Kokenut Leo-Pekka Tähti haastaa yhä itseään – niin radalla kuin parketillakin

Viisinkertainen paralympiavoittaja Leo-Pekka Tähti ei paistattele otsikoissa usein, vaikka ansioita siihen varmasti olisi. Kokenut urheilija on pyörätuolissaan edelleen maailman nopein ja treenaa kuntoaan säännöllisesti myös koripallo kädessä.

Pyörätuolikelaaja Leo-Pekka Tähti on saavutuksissa mitaten yksi Suomen historian menestyneimmistä urheilijoista. Viisi paralympiakultaa, neljä MM-kultaa ja peräti kahdeksan EM-kultaa ovat saldo, jollaiseen on vaikea yltää edes vähemmän kilpailluissa lajeissa, kuten pyörätuolikelauksessa. 36-vuotias Tähti on pysynyt maailman huipulla pitkään, sillä arvokisamitaleita on kertynyt vuodesta 2004 lähtien tasaisesti aina viime marraskuun MM-kisoihin saakka.

Tähti itse on kertonut osallistuvansa vielä ainakin ensi kesän EM-kisoihin sekä ykköstavoitteena siintäviin Tokion paralympialaisiin. Kaksien arvokisojen kesä saa Tähden puristamaan itsestään kaiken irti, sillä nuoremmat haastajat alkavat lähestyä kokenutta mestaria uhkaavalla nopeudella. Dubain helteisissä MM-kisoissa voitto irtosi enää viiden sadasosasekunnin turvin.

Kyllähän se viisi sadasosaa kummittelee taustalla eikä tässä voi laakereilla levätä, Tähti vitsaili kisojen jälkeen Ylen haastattelussa.

– Varmaan se ero antaa potkua muillekin kavereille. Olen varmaan aika haluttu päänahka satasella. Tässä on niin monta vuotta menty maailman ykkösenä ja varmaan kaveritkin alkavat miettiä, että olisiko jo aika vaihtaa valtikkaa.

Kahden lajin taitaja

Ratakelauksen ohessa Tähti pelaa myös pyörätuolikoripalloa. Lapsuuden rakas laji on pysynyt Tähden rinnalla aikuisiälle saakka ja nykyään hän juonii kuvioita Venäjän pääsarjassa, pietarilaisen Nevski Alliancen riveissä. Aiemmin urallaan Tähti edusti Espanjassa Vigon ja Velez-Malagan joukkueita. Tuolloin hän majaili talvikuukaudet suomalaisillekin hyvin tutussa Fuengirolan kaupungissa.

Tällä harjoituskaudella arki poikkeaa aiemmista jonkin verran, sillä Tähti asuu pääsääntöisesti kotopuolessaan Porissa. Pelimatkat Venäjälle ovat turnausmuotoisia, eivätkä näin ollen vaadi turhan paljoa matkustamista edestakaisin. Osan ratakelausharjoituksistaan Tähti aikoo kuitenkin edelleen tehdä myös Espanjassa.

Pyörätuolikelaus on ollut kaikesta huolimatta aina ykköslaji porilaiselle maailmanmatkaajalle. Vuosi sitten Tähti kommentoi koripallon peluutaan Ylelle tavanomaisen letkeään tyyliinsä.

– On se hienoa, että pystyy auttamaan joukkuetta noin kovassa sarjassa (Espanja). Mutta enhän minä ole kummoinenkaan koripalloilija. Välillä joutuu vaihtopenkillekin.