Kommentti: Marcus Forssin kyykytyksen on loputtava

Legendaarinen baseball-valmentaja Jim Leyland sanoi, että hän valitsee lahjakkuuden ennen kokemusta jokaisena päivänä viikossa. Lahjakkaat pelaajat voivat kehittyä, kokeneista tietää jo mitä saa. Suomen jalkapallomaajoukkueen päävalmentajalta odottaisi saman filosofian omaksumista nykyisessä hyökkääjätilanteessa.

 21-vuotias Marcus Forss ei ole lähtenyt pariin merkityksettömään nuorten maajoukkueotteluun mukaan ja on saanut maksaa siitä a-maajoukkuekutsulla. Huuhkajien päävalmentaja Markku “Rive” Kanerva perusteli viime tiistain lehdistötilaisuudessa päätöstään.

 – Pelaajat ovat saaneet hyvät valmiudet U21-maajoukkueessa ja sitä kautta sitten mahdollisesti ottaneet stepin A-maajoukkueeseen. Pikkuhuuhkajien tehtävä on nimenomaan kasvattaa pelaajia A-maajoukkueeseen, Kanerva kertoi.

 – Yritin hänet saada Qatarin reissulle mukaan, mutta silloin hän päätti keskittyä seurajoukkueeseen. Se on hienoa, että hän haluaa nyt olla mukana, Kanerva jatkoi.

 Seurajoukkueeseen keskittyminen oli täysin oikea ratkaisu uran Forssin kannalta. Viime kaudella Englannin ykkösliigan Wimbledonissa ei välitetty maajoukkuetauoista, ja nuorelle hyökkääjälle oli sanottu suoraan, että istuu penkillä jos joku toinen hyökkääjä osuu maajoukkuepelien aikaan.

 Forss päätyi tekemään läpimurron aikuisten peleissä. Alkuvuoden takareiden vamma pysäytti haaveet yli 20 maalin kaudesta, mutta hän ehti tekemään vakuuttavat 11 maalia 18 ottelussa Lounais-Lontoon ylpeyden paidassa. Tänä syksynä Forss on ehtinyt tekemään 3 maalia 6 ottelussa ja kaksi maalia, jotka eivät näy tilastoissa; kahden voitetun rangaistuspotkukilpailun onnistumiset.

 Suomella on keskiviikkona vastassa harjoitusottelussa Puola. Hyökkäyspään pelaajista Teemu Pukilla on menossa kuiva kausi ja Jasse Tuominen on loukkaantunut. Voisiko olla parempaa saumaa tarjota nuorelle hyökkääjälle a-maajoukkuedebyyttiä? Ei ainakaan Kanervan mielestä.

 – Alle 21-vuotiaiden kautta pääsee maajoukkueen toimintatapaan mukaan. Pääsee tavallaan sitoutumaan syvälle siihen tapaan, miten toimitaan Suomen maajoukkueessa. Se on ollut hyvä kasvuprosessi kaikille pelaajille, Kanerva selittää.

 Mihin toimintatapoihin? Korttipelien sääntöihin ja saunalauteiden istumajärjestyksen opetteluun? Alle 21-vuotiaiden maajoukkue kyntää tappiosta toiseen päävalmentajan alaisuudessa, joka on pelaajien kehonkielestä päätellen menettänyt pukukopin luottamuksen. Sellaiseen ympäristöön sotkeutumatta jättäminen on vain hyväksi elämänsä jalkapalloa pelaavalle nuorelle miehelle.

 Syyskuun maaotteluihin Kanerva kutsui Ilmari Niskasen, jonka edellisestä maajoukkuekutsusta – U21:n puolella – oli yli kaksi vuotta. Kutsun saivat myös Daniel O’Shaughnessy ja Nikolai Alho, joiden toimintatapojen opeista on ehtinyt kulua puoli vuosikymmentä. Toimintatapoja on toivottavasti muutettu tuossa ajassa, joten miksi nämä kokemattomat pelaajat on valittu muttei Forssia? Miksi maan kuumin hyökkääjä joutuu nöyrtymään ennen paikkaa parrasvaloissa? Maajoukkueelle raikkaan ilmapiriin luonut ja historiallisen kisapaikan saavuttanut Kanerva näyttää takertuneen vanhoihin tapoihin julkisessa kyykytyksessä, jossa omia aivojaan käyttävälle nuorelle miehelle näytetään kaapin paikka.

 Olisi maajoukkueen kannalta suuri etu, jos Rive myöntäisi virheensä ja kutsuisi Forssin pikakomennuksella Gdanskiin. Vastaavia mahdollisuuksia ajaa uusia, nousevia kykyjä sisään Huuhkajiin ei ole kovin montaa näköpiirissä. Maajoukkueiden kalenterit ovat koronaviruksen takia siirrettyjen harjoitusotteluiden takia täynnä loppuvuodesta ja MM-karsinnat alkavat alkavat jo ensi maaliskuussa. Forssin kohtelu ei näytä hyvältä myöskään jalkapalloililevien kaksoiskansalaisten silmissä. 

Suomi valmistautuu sunnuntaina Olympiastadionilla jatkuvaan Kansojen liigaan kohtaamalla keskiviikkona Puolan Gdanskissa. Ottelu alkaa 21:45 Suomen aikaa.