Kenestä Suomen seuraava Valioliiga-tähti? – Kolme nimeä erottuu joukosta

Valioliigassa ei ole ollut koskaan liikaa suomalaisväriä, mutta kenellä suomalaispelaajalla olisi parhaimmat mahdollisuudet nousta Teemu Pukin tavoin Valioliigan huippunimien joukkoon?

Huuhkajien ja Norwichin armoton maalitykki Pukki on tehnyt huikeaa jälkeä uransa ensimmäisen valioliigakauden aikana. Kotkalaiskärjestä tuli vasta 11. suomalainen maalintekijä Englannin pääsarjassa, kun hän niittasi pallon Liverpoolin verkkoon kauden 2019-20 avausottelussa elokuussa.

Pukin taival on ollut hyvin ainutlaatuinen, mutta ainakin kolmella brittikenttien suomalaispelaajalla on kaikki mahdollisuudet murtautua Valioliigan viheriöille.

Glen Kamara

Skottiseura Rangersissa pelaavasta Glen Kamarasta on tullut viimeisen vuoden aikana yksi Huuhkajien tärkeimmistä pelaajista yhdessä Pukin ja Lukas Hradeckyn kanssa.

Hän on väläytellyt fantastisia otteitaan sekä seura- että maajoukkuetasolla. Kamarasta on muovautunut entistä pallovarmempi ja luovempi keskikenttäpelaaja Liverpool-legenda Steven Gerrardin opeissa. Vasta 23-vuotias Kamara on pelannut tällä kaudella yhteensä 12 ottelua Rangersille, tehden niissä myös yhden maalin.

Arsenalin akatemiasta lähtöisin oleva suomalaislupaus herätti jo viime kesänä kiinnostusta valioliigaseura Brightonissa, joten siirto astetta kovempaan sarjaan on enää ajan kysymys.

Marcus Forss

Toistaiseksi vasta Pikkuhuuhkajien maajoukkuepaitaa edustanut Marcus Forss tekee tällä hetkellä kovaa jälkeä brittikentillä. Englannin Mestaruussarjassa pelaavan Brentfordin kirjoilla oleva hyökkääjälupaus siirtyi kesällä lainalle sarjatasoa alempana pelaavaan AFC Wimbledoniin. Forss on tehnyt ensimmäisessä neljässä ottelussaan kolme maalia, keräten reilusti kannatusta uuden joukkueensa kannattajilta ja valmennusjoukoilta.

 

Ennen Forssin lainasiirtoa hän allekirjoitti pitkän jatkodiilin Bretnfordin kanssa. 20-vuotiaan Forssin päätavoite on kerätä mahdollisimman paljon kokemusta ja peliminuutteja Wilmbledonissa, jonka jälkeen hänellä on taas paremmat eväät menestyä entistä kovemmalla sarjatasolla. Pukin 29 osuman maaliennätys Englannin Mestaruussarjassa voi vielä siirtyä tulevaisuudessa Forssin nimiin.

Aapo Halme

Viime kauden Leedsissä viettäneellä Aapo Halmeella on myös kaikki potentiaali yltää Englannin kovimmalle sarjatasolle. Vasta 21-vuotias keskuspuolustaja siirtyi kesällä sarjanousija Barnsleyyn suuremman vastuun perässä. Hän pelasi viime kaudella vain viisi ottelua, missä hän esiintyi kuitenkin vakuuttavasti. Halme auttoi Marcelo Bielsan ryhmän kolmeen nollapeliin, tehden myös yhden maalin FA Cupin puolella.

Halmeen debyyttikausi Barnsleyssa ei ole saanut hohdokasta alkua, mutta peliminuutit ovat lisääntyneet hyvää tahtia. HJK-kasvatti on avannut kolme kertaa Barnsleyn neljän miehen puolustuslinjassa, tullen penkiltä kahdesti kehiin. Halmella on Kamaran ja Forssin tavoin kaikki mahdollisuudet löytää tiensä Englannin huipulle.