Juniorisarjoista valmennuksen huipulle

Monesti puhutaan nuorista lupaavista pelaajista, mutta juniorisarjoissa on myös lupaavia valmentajia. Yksi heistä on Jokereiden b-junioreita valmentava Savonlinnalaislähtöinen Janne Tuunanen.

Janne Tuunanen haastattelussa

Janne Tuunanen haastattelussa

Omalla peliurallaan SapKoa edustanut Tuunanen on aina tiennyt, että lopettaessaan pelaamisen jatkaa jääkiekon parissa työskentelemistä. Täksi kaudeksi Bluesin B-junioreista Jokeriorganisaatioon siirtynyt mies aloitti valmentamisen SapKon junioreissa kaudella 2007-2008. Hänen ensimmäinen tavoite valmentamisen suhteen on aina ollut saada päätoiminen työ. Nyt tämä tavoite on toteutunut. Tämä on hänen kolmas kautensa päätoimisena valmentajana. Aikaisemmin kuitenkin Janne piti oman joukkueensa lisäksi ylimääräisiä jäitä, nyt hänellä on vain oman joukkueen treenejä.

 

 

Tuunanen selventää harjoituksen tavoitteet valkotaulun avulla.

Tuunanen selventää harjoituksen tavoitteet valkotaulun avulla.

-Minulla oli henkilökohtainen tavoite kymmenen vuoden sisällä olla valmentamassa, jossain korkeammalla kuten Liigassa, ulkomailla tai nuorisomaajoukkueessa. Sitä tavoitetta kohti olen menossa koko ajan.

Seuraava tavoite ei tule yllätyksenä.

– Tuskin on Suomessa valmentajaa, joka ei tavoittelisi maajoukkuetehtäviä. Tarkoitus on mennä kokoajan eteenpäin ja kehittyä, joten maajoukkue on luonnollinen tavoite, Tuunanen toteaa.

33-vuotias valmentaja sai viime kaudella Bluesin B-junioreissa hopeaa, häviten nykyiselle työnantajalleen.

 

Tämän kauden menestysodotukset ovat silti maltillisia suurien muutosten vuoksi.

Pillin vihellys ja ohjeistus seuraavaan harjoitteeseen.

Pillin vihellys ja ohjeistus seuraavaan harjoitteeseen.

– Meillä on viime kauden joukkueesta jäljellä vain kaksi pelaajaa ja suurin osa tämän kauden joukkueesta on viime vuoden C-junioreita. Konkreettinen tavoite tälle kaudelle kuitenkin on päästä mitalipeleihin.

Tuunanen pitää itseään pelaajaläheisenä valmentaja, mikä tarkoittaa että Janne keskustelee pelaajien kanssa niin paljon kuin mahdollista. Hän pitää yhteyttä pelaajiin myös sosiaalisen median kautta.

– Meillä on joukkuueellamme yhteiset Facebook ja WhatsApp ryhmät, joiden kautta pystyy pelaajille laittamaan harjoitteluohjeita ja video klippejä peleistä. Minun pelaajaurani aikainen käskyttämistyyli ei toimi enää, pelaajille annetaan enemmän vastuuta.

Valmennusoppinsa Vierumäellä saanut mies on päässyt katsomaan läheltä huippuvalmentajien kuten Ari-Pekka Selinin sekä Pekka Tirkkosen toimintaa Savonlinnassa ollessaan. Suomisarjataustansa avulla Tuunanen ei ole saanut oikopolkuja valmennusuralleen. Hän kuitenkin pitää tätä hyvänä asiana.

– On mielestäni hyvä asia, että olen joutunut kulkemaan oikean valmentajareitin. Tällä tavalla saan hyvät pohjat omalle uralleni ja pääsen lähemmäs huippua askel kerrallaan.

Myös Jokereissa on huomattu lupaavan valmetajan kehitys sillä hän valmentaa ensi kaudella seuran A-junioreita. Se on taas askel lähemmäksi Liigavalmentajan uraa.

Jokerien b-juniorit kuuntelemassa valmentajaansa

Jokerien b-juniorit kuuntelemassa valmentajaansa

 

 

 

 

 

 

 

 

Jutun kirjoittajat: Niko Huupponen ja Ville Nieminen

Kuvaaja: Anja Nysten