Mökkipelejen kuningas – sulkapallo harrastuksesta ammatiksi?

Monet ovat pelanneet kesämökeillään monia pelejä, mutta sulkapallo on varmasti yksi suosituimmista mökkipeleistä kautta aikojen.

Tässä kirjoituksessa syvennymme sulkapallon ammattilaisiin ja siihen, miten mökkipeli muuttuu harrastukseksi ja jopa joillakin lopulta ammatiksi.

Sulkapallo on 1800-luvun alussa syntynyt mailapeli, joka rantautui Suomeen 1900-luvun alkuvuosina.

Laji pysyi aluksi Suomessa varsin pienehkönä, mutta 1980-luvun lopulla harrastajamäärät nousivat huimasti ja menivät lopulta jopa tenniksen ja squashin ohi. Tähän lienee Pontus Jäntin kansainvälinen menestys ja panostus kehittää Suomen sulkapalloilua.

Tämän jälkeen Suomessa on sulkapalloiltu niin harrastukseen ja jotkin hieman vakavamminkin.

Suomen tunnetuin ammattilainen sulkapallossa on eittämättä Ville Lång, joka on peräti yhdeksänkertainen Suomen mestari ja pärjännyt kansainvälisissä turnauksissakin melko hyvin.

Vuonna 2003 Lång juhli nuorten EM-pronssia ja viisi vuotta myöhemmin Pekingin olympialaisissa Lång ylsi 16 parhaan joukkoon voitettuaan kaksi ensimmäistä otteluaan. Kyseessä on paras suomalainen olympia sulkapallosaavutus kautta aikain.

Mökkipelistä harrastukseksi

Sulkapallon tempo on nopea ja se saa varmasti monen lajin pariin ja sitä myötä aloitettua harrastamaan tätä hienoa lajia. Luultavasti mökkipelejen häviötkin ovat isossa roolissa ja sitä kautta hakeutuu lajin valmennuksen pariin, että voi päihittää vastustajansa seuraavalla mökkireissullaan.

Sulkapallo harrastaminen ei ole kovin kallis harrastus. Hinta per kausi on noin 60-80€ (syyskausi: elokuu-joulukuu ja kevätkausi: tammikuu-toukokuu) ja hintaan totta kai vaikuttaa, kuinka monta kertaa viikossa käy pelaamassa.

Harrastuksesta ammatiksi

Maistuisiko elämä sulkapallon ammattilaispelaajana? Isoa palkkiorahoja, yöpymistä huippuhotelleissa, upeita pelimatkoja etc. Edellä mainitut voit unohtaa. Palkintorahat ovat todella pieniä ja ammatilaisuralle asti kohonneita on todella vähän.

Otetaan esimerkiksi vaikka Ville Lång, moninkertainen Suomen mestari, olympialaisissa 16 parhaan joukossa ja isoin palkintoraha, minkä on voittanut, on 1 500 dollaria. Vuosibudjetti täysipainoiseen harjoitteluun on noin 30 000 euron luokkaa. Ja se ei pidä sisällään mitään palkkaa.

Maailmanlistan viisi parasta tienaavat merkittävää rahaa sulkapalloilusta, joten on päivän selvää, että lajia ei kannata lähteä harrastamaan ainoastaan dollarin kuvat silmissä.

Sulkapallo harrastuksena on todella hyvä liikuntamuoto ja täten kehotan kaikkia lukijoita ainakin käymään kokeilemassa, miten se maila pysyy kädessä, jos sitä ei entuudestaan ole tultu testattua.