Formula E – floppi vai mahdollisuus?

FeSyyskuun 13 päivä formulat siirtyivät uudelle aikakaudelle. Sähköinen formulasarja starttasi menneenä viikonloppuna Pekingissä. Formula E:ksi kutsuttu sarja sai aikaan paljon keskustelua jo ennen ensimmäistä GP:tä.

Kohua herättivät varsinkin erikoiset varikkokäynnit. Kisan puolessa välissä kuskit kurvaavat varikolle ja vaihtavat autoa. Kyllä kuulitte oikein! Sähköformulat kuluttavat akkua sen verran paljon että virta ei riitä kisan loppuun asti. Eli tiimit joutuvat pyörittämään neljää autoa tavallisen kahden sijasta. Onko siinä mitään järkeä?

Toinen asia mikä herätti keskustelua, on niin kutsuttu “fanboost“. Formula-fanit saavat äänestää suosikki-kuskiaan, jonka seurauksena eniten ääniä saaneet kuskit saavat lisänopeutta autoonsa. Mielestäni ei ole reilua, että vain jotkin kuskeista saavat lisätehoja. Sain hyvät naurut, kuin lueskelin asiasta ensimmäisen kerran. Kutsuisin “fanboostia” vilppikeinoksi lisäpanoksien keräämiseen. Kun olet suosittu, saat mitä vain, niin se menee aina.

Ensimmäisen kisan jälkeen Formula E ei saanut F1-faneja puolelleen. “Autojen ääni on kuin 100 hyttystä kesäillassa“, “Mitä järkeä tehdä auto, joka ei kestä kisan loppuun asti!“, siinä muutamia fanien kommentteja. Eikä autojen muotoilukaan silmää juuri hivele. Autot ovat niin kevyen ja hennon näköisiä. Tulee mieleen kauko-ohjattavat leikkiautot. Äänikin on samanlainen!

Sanomattakin on selvää, että puunhalaajat kiittävät, mutta moottoriurheilufaneja sarja ei innosta. Kuvaisin sarjaa flopiksi. Mutta siinä piilee kuitenkin mahdollisuus, sitä ei voi kieltää. Tavalliset kansalaiset kiinittävät yhä enemmän huomiota siihen että, he autoilevat ympäristöystävällisesti. On luonnollista että myös formuloissa on alettu ajatella vihreästi. Aika näyttää saako Formula E autourheilun ystävät puolelleen.

Kuskien joukossa on maineikkaita nimiä kuten Prost, Senna ja muutamia ex-formula kuskeja, jotka jäivät nuolemaan näppejään. Formula-E on jämä sarja, jonne mennään nimellä tai rahalla.

 

Kolumni Loviisa Hautoniemi