Nuorten Leijonien luotsi Tomi Lämsä: “Haluttiin rauhoittaa tilanne joukkueen varhaisella julkaisulla”

Suomen alle 20-vuotiaiden kiekkoilijoiden MM-kisat lähestyvät, ja joukkue on julkaistu. Päävalmentaja Tomi Lämsä antoi kommenttinsa tulevista kisoista Floppitaululle. Entä miten Venäjän liigasta palannut Lämsä näkee oman tilanteensa valmentajana?

Teksti: Olavi Ryhänen

Tomi Lämsä valmentaa Suomen U20-maajoukkuetta Kanadassa Monctonissa pidettävissä MM-kisoissa. (Kuva: Ronja Saxelin)

Nuorten Leijonien MM-ryhmä on nimekäs, ja joukkueessa on kokemusta, myös Pohjois-Amerikan isoista ympyröistä.

“Haluttiin rauhoittaa tilanne mahdollisimman aikaisin, eikä lähteä enää luomaan sinne enää mitään kilpailutilannetta joukkueen suhteen. Ryhmä on 22 kenttäpelaajaa ja kolme maalivahtia” Lämsä kommentoi.

KalPan hyökkääjä Oliver Kapanen on tehnyt kovaa tulosta SM-liigassa. Vuonna 2003 syntynyt nuorukainen on tehnyt 31 pelattuun otteluun tehot 7+7=14.

“Oliver on pelannut todella nousujohteisen syksyn ja ottanut koko ajan isompaa roolia KalPassa. Myös Topias Vilén on pelannut todella vahvaa peliä. Jos mietitään näitä syksyn mittaan nousijoita, niin olen ilolla seurannut Lenni Hämeenahon pelaamista Porissa”, Lämsä sanoo.

Brad Lambert on tällä kaudella pelannut Kanadassa Manitoba Moosen riveissä AHL:ssä. Manitoba  on Winnipeg Jetsin farmiseura. Jo useammat kisat kolunnut Lambert ikänsä puolesta pelaamaan vielä näissä nuorten MM-kisoissa.

“Kyllä vihreetä valoa on näytetty. Bradin kanssa on oltu yhteyksissä, minä henkilökohtaisesti ja GM Kimmo Oikarinen seuratasolla”, Lämsä taustoittaa.

“Omankin uran kohokohta”

Tomi Lämsällä on valmennuskokemusta kotimaisesta liigasta ja KHL:stä. Nuorten MM-turnaus on lajissa näytönpaikka, ja onnistumisilla on merkitystä myös Lämsän uran kannalta.

“Tämä on mielenkiintoinen haaste. Tein töitä KHL:ssä viisi vuotta, joka ilta voiton eteen. Siellä ei montaa peliä kärsinyt hävitä”, Lämsä hymähtää.

Nuorten Leijonien valmennusprojekti on monella tapaa erilainen kuin aikuisten seuravalmennuspestit.

“Tämä on tämmöinen nopea puristus. Viikko yhdessä, sitten seuroissa käyntiä ja heidän kanssaan kauempaa työskentelyä, taas viikko aikaa ja sitten alkavat tositoimet. Onhan tämä täysin erilainen homma. Itse näen kaksikymppisten kisat varsinkin Pohjois-Amerikassa todella arvostettuna ja kovana tapahtumana, myös valmennuksellisesti.”

Nuoret Leijonat aloittaa urakkansa Monctonista. Jääkiekon synnyinmaassa 20-vuotiaiden turnaus rankataan jopa ylemmäksi kuin miesten MM-kisat.

“On nuorten MM-turnaus sitten missä tahansa,  niin kyllä kerää paikalle katsojia ja mediaa. Koko jääkiekkoväki sitä seuraa. Veikkaan, että se on monelle nuorelle kiekkoilijalle tähän astisen uran kohokohta, että saa siellä vetää Leijonapaidan päälle. Niin se on myös itselle”, Lämsä avautuu

Viime vuosina Suomi on ollut menestynyt nuorten arvoturnauksissa, ja nuorten kehitys on ollut hienoa seurattavaa 

“Kyllä Suomessa mennään valtavin askelin eteenpäin. Se yhteistyö, jota valmentajat tekevät maajoukkueissa ja seuroissa, on poikkeuksellista. Kansainvälisiltä kentiltä saadaan ja viedään tietoa seuroihin, ja seurat ottavat sitä mielellään vastaan. Siitä on todella tärkeä pitää kiinni, että kehitys jatkuu myös tulevaisuudessa”, Lämsä painottaa.

Venäjältä pois viimeisten joukossa

Tomi Lämsä oli yksi niistä, joka vietti viime kauden lopun Venäjällä, kun hyökkäyssota Ukrainaan oli jo alkanut 

“Epävarmuus kuvaa tilannetta parhaiten. Ei oikein tiennyt, mitä huominen tuo tullessaan ja miten se maailma makaa, kun aamulla herää”, hän muotoilee.

Nuorten Leijonien MM-kokoonpano:

Maalivahdit:

Kokko Niklas, Kärpät
Koskenvuo Aku, Harvard University NCAA
Lampinen Jani, Kiekko-Espoo

Puolustajat:

Ervasti Kalle, Lukko
Heimosalmi Aleksi, Ässät
Kiviharju Aron, TPS
Malinen Aleksi, JYP
Ruotsalainen Ville, KalPa
Salin Otto, HIFK
Suomi Jimi, TPS
Vilén Topias, Pelicans

Hyökkääjät:

Huuhtanen Niko, Jukurit
Hämeenaho Lenni, Ässät
Kapanen Konsta, KalPa
Kapanen Oliver, KalPa
Kaskimäki Aleksanteri, HIFK
Kemell Joakim, JYP
Koivunen Ville, Kärpät
Lambert Brad, Winnipeg Jets
Lassila Jere, JYP
Miettinen Verner, Fargo Force USHL
Nyman Jani, Ilves
Päivärinta Sami, Lukko
Rönni Topi, Tappara
Väisänen Kalle, TPS