Happee hamuaa ensimmäistä Suomen mestaruuttaan


Salibandyliiga
Salibandyliigan pudotuspelit käynnistyvät tänään perjantaina. Kahdeksan parasta joukkuetta aloittavat SM-kullan tavoittelun paras viidestä -järjestelmällä pelattavilla puolivälierillä. Runkosarjan nimiinsä vienyt Tampereen Classic valitsi vastustajakseen sensaatiomaisesti playoffeihin edenneen sarjanousijan Westend Indiansin Espoosta. Helsinkiläinen SSV puolestaan ottaa mittaa Lappeenrannan NST:stä, ensimmäistä SM-kultaa himoitseva Jyväskylän Happee punnitsee sen sijaan pääkaupungin Erän. Neljännessä parissa hallitseva Suomen mestari Seinäjoen SPV pelaa semifinaalipaikasta Espoon Oilersin kanssa.

Classic-Indians
Historian saatossa kaksi kertaa Salibandyliigan loppuottelusarjassa hopealle taipunut Classic on Indiansia vastaan selvä suosikki. Lokakuun loppupuolella Tampereella pelatun mittelön se voitti 9-5, Espoosta valkopaidat ryöstivät potin melko rumin 14-7 -numeroin. Runkosarjassa kahden pisteen keskiarvolla tehoja nakuttanut Lassi Vänttinen on yhdessä nuoren Sami Johanssonin kanssa yksi sarjan parhaista duoista. Joukkueiden välisistä taistoista voidaan odottaa suurinumeroisia, kun myös Indiansilta löytyy maalintekovoimaa tällä kaudella 25 osumaa tehneen Valtteri Kainulaisen johdolla.

Arvio: Classic etenee vähintään rutiinilla välieriin voitoin 3-0. Nuoren nousijajoukkueen Indiansin kausi on ollut selvästi plusmerkkinen, mutta nyt paukut loppuvat kokenutta tamperelaisryhmää vastaan.

SSV-NST
Runkosarjassa vain yhden vierasottelun hävinnyt SSV on jälleen yksi Suomen mestari -ehdokas. Peräti kymmenenä keväänä peräkkäin mitalia juhlinut Viikinki-nippu päästi runkosarjassa ainoastaan 120 maalia pääasiassa maailman parhaan maalivahdin Henri Toivoniemen ansiosta. Toisaalta maalintekovoimasta kertoo jotain se, että paras pistemies Juho Järvinen löytyi pistepörssistä vasta 13:nnelta sijalta 47 pongollaan. Joukkueiden vahvuudet ovat ehdottomasti alakerrassa, kun runkosarjassa keskinäisten otteluiden maalit olivat SSV:n hyväksi ainoastaan 11-6. Rohkeasta vastahyökkäyspelistä tunnettu NST voi olla mestarisuosikeille tukala vastus etenkin Lappeenrannassa.

Pelaajakommentti: – Lähdetään juoksemaan SSV:ltä jalat alta ja pelataan ennakkoluulottomasti kokeneita ukkoja vastaan. Meidän vahvuus on puolustus- ja maalivahtipeli, sekä vahvat vastahyökkäykset. Palloa ei yksinkertaisesti saa menettää, mutta silti pitää pystyä pelaamaan rohkeasti. Siinä onkin mielenkiintoinen yhtälö ja siinä onnistuminen veisi varmasti pitkälle, totesi NST:lle runkosarjassa tehot 1+5 iskenyt Joonas Puhakka.

Arvio: NST voittaa yhden kotiottelun, mutta lopulta ennakkosuosikki klaaraa sarjan otteluvoitoin 3-1. SSV on ehdottomasti pudotuspelijoukkue, josta osoituksena on muun muassa hurjat 11 Suomen mestaruutta.

Happee-Erä
Viime kaudella pudotuspeleissä totaalisesti sulanut Happee on monen papereissa jopa suurin suosikki mestariksi. Runkosarjassa joukkueet pelasivat tiukat taistot, kotimittelön Happee hoiti kahdella ja keikkapelin ainoastaan yhdellä maalilla. Sarjasta voi tulla melko tiukka, kun katsoo runkosarjastatseja. Hirvien kassarit Eero Kosonen ja Tuomas Turunen löytyivät maalivahtitilaston neljän sakista, Erän Markus Laakso sekä Santtu Strandberg mahtuivat puolestaan kymmenen kärkeen. Toisaalta Happee iski runkosarjassa kolmanneksi eniten maaleja Jami Mannisen johdolla Erän kompatessa samassa tilastossa sijalla neljä.

Pelaajakommentti: – Puolivälierissä kotietu on toki hyvä bonus meille, mutta ei sen enempää. Meidän vahvuudet ovat joukkuepelaaminen ja töiden tekeminen, totesi Happeen veskari Eero Kosonen.

Arvio: Luvassa on tiukka sarja, jonka Happee kuitenkin kääntää voitoksi kotietunsa ansiosta 3-1 -luvuin. Runkosarjassa jyväskyläläisjengi oli sarjan paras isäntäjoukkue ja saman trendin jatkuessa pudotuspeleissä, Happee voi tosissaan taistella ensimmäisestä SM-kullastaan.

SPV-Oilers
Ennakkoon tasaisin ottelusarja käydään hallitsevan Suomen mestarin SPV:n sekä Oilersin välillä. Tämä väite on helppo perustella sillä, että runkosarjassa kummatkin joukkueiden väliset pelit päättyivät 6-6 -lukemiin. Tässä sarjassa kotiedun merkitys ei välttämättä ole niin suuri, vaikka SPV:n leirissä heidän yleisöä kehutaankin. Runkosarjassa Oilers oli parempi kotijengi, mutta vastapainoksi SPV menestyi paremmin vieraspeleissä. Espoolaisten yksi vahvuuksista on tolppien välissä, kun joukkueen maalivahti Tomi Ikonen oli ykkönen runkosarjan maalivahtipörssissä. Mikäli Peliveljien ykköshyökkäystrio pistepörssin vieneen Sami Kosken johdolla jatkaa siitä mihin runkosarjassa jäi, on oilersilaisilla kuitenkin tukalat paikat.

Pelaajakommentti: – Kotiedun merkitys on suuri, koska meillä on niin huikea kotiyleisö ja puolivälierissä tupa on varmasti täynnä. Noista saa tarvittavan lisäboostin pienten marginaalien kääntämiseen. SPV:n vahvuudet ovat tiukka puolustuspelaaminen ja terävät vastahyökkäykset sekä kokemus tiukoissa paikoissa, summasi runkosarjassa neljä maalia ja yhteensä 20 tehopistettä iskenyt Matti Taurama.

Arvio: Kummastakin leiristä löytyy tulivoimaa hyökkäyspäässä, mutta toisaalta maalivahdit Jarno Ihme ja Tomi Ikonen ovat sarjan varmimpia torjujia. Välieräpaikan ratkaisemiseksi tarvitaan viides ottelu, jonka SPV onnistuu voittamaan Oilersin vahvoista vierasotteista huolimatta.

Miska Miettinen / @mmiettinen92