Kommentti: TikTok-törkytaklaukset keräävät huomiota Suomen juniorijääkiekossa

Juniorisarjoissa on tällä kaudella ollut iso ongelma. Törkytaklaukset saavat huomiota sosiaalisessa mediassa. Nykyteknologia mahdollistaa monta uutta asiaa; vaikka viisi vuotta sitten tällaisesta ei ollut tietoakaan.

Teksti: Olavi Ryhänen

Kuva: Lotta Nieminen

Junioriotteluita striimataan LeijonatTV:seen tai jonkin pelaajan kaveri on tullut kuvaamaan ottelua kännykällä. Somejakoon päätyvät tilanteet, joissa joku pelaaja taklaa vastustajaa törkeästi siten, että tämä loukkaantuu tai joutuu vähintään menemään vaihtoaitioon ottamaan happea.

Pienestä pitäen Suomessa opetetaan vastustajan kunnioittaminen. Joukkueen vastuuvalmentaja on epäonnistunut todella pahasti työssään, jos pelaajat eivät kentällä tiedä tai välitä, mitä siellä ei saa tehdä.

Loppupeleissä vastuu valmennusjohdolla

Jääkiekossa tunteet kuumenevat, niin kuin monessa muussakin lajissa. Selvää on kuitenkin se, että joukkueen valmentajan täytyy tuntea omat pelaajansa.

Mikäli näin ei ole, on seurassa varmasti muitakin ongelmia ja rekrytointi on mennyt valmentajaa valittaessa väärin. Valmentajan tehtävä on junioreissa todella vastuullinen: käytännössä kasvattaa lapsista ja nuorista reiluja ja rehtejä herrasmiehiä ja naisia.

On surullista huomata, miten jääkiekon tulevaisuutta pilataan turhan julkisuuden takia. Törkytaklausvideot eivät vie ketään eteenpäin jääkiekkoilijana. Pahimmassa tapauksessa jonkun jääkiekkoilu loppuu näihin taklauksiin. Taklaajalla on vastuu, ja valmentajalla on junioreissa vastuu opettaa taklaamaan oikein ja puhtaasti.

Kestävä kehitys kärsii

Livestriimejä ei kannata lopettaa, vaan on syytä tarkastella, mitä seura voi tehdä asialle, että vastustajan kunnioittaminen on taas etusijalla. Ketään ei voi myöskään kieltää tulemasta hallille kuvaamaan, mutta pelaajien käytökseen on mahdollista vaikuttaa.

Joukkueet kärsivät, jos pelaaja on pitkään sivussa loukkaantumisen takia, ja pelaajan oma kehitys kärsii. Taklaaja saa ansionsa mukaan pelikieltoa, ja niistä pitäisi oppia.

Mitä pelaaja voi oppia, jos valmentaja ei puutu kyseisiin tilanteisiin ja videoilla lietsotaan käsitystä törkytaklauksista ja vahingoittamisesta kovana juttuna? Ei mitään.