Kelatkaa: Leo-Pekka Tähdestä Vuoden urheilija?

leopekkatahti

Pyörätuolikelaaja Leo-Pekka Tähti on yksi Suomen menestyneimmistä urheilijoista 2000-luvulla.

Leo-Pekka Tähti syntyi vuonna 1983 Porissa, jossa hän edelleen asuu perheensä kanssa. Pyörätuoliin Tähti joutui synnynnäisen selkäydinvamman takia. Vammaisuudesta huolimatta Tähti oli jo nuoresta asti kiinnostunut urheilusta, ja hän aloitti pyörätuolikoripallon 8-vuotiaana.

Tähden kiinnostus pyörätuolikelaukseen syntyi hänen ollessaan 14-vuotias, kun hän päätti osallistua puolimaratonille Eurassa ja aloitti määrätietoisen harjoittelun sitä varten. Puolimaratonin kelaaminen poiki yhteydenoton kelauksen aktiiviharrastajalta Voitto Korhoselta, joka tarjosi Tähdelle kelaustuolirunkoa. Pyörätuolikelausta varten suunniteltu runko tarjosi puitteet lajiin syventymiseen.

Vuonna 2000 syntyneet ensimmäiset Suomen ennätysajat olivat kovan ja päämäärätietoisen harjoittelun tulosta. Ensimmäisiin arvokisoihinsa Tähti osallistui 2001, kun Nottwilissä, Sveitsissä kilpailtiin Euroopan mestaruudesta.

Tähden kehitys alkoi kunnolla, kun hän sai vuonna 2002 valmentajakseen Juha Flinckin. Kehitys uuden valmentajan kanssa oli huimaa, mistä osoituksena oli kaksi paralympiakultaa Ateenasta vuonna 2004 T54-luokassa. Parivaljakon yhteistyö on ollut menestyksekästä, ja arvokisamitaleita on kertynyt huimat 21 kappaletta. Palkintokaapista löytyy 5 paralympiakultaa, yksi pronssi ja useita MM- ja EM-mitaleita.

T54-luokassa kilpailevilla urheilijoilla on selkäydinvamma, mutta heidän tasapainonsa on melko normaali, ja heidän kätensä ja vatsalihaksensa toimivat normaalisti.

Lukuisista saavutuksista huolimatta Tähteä ei ole valittu Vuoden urheilijaksi kertaakaan hänen uransa aikana. Tänä vuonna siihen olisi erityisesti aihetta, sillä suomalaiset yksilöurheilijat eivät ole tänä vuonna juurikaan menestyneet. Tähti sen sijaan sai Rio de Janeirossa neljännen perättäisen paralympiakultansa T54-luokan 100 metriltä.

Mahdolliset haastajat Tähden Vuoden urheilija -valinnassa ovat olympiapronssia voittanut nyrkkeilijä Mira Potkonen ja yleisurheilun EM-kisoista pronssia voittanut keihäänheittäjä Antti Ruuskanen. Vaikka Potkosen olympiapronssi on hieno saavutus, on hyvä muistaa, että nyrkkeilyssä jaetaan kaksi pronssimitalia olympialaisissa. Ruuskasen saavuttama EM-pronssi ei kestä vertailua Tähden tai Potkosen saavutuksiin.

Vuoden vammaisurheilija valittiin erikseen vuoteen 2008 asti. Vammaisurheilijan mahdollinen valinta Vuoden urheilijaksi on puhuttanut urheilupiirejä ennenkin. Vuoden urheilija valitaan tammikuussa 2017. Silloin selviää, kelaako Tähti Vuoden urheilijaksi.

Teksti: Teo Nikulainen, Ville Sonninen

Kuva: Wikipedia

Lähteet: leopekkatahti.fi, wikipedia.org, yle.fi