Rio Teamin Eetu Heino ehdolla olympiakoneeseen

Rion olympialaisiin on aikaa reilut puolitoista vuotta, mutta huippujen valmistautumien on jo käynnissä. Kohti olympiakisoja ja niissä menestymistä tähdätään myös Suomen sulkapalloliitossa. Tätä varten perustettiin uusimuotoinen olympiavalmennusryhmä, Rio Team, jonka tavoitteena on saada Rio De Janeiron kesäkisoihin 2-4 sulkapalloilijaa ja tuliaisiksi vähintään yksi pistesija. Nuoren Rio Teamin kokeneempaa kaartia edustava ESB:n Eetu Heino unelmoi edustuspaikasta olympialaisissa.

Puoli kymmenen aikoihin sulkapallon aamutreenit Espoon Matinkylässä ovat lopuillaan. Hiukan väsyneet, mutta iloiset nuoret sulkapalloilijat pyörittävät harjoitteitaan ilman valmentajan erillistä käskyä. Eetu Heino erottuu porukasta vitseillään ja välillä kajahtavalla valloittavalla naurullaan. Hauskaa treeneissä pitää ollakin, sillä Suomen toiseksi paras miessulkapalloilija treenaa kuutena päivänä viikossa.

Normaalilla treeniviikolla maanantaista perjantaihin treenataan kahdesti, lauantaina kerran. Tästä sulkapalloa on 7-8 kertaa ja punttitreenit päälle. Heinon itsensä mielestä juuri fyysisyyttä tarvitaan lisää olympiaunelmaa ajatellen: ”Ihan peruspeliä pitää saada paremmaksi, että tulisi vähemmän virheitä. Vähän lisää fyysisyyttä vielä, siten se pelikin paranee.”

 

Heinon tärkeimpänä tavoitteena on olympialaisiin selviytyminen. Vuoden kestävät karsinnat alkavat ensi toukokuussa. Niissä miesten paikasta kovimman kilpailun käyvät Heino ja Suomen ehkäpä tunnetuin sulkapallonimi Ville Lång. Kilpailu on kovaa ja edustuspaikka vaatii valtavasti työtä ja treenaamista. Rio Team onkin tuonut Heinon treeneihin järjestelmällisyyttä: ”Harjoittelu on nyt tämän myötä tarkemmin organisoitu, se on järjestelmällisempää ja valmentajat on paremmin perillä koko ohjelmasta.”

Harjoittelutapa itsessään ei ole valtavasti muuttunut, sillä miehen henkilökohtainen valmentaja, indonesialainen Imam Teguh Santoso, on mukana myös Rio Teamin valmennusryhmässä. Sen sijaan projekti yhdistää suomen huippupelaajia. ”Tärkeintä on että tämä projekti on tuonut yhteen kaikki parhaimmat pelaajat. Eniten on hyötynyt siitä, että pääsee treenaamaan parhaiden kanssa”, Heino kehuu.

Ennen joulua Eetu Heinolla on jäljellä kaksi Eurooppa-kiertueen kilpailua Englannissa ja Italiassa. Tavoitteena on päästä mahdollisimman pitkälle ja nuorimies uskookin että hyvällä pelillä jopa voitto on saavutettavissa. Helmikuussa taas pelataan Suomen mestaruuksista Vantaalla. Kisat ovat tärkeitä välitavoitteita matkalla kohti päätavoitetta eli Rion vuoden 2016 kesäolympialaisia. Rio onkin sen kokoluokan tavoite, että se vie tällä hetkellä suurimman osan miehen elämästä. Mitä huippusulkapalloilija tekee, jos vapaa-aikaa jostain löytyy? ”Yritän opiskella tietojenkäsittelytieteitä. Sen minkä ehdin niin opiskelen ja sitten lepäilen, siinä se oikeastaan,” Heino naurahtaa.

Vastauksesta huokuu omistautuminen omalle asialle, eli sulkapallolle. Ja omistautuminen jos mikä on tärkeää, kun tavoitteena on pelata olympiakentillä.

Teksti: Noora Karppinen