oli lopulta välierissä vahvempi jatkoajalla 2-1.

Heittämällä kisoihin

Tanskan lento käynnissä olevissa MM-karsinnoissa on ollut häkellyttävää. Se on kerännyt seitsemästä ottelustaan täydet 21 pistettä ja pitää ansaitusti lohkon kärkipaikkaa hallussaan. Tanskan kanssa F-lohkossa kisapaikoista taistelevat Skotlanti, Israel, Itävalta, Färsaaret sekä Moldova. 

Mikään “kuolemanlohko” kyseessä ei ole, mutta Tanskan maaliero seitsemän ottelun jälkeen (26-0) puhuu puolestaan. Oman maalin puhtaana pitäminen seitsemän ottelua peräkkäin on missä vaan sarjassa hatunnoston arvoinen suoritus.

Kasper Hjulmandin luotsaama tanskalaisryhmä on jatkanut siitä, mihin kesän EM-turnauksessa jäi. Joukkue ei vilise suuria tähtiä, jotka komeilisivat jatkuvasti otsikoissa. Se on kuitenkin täynnä laatupelaajia Euroopan huippusarjoista, jotka saavat seurajoukkueissaan suurta vastuuta viikoittain. 

Esimerkiksi EM-joukkueessa oli ainoastaan kaksi pelaajaa kotimaan pääsarjasta: hyökkääjä Jonas Wind ja penkiltä otteluja seurannut maalivahti Jonas Lössl. Koko muu joukkue pelaa seuratasolla ulkomailla.

Ennakkosuosikkina otteluun

Tiistaina 12. lokakuuta Tanska saa MM-karsintaottelussa vieraakseen Itävallan. Puhtaalla pelillä otteluun lähtevä kotijoukkue voikin varmistaa lohkovoittonsa ja täten kisapaikkansa voitolla Itävallasta.

Tanska lähtee otteluun suosikkina, vaikka pelaajamateriaaliltaan vierasjoukkue ei juuri kalpene juuteille.Parkenin nurmella nähtäneen tänään vierasjoukkueen paidassa muun muassa David Alaban (Real Madrid) ja Marcel Sabitzerin (Bayern München) kaltaisia nimiä.

Itävallan peli ei ole kuitenkaan sujunut toivotulla tavalla näissä karsinnoissa. Se on kerännyt seitsemästä ottelustaan vain kymmenen pistettä, mutta taistelee edelleen lohkon kakkospaikasta yhdessä Skotlannin ja Israelin kanssa.

Ottelu Kööpenhaminassa potkaistaan käyntiin kello 21:45.