Loukkaantumisesta sisuuntunut Akpaso suuntaa katseensa kultakahinoihin

Aleksi Akpaso Kuvaaja: Pekka Vainio

Aleksi Akpaso
Kuvaaja: Pekka Vainio

Kun 6-vuotias Aleksi Akpaso eksyi kaverinsa houkuttelemana ensimmäisiin koripallo-harjoituksiinsa, ei hän tiennyt mitä odottaa. Kuitenkin jo heti ensimmäisten harjoitusten jälkeen Aleksille oli selvää, että silloinen jalkapalloharrastus vaihtuisi koripalloon. 

Nyt KTP-Basketia edustava Akpaso aloitti koripallouransa NKL-Panttereissa, joita hän edusti aina B-junioreihin saakka. Tämän jälkeen hän siirtyi edustamaan Pussihukkia, joissa hän pelasi loput juniorivuotensa ollen A-junioreiden SM-sarjan toiseksi paras korintekijä kaudella 2010–2011. Akpason varmat otteet junioreissa huomattiin myös Koris-liigajoukkueissa, jonka tuloksena Akpaso solmi kaksivuotisen sopimuksen Kouvolan Kouvojen kanssa kausille 2011-2013.

192 senttimetrinen heittävä takamies luonnehtii itseään urheilulliseksi ja suoraviivaiseksi pelaajaksi, jonka erikois-ominaisuuksia on periksiantamattomuus puolustuspäässä. Miehen periksiantamattomuudesta sekä päättäväisyydestä kertoo myös hänen vahvat yksilösuorituksensa U-20 maajoukkuepaidassa. ”Ale” kertookin, että yksi hänen parhaista hetkistään koripallon parissa oli, kun hän U-20 EM kisoissa pussitti 16 pistettä yhdessä erässä silloista Euroopanmestaria vastaan.

“ Kuntouttaminen raskaampaa henkisesti kuin fyysisesti”

Aleksi Akpaso taistelee levypallosta Petri Virtasen kanssa Kuvaaja:  Pekka Vainio

Aleksi Akpaso taistelee levypallosta Petri Virtasen kanssa
Kuvaaja: Pekka Vainio

KTP-Basketin osalta kausi on alkanut hyvin, mutta Aleksin osalta rikkinäisesti. Harvemmin loukkaantumisista kärsivä “Ale” on kärsinyt useista pikku vammoista tällä kaudella.

Harjoituskaudella Aleksilla oli molemmissa etuvarpaissaan rustovauriot, mutta uusin vamma pitää Aleksin pelikentiltä poissa useita kuukausia; polven takaristiside osittain repesi marraskuun ottelussa Helsinki Seagullsia vastaan.

Aleksi toteaa, että loukkaantumisesta kuntoutuminen on raskaampaa henkisesti kuin fyysisesti: “ Henkisellä puolella se on tietysti raskasta, mutta pikkuhiljaa alkaa helpottaa. Parin viikon päästä saa aloittaa kuntoutuksen jolloin alkaa palautuminen fyysisesti.”

KTP-Basketin tavoitteet tällä kaudella ovat Aleksin mukaan korkeat, Suomen mestaruus. Hänen oma tavoitteensa on ensisijaisesti päästä kuntoon ja auttaa joukkuetta saavuttamaan tavoitteensa: “ Kunhan pääsen kuntoon ja voitan tämän loukkaantumisen, tiedän että pystyn auttamaan meidät saavuttamaan sen mitä olemme asettaneet tavoitteeksi meille.”

 

Teksti Michael Pounds ja Siiri Tura

Kuvat Pekka Vainio