Koska golf on Suomessa urheilua?

Vuosi 2020 jäi historiaan ja käsillä on taas se vuoden suurin kysymys: Kuka on vuoden urheilija? Viime vuodelta on todella vaikea löytää maagisia urheilusuorituksia, varsinkaan kun edes Pihtiputaan keihäskarnevaaleilla keppi ei lentänyt. Koska on golfin vuoro?   

Vuoden urheilija -pystin on voittanut moni loistava urheilija oli kyseessä sitten keihäänheittäjä tai uimari, mutta yhden lajin edustajat loistavat poissaolollaan. Suomalaisilta kysyttäessä vuoden urheilijaa on vastaus hyvin usein hiihtäjä, jääkiekkoilija, pyörätuolikelaaja tai jalkapalloilija, mutta ei koskaan golfaaja.Golf on laji, jota on pidetty Suomessa elitistisenä harrastuksena vaikka nykypäivänä asia ei ole niin. Lajin harrastajamäärät ovat vahvassa nousussa ja kentät kuhisee pelaajia niin aurinkoisina kuin vähemmänkin aurinkoisina päivinä. Green cardin saa tänä päivänä suoritettua netissä kotona, aloittelijan välineet saa halvemmalla kun pakettimatkan Fuengirolaan, eikä suurimmalle osalle kentistä ole enää tiukkoja vaate-etikettejä, ainakaan Suomessa.

Asia josta halusin juuri sinua muistuttaa on se, että suomalainen pelaaja on ollut maailmanlistalla sijalla 37. Mikko Ilonen on ollut lajissa jossa pelaajia on miljoonia ja ammatikseen kilpailevia tuhansia, maailman 50 parhaan seurassa. Tällainen saavutus jätetty hyvin pitkälti huomiotta Suomessa, sillä onhan joku heittänyt Pihtiputaalla 88 metriä keihästä kisassa jossa on 8 osallistujaa. Vuonna 2001 Ilonen oli mukana British Openissa ja sijoitus oli vaatimattomasti 9. yhdessä maailman arvostetuimmista turnauksista maailman parhaita vastaan. Vuosi 2014 oli Mikko Ilosen vuosi, elokuussa tuli PGA Championshipin 7. sija, jossa jälleen kerran oli vastassa nippu maailman parhaimpia pelaajia. Pelkästään PGA tourille mukaan pääsy vaatii todella hyvää peliä esimerkiksi European tourilla. Lokakuu vuonna 2014 toi Iloselle Euroopan kiertueen reikäpelin mestaruuden, tämä toi mukanaan 650 000 euroa rahaa ja nousun maailmanlistalla sijalle 37. Nämäkään saavutukset eivät tuoneet Iloselle rantatonttia Päijänteen rannoilta. Kyseisen vuoden urheilijaksi valittiin Iivo Niskanen ja Sami Jauhojärvi täysin oikeudenmukaisesti olympiakullan johdosta, mutta sijalle 3. juuri ennen Ilosta nousi yllätys yllätys keihäänheittäjä Antti Ruuskanen. Ruuskasen 3. sijaan oikeuttivat Suomen mestaruus Kalevan kisoissa sekä Euroopan mestaruus Zürichissa.

Mikko Ilonen ei missään nimessä ole Suomen ainoa menestynyt Golfaaja. Naisten puolella Minea Blomqvist-Kakko (ent. Blomqvist) on ainoa suomalainen päätourin voittanut golfaaja. Voitto tuli unkarissa vuonna 2004 Ladies Central European Open kilpailussa. Samana vuonna hän pelasi ensimmäisen major kilpailunsa, ja löi heti alhaisimman kierros tuloksen kyseisessä kisassa. 

Tuorein suomalainen tähti golfaaja on Nokialta lähtöisin oleva Sami Välimäki, joka löi itsensä suomalaisten tietoisuuteen kesällä 2020. Ennen ammattilaisuransa alkua, oli Välimäki amatöörien maailmanlistalla sijalla 10. Tämä on korkein suomalais sijoitus kyseisellä listalla ikinä. Toisena ammattilaisvuotenaan Välimäki otti ensimmäisen European tourin voittonsa Omanissa maaliskuussa 2020, ja tämän myötä hän nousi golfin maailmanlistalla uransa toistaiseksi parhaalle sijalle 109.  Vajaan kahden viikon päästä käynnistyvän kauden Välimäki pääsee aloittamaan maailmanlistan sijalta 69. Tulevalla kaudella meillä on hyvinkin todennäköisesti jälleen yksi suomalainen pelaaja 50 parhaan joukossa. 

Omissa papereissa vuoden 2020 urheilijasta ei pitäisi olla kahta sanaa. Sami Välimäki on noussut yhdessä maailman kilpailluimmassa lajissa 100 parhaan joukkoon vasta 22 vuotiaana. Otetaan esimerkiksi Leo-Pekka Tähti, hän on supertähti omassa lajissaan, mutta golfiin verrattuna kilpailu on todella marginaalista. Kaikki kunnia Tähdelle hänen saavutuksistaan, mutta eiköhän nyt ole aika Suomessakin nostaa golfaajat urheilija kategoriaan. Vuoden 2020 Urheilijaksi ei ole ehdolle yhtään keihäänheittäjää, joten eiköhän ole aika antaa Sami Välimäelle hänelle kuuluva palkinto.