Puola tuhosi Huuhkajien kakkosmiehistön

39. sijaa maailmanrankingissa Suomea edellä oleva Puola näytti, ettei Markku Kanervalla ole varaa lähteä liikkeelle kokeilumielellä kovia maita vastaan.

Puola – Suomi 5-1 (3-0)

Ystävyysottelun luonne oli tuli kaikille jalkapalloa seuraaville selväksi jo avauskokoonpanotietojen julkaisun aikaan. Puolan kapteenin nauhaa kantoi numero 11, Hull Cityn Kamil Grosicki ja Suomea kipparoi numero 11, HJK:n Rasmus Schüller. Jokaisessa Puolan maalissa kaikki Huuhkajien penkillä normaalisti istuneet pelaajat näyttivät syyt penkitykseen.

Suomi jäi ensimmäisellä puoliajalla täysin jyrän alle.

Puolan 9. minuutilla syntyneessä Leo Väisänen laitettiin tylysti sivuun yksi vastaan yksi-tilanteessa, Nikolai Alho nukahti merkkaamisessa ja Juhani Ojala ei ehtinyt laittaa jalkaa eteen Grosickin vetoon. Toinen maali syntyi 18. minuutilla. Tällä kertaa Schülleriltä pistettiin pallo jalkojen välistä vasemman Juha Pirisen taakse eikä Daniel O’Shaughnessy reagoinut pallon valuesssa maalin eteen. Kova veto etuyläkulmaan, jolle Joronen oli täysin voimaton.

Toisen maalin jälkeen Suomi sai hetken pidettyä palloa, mutta rangaistusalueen ulkopuolella Schüller ja Joni Kauko siirsivät vastuuta toisilleen, eikä murtautumismalleja löytynyt. Reagointi pallonmenetyksiin oli myös heikkoa. Tässä nähtiin toden teolla materiaalin ohuus.

Seitsemän minuuttia ennen puoliaikaivihellystä Grosicki pääsi tekemään hattutempun. Damian Kadziorin keskitys epäonnisui leijaillessaan päin Väisästä, mutta neljättä kertaa maajoukkueen avausakokoonpanossa ollut KäPa-kasvatti pudotti pallon täysin vaarattomassa tilanteessa suoraan rangaistusalueen edessä odottaneelle Grosickille, joka pisti pallon suoraan alanurkkaan. 

Puoliajalla Markku Kanerva reagoi ja teki kolme vaihtoa. Robert Taylor tuli jalkaansa iskun saaneen Thomas Lamin tilalle, Jere Uronen Pirisen tilalle ja Ilmari Niskanen korvasi O’Shaughnessyn. Vaihdot tarkoittivat myös formaation muutosta, sillä 3-5-2 vaihtui 4-4-2:ksi. Hyökkäyssuuntaan vaihdot näyttivät heti tuottavan tulosta, kun Niskaselle pelattiin pallo ensimmäisellä minuutilla rangaistusalueen sisälle maalipaikkaan.

Puolustussuuntaan suurempaa muutosta ei tullut ennen Puolan tähtipelaajien vaihtoa. 53. minuutilla Puola iskikin neljännen kerran. Nikolai Alhon laidalta murtauduttiin vapaasti ja puolustuslinjan keskelle pelattua palloa seurattiin vain katseella. Krzystof Piatekilla oli helppo työ viimeistellä, mutta tämän pallon Joronen olisi voinut napata.

Suomen kannalta tärkein vaihto tuli tunnin kohdalla Glen Kamaran korvatessa Joni Kaukon. Prässipeli ja pallokontrolli alkoivat heti pelittämään Kamaran esimerkillä ja kanssapelaajien äänekkäällä ohjaamisella.

68. minuutilla Suomi osui vihdoin. Ilmari Niskanen sai pallon oikealla laidalla rangaistusalueen tuntumassa, siirsi palloa vasemmalle ja pisti kierteisen vedon kohti takanurkkaa. Suomi sai maalin ja Puolan vaihtojen jälkeen otteen pelistä, mutta viimeistelyssä oli parantamisen varaa. Yksi ottelun hienoimmista tilanteista nähtiin Rasmus Karjalaisen pelatessa sokkona kantapäällään seinäsyötön Kamaran kanssa. Rangersin ankkurin tukijalka kuitenkin petti viimeisellä hetkellä.

87. minuutilla Puola iski vielä yhden naulan Suomen arkkuun. Maali syntyi taas oikean laidan sekoilusta. Michal Karbownik murtautui seisovin jaloin olevan Alhon ohi ja löysi rangaistusalueen rajalta Milikin ja Ojala seurasi vain katsellaan vetoa takakulmaan.

Kanerva oli tehnyt seitsemän muutosta syyskuun Irlanti-peliin ja 8-9 avauskokoonpanon pelaajista ei ole sunnuntaina avauksessa Kansojen liigassa. Ottelu näytti taas surullisella tavalla Huuhkajien materiaalin ohuuden. Kaikkein pahiten se ei ilmennyt puolustuspelaajien yksilövirheissä, vaan kenttätasapainossa. Pelaajien etäisyydet olivat aivan liian suuret ja pallonmenetyksien sattuessa puolalaiset olivat aina pari askelta edellä. Ottelu näytti Glen Kamaran arvon pelin avaamiselle, Tim Sparvin kommunikaatiolle sekä Paulus Arajuuren ja Joona Toivion perusvarmuudelle.

Markku Kanerva vaikutti harvinaisen tuohtuneelta ottelun jälkeisessä haastattelussa. Hän sanoi ottelun olleen kova oppitunti, mutta lupasi lopuksi, että sunnuntaina nähdään aivan eri joukkue.

Suomi – Bulgaria 11.10. 19:00
Suomi – Irlanti 14.10. 19:00

Nelonen näyttää kummatkin ottelut.