Suomen salibandyliigan uusi hallitsija

Suomalaisessa salibandyssa eletään tällä hetkellä suuren dominanssin aikaa. Classic on jyräämässä kohti viidettä mestaruuttaan.

Suomen salibandyhistorian hallitsevin seura

Viime vuosikymmenen aikana salibandyliigaa dominoi Helsinkiläisseura SSV. SSV voitti 2003-11 aikana seitsemän suomen mestaruutta ja ainoastaan Esport Oilers pystyi tuona aikana ottamaan yhden mestaruuden ja rikkomaan SSV:n täydellisen dominanssin. Vuonna 2016 SSV ja Tapanilan Erä aloittivat fuusioseuran nimeltään EräViikingit. Seuraavana vuonna SSV:n toiminta lopetettiin ja EräViikingeistä tuli pääseura. EräViikingit eivät ole voittaneet suomen mestaruutta, mutta saivat hopeaa kaudella 2016-17, sekä juhlivat Suomen Cupin voittoa. 

Kun kissa on poissa, hiiret hyppivät pöydällä.

SSV:n dominanssin jälkeen suomen kenttiä hallitsi parin vuoden ajan Seinäjoen SPV, sekä Jyväskylän Happee. SPV voitti mestaruuden kolmesti ja Happee kerran. SPV:n suurin nimi näiden mestaruuksien aikana oli Sami Koski joka voitti pistepörssin 2012-13 kaudella ja pelasi isossa roolissa myös kahdessa muussakin mestaruudessa. 

Tamperelaista dominointia

2015-16-kaudella nähtiin jotain uutta kun, tamperelainen Classic yksipuolisesti jyräsi mestaruuteen. Classic voitti runkosarjan yhdeksän pisteen erolla toiseksi tulleeseen Happeen. Pudotuspeleissä Classic eteni finaaliin 8-3-maalierolla ja voitti finaalissa Oilersin peräti 8-2-lukemin. Tämä ei jäänyt tähän, sillä Classic jatkoi samaa menoa seuraavalla kaudellakin. Runkosarja oli 2016-17-kaudella tasaisempi ja Classic voitti runkosarjan vain pisteen erolla EräViikinkeihin. Pudotuspeleissä Classicin dominointi alkoi taas. Finaaliin Classic eteni 8-1-maalierolla. Finaalista tuli oikea maalijuhla kun Classic kukisti EräViikingit finaalissa lukemin 9-6. 2017-18-kaudella Classic oli aivan ylivoimainen. Classic eteni pudotuspeleihin 12 pisteen turvin ja maalierolla +104. Pudotuspeleissä Classic pääsi finaaliin päästämättä maaliakaan. Yhteislukemin 8-0. Finaalissa Classic voitti Happeen lukemin 6-2 ja Classic näytti tässä vaiheessa mahdottomalta lyödä. 2018-19-kaudella Classic eteni pudotuspeleihin 16 pisteen turvin ja maalierolla +115. Pudotuspelit olivat jälleen kerran Classicille pelkkää dominanssia. Finaalissa kaatui Turkulainen TPS lukemin 4-1. Pudotuspeleissä Classicin maaliero oli yhteensä 12-2.

Vasta lopun alkua

Näin suurta dominanssia oli vaikea kuvitella seuralta joka ei ennen vuotta 2015 ollut voittanut yhtään mestaruutta. Tälle ei myöskään ole vielä luvassa loppua. Kirjoittamishetkellä Classic johtaa runkosarjaa 16 pisteen turvin eli Classic näyttää nostavan tasoaan kausi kaudelta. Sami Johansson, Ville Lastikka sekä Eemeli Salin ovat tällä hetkellä Classicin sekä koko suomen salibandyliigan kovin tehokolmikko. Kolmikko on myös tehnyt tuhoja MM-kisoissa sillä heistä kaikki olivat voittamassa 2018-MM kultaa. Salin ja Johansson olivat myös voittamassa MM-kultaa vuonna 2016. Classicin dominanssille ei ole näillä näkymin tulossa loppua eli todennäköisesti Classicista on tulossa suomen historian suurin salibandyseura.