Hiljaisuudesta e-urheilun miljonääreiksi

Ammatillinen pelaaminen on nostanut päätään enemmän ja enemmän viime vuosien aikana. Menestyneimmät suomalaiset olivat tienanneet vuonna 2019 jopa yli 100 000 euroa. 

Korkeimmat verotettavat tulot olivat Lasse “Matumbaman” Urpalaisella, joka oli tienannut huimat 235 478 euroa. Suomalainen pelaa suosittua Dota 2 -peliä. Tässä on vain suomalaisen e-urheilun keihäänkärki, mutta tästä jo huomaa millaisiin tuloihin pelaamisella voi nykypäivänä kivuta.

Mikä on e-urheilun tulevaisuus?

Ympäri maailmaa nuoret unelmoivat urasta ammattipelaajana e-urheilun parissa. Miten tähän on päädytty? Op.median tekemässä haastattelussa kysymyksiin vastasi Helsinki Red:sin general manager Christer Kasurinen.

  • Tänä vuonna e-urheilusta tulee globaalisti miljardibisnes. Näin suuressa liiketoiminnassa mukana oleminen tarkoittaa sitä, että pelaajille – tai viihdyttäjille – pitää myös maksaa kohtuullisen korkeita palkkoja.

Tulevaisuudessa verotuloja maksetaan yhä enemmän “räiskimällä” netissä. Sponsor Insightin tekemän tutkimuksen mukaan (18-28 vuotiaiden) mielestä e-urheilu on suomen toiseksi kiinnostavin urheilulaji jääkiekon jälkeen. Näin ollen Kasurisen sanat eivät tunnukaan enään niin omituisilta. Toki Suomessa rahat eivät kasva niin suuriksi kuin ulkomailla, mutta muutokset tulevat menemään koko ajan enemmän ja enemmän siihen suuntaan.

Ennen nuorten fanituksen kohteena olivat Diego Maradona ja Wayne Gretzky. Nykyään fanituksen kohteena ovat tietokoneiden näytöllä pyörivät pelaajien nimet. Kuten Oleksandr Olehovych Kostyliev, pelinimeltään “s1mple”, joka pelaa (Counter Strike Global Offensive peliä). Ukrainalainen superlahjakkuus on kohahduttanut e-urheilukansaa peliesityksillään. Ennen mestaruus ratkaistiin viheriöillä ja kehässä, nykyään sama tehdään servereillä tuhansien katsoessa omilta 

koneiltaan etäyhteydellä. Christer Kasurinen tekee lajista helpommin lähestyttävän sanomalla op.median haastattelussa seuraavasti.

– Itse näen e-urheilun enemmän kilpailuna. Kilpailu on kaiken keskiössä samalla tavalla kuin esimerkiksi jääkiekossa: onnistumiset, maalit ja kovat taklaukset saavat ihmiset innostumaan.

E-urheilu sai alkunsa vuonna 1972, kun Stanfordin yliopistossa järjestettiin turnaus Spacewar-pelille. Turnausta kutsuttiin nimellä Intergalactic Spacewar Olympics.  Turnauksen palkintona oli Rolling Stone -lehden vuosikerta. Nykyään palkintopotit ovat jo miljoonaluokkaa. Epäilen, että 50-vuotta sitten tällaisesta olisi voinut nähdä edes unta.

 

Ilmari Savolainen

ilmari.savolainen@heoedu.fi

 

Lähteet:

https://op.media/teemat/ihmiset/e-urheilu-on-pian-miljardibisnesta-mutta-sekin-on-vasta-alkua-da2169d870074377ab1f493f1a5c36b4

https://yle.fi/urheilu/3-11626303

https://seul.fi/mita-on-e-urheilu/

http://tesk.fi/e-urheilun-historia/